top of page
  • Skribentens bildTor

Skilda vägar

Behöver hjälpa att se i detta jag är osäker o rädd för att jag gör fel val. Jag står i separation från min Sambo vi har levt ihop i många år och har barn ihop.

Vi har haft en uppförsbacke nästan jämt dels i det ekonomiska ständigt kämpande . Känslomässigt tycker jag att vi passar bäst som vänner . Kommer denna separation gå bra ? Hittar han ett bra boende ? Kan vi med fördel lösa juridiken om huset vi äger 50/50 men det finns en del saker som gör det svårare med hur allt ska fördelas och vem som ska betala vad.

Kommer detta att lösa sig? Hur ser framtiden sen ut för mig? Kommer jag att fixa det ekonomiskt? Finns en ny man i mitt liv jag har känslor för kan det bli något med Honom framöver? Kommer barnen att ta separationen bra?

Vattuman


Tag hjälp att hitta en rättvis och för båda gynnsam delningsmodell.

Svar: Många frågor – jag tar dem i ordning:

Separationen har faktiskt goda förutsättningar att bli riktigt bra. Det viktiga dock är att ditt ex får möjligheten att se sig själv som aktiv och att han gör saker för sig – just nu ser han på det ni har som ett misslyckande och det är inte en bra sits för honom. Kan han uppleva att han ”vinner” i förhandlingen och uppbrottet kommer han komma på fötter fortare och se det som faktiskt är bättre med er separation.

Ett sätt kan vara hur ni delar ert hem. Kan du erbjuda honom värden som motsvarar hans del men som nominellt är värt mer (som mark, värdeföremål eller liknande) kommer han se det som något bra. Se dock till att använda en bra medlare eller ett bra juridiskt och/eller ekonomiskt ombud. Att du går honom lite till mötes är inte samma sak som att du ska ge upp eller bort något. Din framtid är lika viktig som hans.

Att du ser er mer som vänner känslomässigt stämmer bra med hur er relation ser ut i era horoskop. Ni ”klickar” mest om praktiska saker och när det handlar om humor, intressen och sysslor. Ser man på det ni delar känslomässigt är det mer en följd av att det andra fungerar. Dock har han starkare romantiska band till dig än du till honom. Det som du förr såg som kärlek kan du nu se som gemensamma band medan det för honom fortfarande skär i hjärtat i första hand.

Att fortsätta ha en ömsesidig relation är viktigt (inte minst för barnen) men det kommer kräva arbete och riskerar att bli konfliktfyllt periodvis. Kompromiss är i ert fall bättre än konfrontation för hamnar ni på kollisionskurs handlar det ganska snart om att ”vinna” för honom istället för att lösa problemen

Ett boende för honom kommer ordna sig i samma veva som ni hittar en lösning på delningen av det gemensamma hemmet.

Vad gäller den nye killen kan det mycket väl bli något med honom – ni har betydligt starkare band mellan er och det finns stora passionsmöjligheter.

Två saker att tänka på dock. Det första är att det vore klokt att lösa de största knutarna med ditt ex innan du kastar dig in i den här relationen. Det finns stora risker att allt blir surt, svårt, högljutt och drar ut på tiden annars.

Det andra är att den stora potentialen för passion inte är samma sak som grunden för ett långvarigt förhållande.

Visst finns det mycket som ni skulle kunna bygga vidare på och det finns luckor han fyller som ditt ex inte levde upp till MEN det finns baksidor också och ni är inte lika kompatibla som par som du tror nu, inte när det kommer till långsiktiga frågor som gemensamt liv, barnuppfostran, livsmål mm. Ser du det som ett mellansteg bort ur din förra relation med möjlighet att det kan bli mer fastnar du inte i en relation du inte är beredd på eller trivs med.

Ekonomiskt handlar det om att överleva 2021. Fram till hösten 2021 blir det tufft och till det kommer behovet av nytänk och riktningsförändring 2022 för att det långsiktigt ska gå. Men tufft är inte samma sak som omöjligt och hittar du vägar framåt nu så vänder det 2022 och sedan är då på en hållbar väg ekonomiskt.

Inga barn älskar att se sina föräldrar gå olika vägar men hur illa det blir är faktiskt upp till er och jag säger er för hur mycket ni än vill gå isär så kommer barnen förena er och ska de må bra behöver ni en samsyn och ett gemensamt språk när ni pratar med dem.

Ett av barnen är nyckeln och hur hen mår kommer bestämma mycket hur de gemensamt ser på detta.

Det är inte det barn du tror som är nyckeln men mår en dåligt mår alla dåligt – och lika dant åt andra hållet.

Jag har redan berättat lite om 2020 – det kommer vara ett ganska kaotiskt år som blir lättare ju bättre ni båda hanterar separationen. 2021 är ett riktigt bra kärleksår men ekonomiskt bistrare. Hösten 2021 är början på den stora vändningen till det bättre.

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page