top of page

Orolig för min sjuka vän


Min vän är mycket allvarligt sjuk och vägrar lyssna på mina råd. Han tror att alternativ medicin är fusk och vägrar prova. Hur kommer det att gå? Har han ens en chans att bli frisk och hur ska jag kunna övertyga honom om att det finns andra metoder än sjukhusets?

"O"


Svar: Du måste respektera att din vän gör som han gör, och att ansvaret för hans sjukdom är hans (och hans läkares). Nu har du talat om för honom att du tycker att det finns andra metoder - släpp det nu. Om han vill ha din hjälp eller dina råd så kommer han att ta upp det själv. Jag förstår att det låter hårt men du måste låta honom vara.


Försök för ett ögonblick att se det ur hans perspektiv - han får säkert massor av tips och råd och förmaningar, och en hel del av tipsen kommer att vara helt uppåt väggarna fel. Hur ska han kunna veta vilka tips som är bra? Har han ork att läsa på när han är så sjuk? Antagligen inte. Så hans absolut bästa val är att lita på sin egen läkare och följa de råd han får därifrån. När livet står på spel så är det väldigt sällan en god idé att testa en massa helt okända vägval. Läkare har inte alltid rätt de heller men de är trots allt en av våra mest kvalitetskontrollerade yrkesgrupper - du kan med andra ord lita på att det läkaren säger inte är heltokigt, och att det är grundat i någon form av vetenskapligt etablerade fakta.


Men framför allt handlar det här om att du måste respektera din väns fria vilja och förmåga att fatta beslut. Det är det bästa du kan göra för honom just nu.


Hur det går kan jag inte säga något om, för det är hans framtid, inte din.

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page