top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Ny arbetskamrat - nya utmaningar?

Uppdaterat: 28 aug. 2019

Hej, Nu har jag en fråga. Jag ska få en ny medarbetare till veckan. Mina funderingar är hur vi på bästa sätt kan få ett bra samarbete. Det är otroligt viktigt för mig. Jag är beredd att förändra för att det ska fungera bra.

/Vilsen


En bra matchning som ger snabba resultat

Hej och tack för att du skickade med både dina och medarbetarens födelsedata.

Det gör att jag kan ställa ett synastriskt horoskop och inte bara se på era respektive styrkor och svagheter utan också på hur ni kompletterar varandra.

Min första slutsats är att det här kommer att gå riktigt bra.

Du är driven och kvick i tanken och är väldigt duktig på att hitta lösningar och organisera arbetet effektivt.

Din nya medarbetare är klok och omvårdande och har lätt att tänka på andras behov och ta hänsyn till dem.

Det gör att ni tillför varandra kompetens och det kommer göra arbetet lättare.

Din nya medarbetare har dessutom ett väldigt stabilt temperament och löser konflikter verbalt. Dock är hen inte den som ”tar striden” vilket innebär att du behöver fråga om det finns något som gnager hen när/om du märker att hen verkar lite mindre entusiastisk än vanligt. Hen har nämligen en tendens att hoppas på att bekymmer försvinner hellre än att tar tag i dem.

Du säger att du är beredd att förändra och det är bra men inte nödvändigt, din nya medarbetare är tämligen ödmjuk inför att hen är ny och kommer vilja anpassa sig till dig snarare än gå in och vilja förändra. Det är visserligen trevligt men här kommer hen att behöva ditt mentorskap – speciellt eftersom hen har kompetens som skulle kunna göra jobbet bättre och lättare som hen kanske inte visar eftersom hen ser gruppen och trivseln som viktigare än max effektivitet. Visa att du inte bara är duktig och effektiv utan också vill att din nya medarbetare ska få utrymme att tillföra något av sina egna kvalitéer så kommer ni få ett väldigt varmt och givande arbetsklimat.

En viktig sak till – När det kommer till snabba beslut och risktagning så är det du som är bossen – hen har bra initiativkraft men kommer behöva ledning när det blåser så oavsett vad det står i anställningskontrakten, nu eller senare, så är det dig som det faller på att ta ansvaret och peka ut riktningen när det måste gå undan.

Så mina råd är – ändra ingenting inledningsvis utan ge den nya medarbetaren lite tid att hitta rätt.

Var snabb med att ta reda på vilka kompetenser din nya medarbetare tillför och ge hen utrymme att tillföra dem.

Visa att ni är en grupp där det finns en självklar plats för hen.

Fråga vad det är som gnager när hen ser ut att vilja tillföra något – hen gillar inte att ”skapa vågor” även när det kanske är nödvändigt.

När ni lärt känna varandra tillkommer en del nya nyanser som antingen komplicerar relationen eller får den att djupna men inget blir bättre av att prata om det nu.

Återkom dock gärna om ett halvår eller så om/när du har nya funderingar.

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page