top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Min sambo säger sig inte vilja bo med mig!

FRÅGA TOR OCH HANNA:

Hej Efter en rörig vinter med mycket känslomässiga upp och nedgångar, en sambo som uttrycker att denne helst inte vill bo ihop längre och en massa annat så står jag nu här och undrar vad som ska hända i framtiden. Jag söker alltså ett svar på var framtiden kommer leda, vilka vägskäl som kommer mötas och val som finns att göras. Men också om det kanske finns något redan nu jag missat...

”Ramaskriket”


Oväntade futmaningar kommer sätta tillvaron i nya perspektiv inom kort - de kommer ge dig handfast vägledning.

Svar: Jag kan se att vintern varit tuff och att du dessutom har funderar mycket på vad meningen med allt är och att du nu känner mindre för att fråga dig vad det betyder och blir mer och mer fokuserad på vad det ska leda till.

Det första jag kan säga är att det kommer förändringar men att det kommer ta mer eller mindre hela det här året innan du känner att du kommit i mål. Det kommer under perioder vara rätt frustrerande men, med undantag för en period från juli till oktober, kommer du åtminstone att känna att du är på rätt väg.

Låt oss ta det bit för bit.

Förhållandet – Det kommer en kris nu i slutet av februari där två frågor är viktiga. Den första är: Varför? Det är lätt för din partner att säga att hen inte vill bo med dig men det viktigaste och ofta betydligt känsligare och svårare att prata om, är skälen bakom. Det är en stor skillnad på om skälet är att kärleken tagit slut och gemenskapen inte räcker för att bygga vidare på eller om orsaken är ett försök att få dig att ändra på dig så att du passar din partners önskemål bättre!

I båda fallen finns det utrymme för utveckling men det är en milsvid skillnad på hur det ska gå till och kanske framförallt om det är värt det.

Den andra frågan är: Vad vill du? Det är en fråga du instinktivt kan besvara rakt upp och ner men tänk efter ordentligt och känn efter ännu mer. Är det verkligen så att detta är något bara din partner känner? Om förhållandet är värt att kämpa för – varför inte också kämpa för at förändra det du inte trivs med. Det är inte bara din partner det handlar om – det är också det svek du känner just nu. De bekymmer i ditt liv som inte har med förhållandet att göra och det stöd du har rätt till att förvänta dig av din partner på samma sätt hen förväntar sig att du ska vara.

Ert förhållande bygger på ömhet men också på ömsesidighet. Du är enorm medkännande men också, med rätta, kravställande. Du vill att förhållandet ska vara mer än ”bara” känslor. Att det ska innehålla delande, planer och gemensamma val (gärna val där du fått välja och känner att din partner har förtroende för dig).

Mina kort säger att det finns ett vägval att göra men att det inte är dags att göra det ännu. EN yttre omständighet (oväntad händelse, olycka eller utgift) i en nära framtid kommer påverka er båda och ändra förutsättningarna. Hur du och din partner agerar i relation till detta kommer att ge er båda en klar bild av vad ni ska göra och att välja väg innan dess kommer att göra att ni kanske väljer rätt men att ni båda kommer att tvivla på ert val vilket kommer göra at det tar lång tid tills ni blir lyckliga.

Efter att du/ni valt kommer det följa en period av ilska ock avundsjuka men den kommer gå över ganska fort..

Tidsmässigt borde detta hända inom två veckor – allra senast runt 6 mars.

Arbete: Där förhållandet handlar om känslor och vägval handlar arbetet om insats och inte minst utveckling och utbildning. Att ta ansvar för att hjälpa någon in i yrket eller ta tillfället i akt och utbilda dig själv är mycket bra val. Att byta jobb fungerar också men det är en längre och ganska motig väg under det här året (fram till i oktober-november då jobbsökande leder till möjligheter som känns verkligen givande direkt). Att växa och utvecklas på ett område när ett annat känns tungt är också ett bra sätt att få ny inspiration.

Övrigt: Är i stort en konsekvens av andra val. Troligen kommer bostad och bostadsort spela ganska stor roll i år men egentligen inte förrän förhållande och arbete har börjat bena ut sig.

Vänner kommer också spela en viktig roll men ta råden du får med en nypa salt för de är ofta mer drastiska än du skulle föredra.

Om/när du kommer fram till att du behöver gå vidare – ta stora steg. Det ger dig mer att flytta långt och bygga nytt än att stå kvar och ta hand om vardagen i ruinerna av något större och annorlunda. Men blir ditt val att gå vidare – välj en ort du redan har bekanta på. Att göra nya vänner är inte särskilt svårt men att stå helt ensam tills det är gjort kommer att kännas väldigt tungt.

Önskar att jag kunde ge ett rakare råd men, som sagt, yttre händelser inom kort ge dig och din partner nya insikter som kommer göra beslutet lätt – vilket det än blir.

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page