top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Stressen har en rot - du behöver hitta den

Jag upplever en inre stress just nu. Kan inte sätta fingret på vad det är. Sover jättedåligt så är ständigt trött. Behöver lite vägledning. Hur ska jag hantera det här så jag blir mitt rätta jag igen?

”S”


Photo by Christian Erfurt on Unsplash
Stress är ett hjul där en sak förvärrar nästa. Tills man hittar roten är det svårt att avbryta utvecklingen

Svar: Ingenting i ditt horoskop antyder att du är på ett sådant ställe att du hanterar stress extra dåligt just nu vilket gör att du antingen håller ett tempo som generellt är lite högre än du klarar och det du drabbats av är kronisk stress vilket kan leda till utbrändhet eller att det är något annat som ligger i botten.

OM det är så att du är på väg mot utbrändhet är svaret att du behöver prata med någon men främst att du behöver vila. En lång julledig när du kan stänga av allt skulle hjälpa en bra bit. Det innebär att alla härliga planer för jullovet borde ersättas med den härliga planen läsa böcker och bingewatcha Netflix eller sita på stranden och läsa böcker.


Jag har dock lite svår att tro att det är ditt egentliga problem dock främst eftersom det inte finns något i ditt horoskop utom en större livsomställning (som att byta bostad, jobb eller just flytta ihop med någon) skulle ge den knuffen över på fel sida som skulle starta den här spiralen just nu.


Mina kort (uppbackat av horoskopet och det du beskriver om trötthet och sömn) får mig snarare att tänka att du i grunden inte är riktigt kry.

Det kan vara en infektion eller att du gick tillbaka till jobbet för fort efter någon av de jobbiga höst-influensorna som gått eller något annat men det som troligen hänt är att din kropp inte riktigt orkar med ditt vanliga tempo och det skapar stress, en vag känsla av att något är fel, sömnbekymmer och de övriga symptomen du beskriver.

Ett långt lugnt jullov kommer hjälpa men viktigare just nu är att du går till din hälsocentral och gör en hälsokoll.

På en del hälsocentraler är man väldigt snabba på att ställa ”enkla” diagnoser och ge snabba behandlingar men det du behöver är en bred hälsokoll. Blodtryck, socker, sänka, urinprov, kolla efter cellförändringar, gör odlingar för infektioner – ju mer desto bättre. Dels för att OM du är sjuk så kommer du inte bli bättre fören du får rätt behandling och dels för att OM du får beskedet att du inte är sjuk kan sluta oroa dig för det och det minskar också stressen och gör det lättare för dig att återhämta dig.

Vad gäller sömnen kan jag ge ett litet tips som jag vet kommer låta dumt när du känner dig ständigt trött men det bästa du kan göra är at gå och lägga dig när du inte är utmattad.

Om det innebär att du borde ta en lur på nån timme direkt efter du kommit hem från jobbet eller gå och lägga dig före 20.00 någon kväll (man kan göra alla de där ”viktiga” kvälls grejerna tidigt på morgonen istället) så är det mycket vunnet. Paradoxalt nog krävs det energi för att somna om man vill sova gott så att försöka sova när man är helt tömd på energi är mycket svårare än det verkar.

Ta hand om dig, la en rejäl ledighet så fort du kan och framför allt, kolla din hälsa ordentligt på en hälsocentral – om inte annat för att det kommer vara en lättnad att veta att du är frisk.

23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page