top of page
  • Skribentens bildTor

Ny stad, nya studier och jag känner mig vilsen

Hej, Jag har nyss flyttat till en ny stad för att börja plugga. Jag undrar nu om ni kan se hur det kommer se ut med vänner och kontakter för mig framöver. Har inte hittat någon jag får bra energi av och känner mig mer eller mindre utanför. Är detta något som kommer lösa sig längre fram? Jag ska plugga i några år och detta ör något som stressar mig en del.

Alice


Första intrycken och första terminen kan bli väldigt utmanande, särskilt socialt, för en ny student

Svar: Du har valt ett bra år att börja plugga på för det kommer släppa för dig rejält under senhösten och framför allt under nästa termin. Du kommer komma tillbaka efter vinteruppehållet med en ny energi och starkare tro på både dig själv och din framtid som student.

Första terminen är ofta som du beskriver – det är nytt för väldigt många och det gör att många av de som kommer kunna bli bra kamrater är oerhört upptagna av att hitta rätt och känna sig utanför. Du är långt ifrån ensam om det. Många ersätter det med ”studentliv” och lägger mycket tid och pengar på rätt innehållslöst festande – kanske kul men det ger inte många nya vänner egentligen.

Det finns dock många sätt att hitta vänner dels på campus och dels utanför. Du har nationerna som är skapade för att ge tillresta studenter sammanhang och kontakter. Du har ett stort antal studentföreningar som jobbar med allt mellan goda syften till flamsigt strul. Du har studiegrupper inom och mellan kurser på många platser.

Sedan har du det som finns i din nya stad och då menar jag inte uteliv och sånt utan föreningar som är inriktade på just dina intressen. Det finns studieförbund, kyrkor, körer, gym och annat som alla kan ge dig sociala sammanhang. Välj i sådana fall sånt som du tyckte om att göra innan hemma för då kommer du träffa samma typ av människor som du mötte där.

Avslutningsvis finns också chansen att ta extrajobb. Att jobba helger eller någon kväll på en arbetsplats med många anställda (typ butik, snabbmat eller omsorg) är ett bra sätt att knyta an till människor.

Men som sagt – det kommer gå bra för dig – både Jupiter och Saturnus passerar över din solposition nu under slutet av 2020 och framförallt inledningen av 2021 och med det följer ny kraft när det kommer till mål, målsättningar och social förankring. (Sen skadar det nog inte heller att kärlekslivet får ett rejält uppsving i mars-april.

Lycka till.

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page