top of page
  • Skribentens bildTor

Spöken och vättar i mitt hus

Jag har besök i mitt hus...både av skepnader som jag ser samt en "liten vätte"..En gammal farbror. Jag ser dom och dom drar sig inte för att visa sig. Även vänner till mig får uppleva saker här. Kläder som rör sig, dörrar som öppnas, grejer som flyttas och lånas.. Den lilla farbrorn håller mest till på övervåningen och försvinner in bakom ett burspråk i sovrummet. När jag flyttade hit vägrade min hund att sova på huvudkudden pga burspråket. Det är snedtak i sovrummet så jag byggde en skärmvägg och satte för hålet och då sov han på kudden igen..kändes som om han ville respektera hålet där han försvann in i..den lilla farbrorn.

Ofta ser jag skepnaderna över trösklarna i lägenheten där jag bor. Jag känner inte av några tunga energier av dessa..det känns som det är två som finns här..men det har hänt vid några tillfällen att det varit hel del andra här som haft det, som "sprungit runt väggarna" runt runt som en karusell i sovrummet. Några ggr har jag tagit kontakt med en samisk kvinna som även vid ett tillfälle varit hit för att få bort det "tunga"... hon sa att jag lyser som en "fyr i mörkret" för både "dom levande och dom döda". Men tydligen försvinner det inte eftersom det dyker upp igen..

Jag undrar om dom "snälla" har nåt att förmedla mig och vem den lilla farbrorn är? Jag undrar också hur jag ska hantera dessa tilltag..och om det är nåt annat du kan känna av här?

Alla vättar är inte av porslin en metall

Svar: Jag tror att vi ska dela upp det. Den lilla farbrorn verkar helt klart vara en ”vätte” eller ”hustomte” skillnaden mellan de två är att en vätte vanligen tar det han gillar medan en tomte oftast ger ”en sak för en sak”.

I äldre hus och på landet är det betydligt mycket vanligare än man kan tro. För det allra mesta syns eller märks inte vare sig tomtar eller vättar så mycket men så länge du har de boende på fastigheten brukar det skydda mot allvarliga problem (som brand och liknande).

Skillnaden här är att en vätte bara gör grejer om det direkt hotar hans tillvaro medan tomtar oftare hjälper till och fixar sånt som kan ställa till det för alla som bor i huset (särskilt om man har en bra relation och respekterar sin hustomte.

Lättaste sättet att märka om det är det ena eller det andra det på är att lägga något som uppenbart är en gåva och uppenbart användbart. (nål och tråd brukar vara uppskattat – gärna röd eller grå tråd) vid ”dörren” till Vättens/Tomtens domäner.

OM den bara blir liggande, ställs åt sidan snyggt eller byts ut nåt något annat (antingen läggs det på den platsen du lämnat eller så hittar du något som försvunnit på ”rätt” plats) så är det med stor sannolikhet en tomte.

Om den däremot försvinner, kastas åt sidan och/eller andra grejer försvinner samtidigt/istället för din ”gåva” kan du räkna med att det är en vätte.

Tomtar är det lätt att samarbeta med. Visa respekt, ställ ut mat åt småfåglar och ge matgåvor på de stora högtiderna (midvinter/midsommar/valborg) så kommer saker gå oväntat bra och grejer gå sänder oväntat sällan. (med undantag för tekniska grejer. Tomtar tror sig ofta kunna fixa allt men är INTE jättefena på sånt som inte funnits i MINST 60 år. Så tvättmaskiner kan leva oväntat länge och droppande kranar kan ”magiskt” sluta läcka medan du bör låta bli att klaga högt om dåligt wifi eller krånglande laddare hemma. Risken är att en händig tomte då försöker hjälpa till och det brukar inte bli bra.

