top of page
  • Skribentens bildTor

Sömnsvårigheter och lösningar

Min mamma sover dåligt Hon bor på ett Demensboende finns det någon lösning?

C


Drömfångare kommer i många former och är oväntat effektiva mot just mardrömmar

Svar: Eftersom det finns många olika saker som stör sömnen finns det inte en lösning som fixar alla problem men det finns en hel del som kan hjälpa.

Låt oss titta på det som oftast stör sömnen när man är äldre och vad man kan göra åt det:

· Ett vanligt bekymmer är att många gamla inte får i sig tillräckligt mycket näring på kvällen och när energin tar slut mitt på natten kan det leda till obehagsdrömmar, ofrivillig vaka och stora bekymmer att somna om.

Lösningen här är att boendet erbjuder någon energität och lättäten kvällssnack nån timme innan läggdags. En liten kopp med müsli och bär i Crème Fraiche räcker länge. Det kan vara svårt för dig att påverka men det är en viktig del av god sömn.

· Ett annat är läggningsrutinerna. Att känna sig trygg och bekväm när man lägger sig är också oerhört viktigt.

Återigen finns det inte oerhört mycket du som anhörig kan göra men något som knyter an din mamma till god sömn tidigare i livet. En prydnadskudde eller sänglampa som hon hade i sovrummet när hon bodde själv och, som sagt, sov gott – det lönar sig inte alls med något som knyter an till en stressig eller jobbig period i livet. Om du har tillgång till fotoalbum från hennes tidigare liv kan en kopia av ett gosedjur från när hon var lite ge ett riktigt starkt sömnlyft.

· En del demensboenden har/tillåter en ”boendekatt” som finns på boendet – det kan också vara ett lyft.

· Många dementa får ”återkast” till jobbiga perioder tidigare i livet vilket skapar starka minnesbilder utan anknytning till något annat. Det är ett väldigt kraftigt recept för mardrömmar. Det är möjligt att motverka lite med positiv förstärkning (mer om det senare) men här hjälper också en drömfångare. Alla tycker inte att de är vackra och om de inte passar in i rummet eller kanske inte faller din mamma i smaken så går det att hänga den under en tavla eller i ett skåp.

· Allmän positiv förstärkning och lugnande förger och framför allt dofter ger också en lugnare sömn.

Jordfärger, grönt och ganska omönstrat är bra. Tapeter fungerar mycket bra, efter det kommer gardiner och sist plädar. Kom ihåg att en pläd eller en kudde som ger ögonvila under kvällen kan se skrämmande ut om den är felplacerad när man vaknar riden av mardrömmar mitt i natten. Så lägg de inte slarvigt över stolar för en vacker, mönstrad, solgul pläd draperad över en stol kommer se ut som en skrämmande, grå skuggvarelse klockan 2 på morgonen.

Dofter är jätteviktigt för det ändrar sig inte på samma sätt som synintryck. Rena dofter är bäst för de varar. Det är därför potpurri och eterneller varit en del av möblemanget i hundratals år – de luktar på en låg nivå, de luktar lika hela tiden och de håller doften i många månader eller till och med år.

Något sådant kan hjälpa mycket och välj då enkla dofter som knyter an till hennes uppväxt (funkar för alla) kanel, vanilj, ängsblommor, kardemumma och kanske främst ceder och lavendel är exempel på bra dofter. Testa olika och se vilken som ger bäst effekt. Allra bäst är att inte använda sprejer eller syntetiska doftämnen utan ställa rena kryddor i en liten skål. Den behöver inte heller stå framme utan går att gömma undan i ett skåp.


· Avslutningsvis – medicinering kan skapa sömnproblem. Nu tar man ju medicin för sitt välmående men många mediciner krockar. Tala med hennes läkare om vad hon tar och varför. Det kan finnas alternativ som inte kolliderar eller förstärker varandras biverkningar. Detta är naturligtvis inget som man ska pyssla med själv eftersom detta gäller livskvalité och livsvärde MEN medicinering ÄR en av de saker som ställer till det mest om det inte fungerar bra. Så ta upp det med personal och läkare och läsgärna på så du kan ställa frågor.

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page