top of page
  • Skribentens bildTor

Orolig och osäker - när blir det bättre?


När ska jag börja må bättre? Jag är ung och oroar mig mycket för framtiden och har svårt att släppa sådant som varit (relationer/vänskaper som tagit slut osv). Jag är ständigt osäker på mig själv och tänker väldigt mycket på vad andra tycker/ska tycka om mig. Försöker hålla mig positiv men det är svårt, när ska det bli bättre? "Anonym"


Svar: Låt mig säga ett par personliga saker innan vi går in på vad korten säger. Till att börja med: Det är inte ditt jobb att hålla dig positiv när du mår så här dåligt. Det är som att säga åt någon med ett brutet ben att läka det med positivt tänkande. Har du en kurator eller terapeut som du pratar med? Om du inte har det, så ring din hälsocentral och se till att du får en tid. Det är inte alls ovanligt att man mår som du mår, och det är absolut något att ta på allvar, inte något man "biter ihop" om eller väntar ut. Utöver kuratorer så finns det väldigt bra stödgrupper på Discord, bland annat. Om du vill ha hjälp med att hitta en så kan du skriva till oss igen, så försöker jag hitta en åt dig. Du ska verkligen inte behöva må så här eller känna att du måste lösa det själv.


Nu till korten.

Du håller dina sorger för mycket för dig själv (fast du nog tycker precis tvärtom) och du sätter alltid andra i första rummet. Innerst inne kanske du tror att om du bara är snäll nog och empatisk nog så kommer du att få samma omsorg tillbaka. Men den metoden fungerar inte utan du bara ger och ger, och får alldeles för lite. Den goda nyheten är att trots att det ser så mörkt ut så är du bara några små, små steg från att det blir bättre, och i framtiden är du inte bara mindre olycklig utan faktiskt lycklig. Ju mer du kämpar för att nå dit desto snabbare går det. Men du måste börja med att prioritera dig, och göra dig fri från vanan att hjälpa alla andra först och dig sist. Så länge du fortsätter ge, ge och ge så kommer även de människor som bara vill dig väl att vara dåliga för dig. Det är inte riktigt rättvist mot dem heller. De vill ju inte dra ner dig, de vet bara inte hur de ska bära sig åt för att låta bli. Och den delen av arbetet måste du påbörja. Det kommer att vara jobbigt i början - att till exempel tacka nej till något för att du inte har lust eller inte orkar, fast du vet att den som bjöd in vill att du kommer. Sådana saker kommer att kännas förfärliga först. Men det är för att du sitter fast i tankarna på att du inte är värd något, att du är så orolig för att andra inte ska tycka om dig eller orka med dig. När du sätter gränser och börjar bygga upp ditt egenvärde så kommer de bra relationer som du har att bli starkare, inte svagare. Och de övriga klarar du dig faktiskt bättre utan.


Hur lång tid det här tar är lite svårt att säga. Dels för att din egen insats spelar så stor roll och dels för att tarotkort ofta har lite bekymmer med exakta tidsramar (de ser snarare en kedja av händelser än dagar i kalendern). Men vi pratar inte om åratal. Jag tror att vi kanske pratar om ett år, men det kan också vara mindre. Din resa som leder till självkänsla och lycka är mycket kortare än du tror.


15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page