top of page
  • Skribentens bildTor

Min vän mår dåligt

Min vän har fått en depression, när kommer hon bli bättre och vad kan jag göra för henne?

”Ullis”Svar: Hej, depressioner är svåra saker som många tyvärr inte tar på tillräckligt stort allvar. Det finns två sidor av en depression som man behöver titta på.

Den första är att behandla själva depressionen. Att inledningsvis erkänna för sig själv och andra att man har den och att man behöver hjälp. Man kommer inte över en depression genom att ”ta sig i kragen” eller bara ”försöka jobba igenom den”. Att må dåligt ÄR på riktigt och det första steget för att bli bra handlar om att få tid och utrymme. Man kan tro att det är en dålig idé att behandla en depression med att göra mindre men det är faktiskt helt fel. Att ta tid på sig, att minska kontakten med det som stressar en och att känna sig trygg är första steget att bli bättre.


Många som lider av depressioner upplever stress inför att göra saker och ännu mer stress när de känner att de inte lyckats med sakerna de väl tagit på sig.

Att känna att man har kontroll över sin tillvaro är steg ett och det innebär att allt man gör som man faktiskt lyckas styra över och lyckas klara av är mentala segrar som ”lär” hjärnan att lita på den egna förmågan.

Att komma ur sängen är en seger. Att laga mat är en seger. Varje grej som man planerar eller tänker sig göra som man faktiskt också genomför är ett litet steg på väg mot större kontroll och återhämtning.

På samma sätt är sådant man planerar, eller tvingas göra, som man känner att man misslyckats med ett steg i fel riktning.

Notera att jag säger att man känner att man misslyckas med. Även om det gick kan man känna sig dålig över resultatet och att andra då ”hjälper till” och säger att det ju faktiskt fungerade riskerar att ökar stressen och känslan av man är en bluff.

SÅ steg ett är att man får en känsla av kontroll och säkerhet i sin närhet och sin när tid.

Detta är viktigt vare sig man lyckas med resten eller inte eftersom det hindrar en negativ utveckling.

Nästa viktiga sak är att komma ihåg att de flesta depressioner är cykliska. Det finns specifika saker som ”triggar” dem och som gör att man inte känner att det som går bra på något sätt väger upp det tryck man känner.

Vad det är som startar cyklerna kan vara många olika saker. Det kan vara bundet till en specifik dag eller årstid (många blir deprimerade under hösten medan andra kan falla ner i hål när bröllopsdagar eller andra högtider nalkas). Detta för oss direkt till den andra sidan – att hitta orsaken och lösa den.

Det kommer ett längre inlägg om detta i vår nya videokanal inom kort men för just din vän ser det ut såhär:


Det hon behöver är inledningsvis utrymme att läka. Det innebär att om du kan göra saker med henne som du vet att hon uppskattar kommer det att hjälpa. Be inte henne komma med förslag eftersom det också för med sig stress (tänk om hon upplever att det är det är ett dumt förslag eller om hon väljer något du gillar men som hon egentligen inte orkar med).


Välj sånt som inte är komplicerat, dyrt eller tar mycket tid.


Gå en promenad, köp en glass, grilla korv eller spela spel – vad som helst som hon gillar i vanliga fall som inte skapar stress eller följdeffekter.

Se till att göra en realistisk uppskattning av hur lång tid det tar och se till att det tar mindre tid än så! Detta är väldigt viktigt eftersom allt känns tungt under en depression och att man alltid bygger en bild av att saker blir jobbigare än de egentligen är – genom att se till att allt man gör är lättare än farhågan bygger du upp hennes självbild.


Få henne att känna sig behövd! Be om hjälp med sånt som faktiskt hjälper dig som hon är bra på och kan göra lätt – genom att lyckas med uppgifter för andra stärks känslan av samhällsnytta och kompetens.


Se till att hon kommer ut! Miljöer som inte har med arbete, ansvar och plikter att göra stärker och solljus och lätt motion (typ promenad) är dessutom stärkande i sig.


Ta inte bort uppgifter ifrån henne som du vet att hon klarar och om du gör det – byt tjänster med henne. (Om hon till exempel inte orkar städa hemma kan du göra det OM hon istället kan göra något år dig – typ du städar hon bakar en kaka – genom att skapa en direkt orsak/verkan länk skapar du också en känsla av behörighet.


Prata med henne – inte om hur hon mår i första hand utan om sånt ni brukar prata om. Social samvaro (som inte resulterar i kravställningar) bygger också nytt hopp.


Hjälp henne till självinsikt om hur hon mår. Om hon inte redan vet det är första steget att förstå hur man mår och att söka hjälp. Här handlar det också om att hon behöver prata med en kurator eller liknande – samtal och självinsikt är vägen till att bli bra. Medicin är ett sätt att inte bli sämre men vägen upp ur hålet handlar om att se sin egen roll på ett annat sätt och det kommer inifrån.


Undvik nyheter om hur illa det är överallt annars. Depression handlar nästan alltid om att man ser sig som mindre värd än omgivningen och att omgivningen då mår dåligt kommer bara få henne att känna sig ännu sämre eftersom när man är i hålet är man alltid mindre bra än de som finns runt än.


Ge henne mycket tid för att göra ingenting på – att undvika misslyckanden (att inte göra något) är lika viktigt som att lyckas med det man gör.


Avslutningsvis – hon kommer att bli bättre men det kan ta tid. Särskilt som det finns mycket att oroa sig för just nu.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page