top of page
  • Skribentens bildTor

Sjuk anhörig och tungt ansvar att bära.

Fråga Tor och Hanna: Ibland skakas man om rejält både av allt som händer ute i världen och av det som kan drabba ens familj. Just nu har vi en sjuk anhörig, inte Corona men ett tillstånd som har drabbat oss alla hårt. Kan korten ge en liten hint om ljusning någonstans. För just nu är det svårt att hålla alls mående uppe. Det har blivit så att ansvaret har hamnat på mig som mamma.

EG


Dela ansvaret med andra och sök hjälp utifrån. Det går inte att få för mycket stöd.

Svar: I dessa tider kommer det bli lite si och så med ljusningar för oss alla men det finns en del att se fram emot och kanske framför allt att veta om sådant som blir svårare gör att man kan förbereda sig så att det som annars våre nästan omöjligt att klara blir hanterbart. Det kommer bättre tider och det finns glädjeämnen även de dagar och stunder det är som mörkast.

Låt oss börja med det allmänna: Sommaren blir bättre för alla. Från midsommar och hela vägen fram till och troligen med september kommer mycket att fungera bättre än nu. Det blir tid för strandlek och upplevelser och särskilt i sällskap med nära och kära.

Hösten kommer dessutom att bli bra för dig. Sommaren ger ny energi och från mitten av juli kommer du ha energi nog att inte bara klara vardagen utan också ta i tu med nya saker och kanske framförallt driva pågående projekt och åtaganden i mål.

Det kan kännas tufft att göra nytt och komma igång med saker men det är nödvändigt för vintern 2020-2021 kommer bli lite jobbig och allt som du ordnat upp innan dess kommer vara saker du inte kommer behöva bekymra dig om när du behöver tid för annat.

Nu till korten och det som stjärnorna inte säger eller ser lika bra:

Just nu känner du att du inte har några verktyg som kan hjälpa att lösa situationen du är i och det stämmer till viss del. Dina värsta farhågor kommer inte att infrias och det hjälper dig och ger tid att hämta andan. Men det som väntar hanterar du inte själv. Du behöver ta hjälp och det kommer inte räcka med de du har närmast dig. Sök redan nu stöd för när det verkligen behövs kommer det vara svårt att få tid eller tankar att räcka till bortom det ögonblicket kräver.

Det finns en strid framför dig och den innehåller motgångar men också stöd och närmanden. Förenas i det som är bra så kommer in tillsammans hitta en ny närhet som stöd när det är som mörkast.

Det kommer en förändring och en ny start men resan dit är inte bara känslomässig utan främst praktisk.

Det jag ser i lägget kan skilja sig från din tolkning och din tolkning stämmer troligen bättre eftersom du har en bättre bild av vad korten talar om än jag har.

Men det mina kort säger mig är att det inte nödvändigtvis finns en absolut förlust i din framtid. Det är inte ett löfte om att allt kommer gå bra utan snarare ett påpekande om att det kommer gå bättre om ni går igenom detta tillsammans. Det betyder också att du har fel i att allt ansvar och all tyngd vilar på dig. Att involvera andra i ditt arbete, dina farhågor och din sorg kommer inte bara göra den lättare för dig – det kommer också göra den lättare för dina närmaste och det gäller inte minst den som är värst drabbad. Låt inte denne känna sig som ett kolli som andra behandlar som porslin utan bjud in personen. Ge den ansvar, delaktighet och utrymme att växa. Vilkan och möjligheten att betyda något för sina närmaste är ofta avgörande i alla kamper för att nå, behålla och utveckla sin hälsa. Livsvilja kommer nästan aldrig via andras välvilja utan nästan alltid från den egna tron på att man kan tillföra och betyda något för andra.

Lyckas du ge det har du gett den bästa gåvan och den största chansen att ni alla kommer stå starka när ni är igenom detta och förhoppningsvis också stå starka tillsammans.

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page