top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Sjökapten eller travtränare?

Fråga Tor och Hanna: Först vill jag tacka för en bra sida... Nu är det så att jag vet inte vad jag vill bli. Jag har olika idéer men jag vet inte vilket yrke som jag vill jobba med. Jag vill bli både Sjökapten eller Travtränare. Just nu så går jag naturbruksprogrammet och ska söka in på travinriktning. Men ändå vill jag bli Sjökapten/Styrman och jobba på lastfartyg/stora passagerarfartyg! Efter Gymnasiet tänkte jag plugga Matte och Fysik och söka in på Sjökaptenshögskolan. Men ändå vill jag hålla på med travhästar och träna dom. Nu undrar jag vilken linje jag borde satsa på? Vilket av de här yrkerna får man mest betalt, och vilket yrke kommer man lättast få arbete i? Kommer jag att välja något av de här yrkerna över huvud taget? hjälp mig... Jag vet inte vilket yrke jag kommer trivas bäst med... "Fia"


Framtiden är lång du kan välja båda

Svar: Båda jobben som du valt är smala jobb där det finns ganska få arbeten på många sökande. Dessutom kräver de olika saker och olika utbildningar. När det gäller lön så är sjökapten det säkrare valet, medan travtränarens och kuskens betalning är resultatberoende. Det gör att det är svårare att tjäna pengar där men att du också har chansen på de riktigt stora pengarna. Det tar också tid att bli både travtränare och sjökapten. Det är många steg på vägen och inte i något av yrkena är det vanligt att man utan familjeband eller pengar i ryggen får chansen att styra helt själv innan man är fyrtio. Det som ger dig bäst möjligheter är om du odlar ditt travintresse som en hobby och en fritidsaktivitet medan du satsar på sjökaptensutbildningen. Den är bredare och ger dig fler erfarenheter och bättre möjligheter att sadla om till annat om det dyker upp ett drömyrke på vägen. Samtidigt har du kvar öppningen mot travet om det skulle utveckla sig. Du har faktiskt mer än hyggliga chanser på båda dina drömyrken så lycka till.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page