Vättar är en annan historia och de bör bäst behandlas med ömsesidigt undvikande. Vätten sköter sitt – du sköter ditt. Blir det bekymmer kan det krävas att man jobbar fram en kompromiss men undvik till varje pris att jävlas ELLER dalta med en vätte. Vättar släpper inte oförrätter och tar givmildhet som självklara privilegium. Det är som att gå från att ha en lat karl inneboende till att ha en lat och egoistisk karl inneboende. Så bara gör det som du gjort nu och sätt en tydlig gräns för vad du tycker är ”din” del av huset – om du inte aktivt trampar på vättens uppfattning kommer ni inte ha bekymmer och mycket sällan märka av varandra.

Spökerierna är en annan historia. Återigen – äldre fastigheter har i princip alltid nån form av närvaro Det kan vara massor av olika saker, individer eller väsen som finns där av många olika skäl. Mer om det kan du läsa om i ett antal artiklar på sidan, till exempel här: https://www.torochhanna.com/skyddsaenglar-och-hjaelpare eller här: https://www.torochhanna.com/topp-10-spoekerier

Men det finns en sak som gör att jag med viss säkerhet kan säga att huvuddelen av den närvaro som finns i ditt hem antingen är ”vänliga” eller bara ”vanliga” spöken som inte har något egentligt medvetande utan bara repeterar vissa moment eller funktioner och det är din vätte/tomte.

Vättar och tomtar är oerhört negativa till ”tyngre” magiska inflytanden och kommer antingen driva bort dem eller flytta.. Vättar i något mindre grad än tomtar men en sak är viktig i sammanhanget och det är att vad som än finns i ditt hem så utgör det inget direkt hot mot vare sig byggnaden (i första hand) eller de som bor i den (i andra hand)

Spökerier som är bundna till platser är av sin natur väldigt fasta till både form och funktion. Det vill säga att OM man till exempel bor på en gård där en trofast piga eller husmor spökar kommer det vara spökerier i ladugården runt mjölkdags, i köket strax innan eller efter det, i hallar och sovrum under nätter eller kvällar och annat som fokuserar på återkommande ansvar eller rutiner.

I flerfamiljshus och hyreshus tillkommer också problemet med att spöken ofta "glider" mellan lägenheter. Det kan bero på hur huset är byggt, om man byggt om lägenheter, flyttat dörrar eller om det är ett spökeri som är knutet mer till byggnaden än en specifik lägenhet. Det gör det extra knepigt att veta exakt vem, vad eller ens varför det spökar - lyckligtvis gäller "vätteregeln" även här(

Avvikelser mot detta mönster handlar antingen om sådant som rör en specifik sak eller händelse (påpeka var ett viktigt borttappat föremål eller handling ligger till exempel) eller en specifik oförrätt (vid det som ofta kallas ond, bråd, död exempelvis) eller så följer spökeritet inte alls en plats utan en person eller företeelse.

”Normala” husspökerier lönar det sig i princip aldrig att göra något åt – de är harmlösa av sin natur och, om något, kan de vara till nytta – hemsökta hus brinner sällan ner – det finns för många vakande ögon. Bara om spökeritet direkt krockar eller ställer till svåröverkomligt obehag lönar det sig att göra något åt det.

Den typen av spökerier som följer en person är en annan sak som bäst löses genom att man tar reda på varför spökeriet finns och åtgärdar det. Däremot är det oerhört svårt (omöjligt) att få den typen av spökerier att försvinna genom att ”rena” platsen man bor på – spöket är inte bunden till platsen och alltså är bekämpningsmetoden meningslös (lite som att sätta ut råttfällor för att bli av med vägglöss)

Med tanke på hur du beskriver spökerierna har jag en del tankar på vad det kan vara men det blir en hel artikel om jag ska ta det här.

Jag rekommenderar att du istället (om du är premiummedlem) att du bokar en telefonsittning (obegränsat antal ingår i premiummedlemskapet) så kan jag ställa lite följdfrågor och ge dig ett bra svar på vad exakt det handlar om

181 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page