top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Min pojkvän sitter i fängelse och mina föräldrar vill att vi gör slut.

Fråga Tor och Hanna: Hej! Min pojkvän sitter just nu i fängelset och mina föräldrar fick just reda på att vi är tillsammans men dom uppskattar absolut inte våran relation. Men jag älskar verkligen honom och tror att han kommer förändras i hans livsstil när han kommer ut. Jag skulle vilja veta hur min framtid kommer se ut, är det med honom? Och hur ser min framtid ut, med jobb, barn och så vidare?

Z


Du har talang att komma riktigt långt men det kräver aktiva val just nu

Svar: Det här är inte en jätteenkel fråga att besvara eftersom väldigt mycket avgörs av vad du bestämmer dig för att göra nu under den närmaste framtiden.

Det avgör egentligen inte var ditt liv leder men hur fort det tar dig dit och vilka erfarenheter du har med dig när du kommer dit.


Ditt livs stora löfte är att du kommer att resa. Världen är öppen för dig och du kommer att arbeta i och se stora delar av den.

Men det finns flera vägar dit; en del är bra – andra mera komplicerade eller mindre givande. Och kom ihåg – det är dina val under de kommande två åren som avgör HUR ditt livsöde kommer spela ut sig.


Det som ger dig mest är att resa på egna meriter, det vill säga att du skaffar ett arbete som tar dig över hela världen. Enligt ditt horoskop är rådgivande arbete inom ekonomi och förvaltning det som passar dig bäst och allra helst när det handlar om stora värden och stor betydelse för andra.

Det gör att ditt bästa val för framtiden är att skaffa dig en utbildning inom ekonomi i första hand och juridik i andra hand (det behöver inte vara på toppnivå men ju bättre rustad desto mindre tid tar resan). Att sedan ta ett arbete på en bank, ett storföretag eller för en organisation som arbetar med utlandet (SIDA, WHO eller en större välgörenhetsorganisation till exempel) är ett bra steg på vägen.

Det här ger dig ett liv med stora horisonter, bra inkomster och viktiga uppgifter som du trivs med. Det gör att familj och barn kommer senare i livet men de kommer och de kommer med någon du träffar utomlands – troligen en diplomat.


En annan väg dit går genom att leva genom andra och låta deras val styra ditt livsöde. Det gör att du kommer se många platser och uppleva många saker men det blir tillsammans med någon annan och det blir på grund av det han vill se och behöver göra. Här kommer barn tidigare men att sakna egna val kommer göra att du tillslut väljer en egen väg. Efter det kommer du leva stillsammare, mindre liv där du sätter dina barn mer i centrum än dig själv och vad du vill.


Du kan också välja att vända allt detta ryggen och bygga ett öde i det lilla (ta ett arbete, vänta på din pojkvän och gå ett steg i taget). Det kräver mer än du tror att göra det till ett bra liv och det kommer inte hindra dig att vare sig resa eller bli den människa du kan bli. Men det gör att det tar mer tid och att du inte kommer lyfta lika högt. I gengäld kommer du få många erfarenheter på vägen. Också här är barn och familj tidigare (inom bara något/några år) men det finns hjärtesorg och brustna förhållanden.


Ditt horoskop ger dig förutsättningar till alla dessa livsvägar men det är dina aktiva val som öppnar och stänger dörrarna som leder till de olika möjligheterna.


Men just nu vill du egentligen ha råd i situationen du står i så här kommer de:


Kärlek är det största ting och inget som någon har rätt att ifrågasätta eller bortse ifrån – men dina känslor för honom är bara hälften av de känslor som behövs för att det ni ska få ska bli bra.

Du säger att du har gott hopp om att han kommer förändra sin livsstil när han kommer ut – det kommer inte hända om han inte börjar redan nu när han sitter inne!

Alla säger alltid att de vill bli bättre och skapa något större men skillnaden mellan de som verkligen menar det och de som bara kommer komma med ursäkter om varför det inte gick är NÄR de börjar resan dit. De som verkligen vill och lyckas börjar NU oavsett var de är eller vad de gör. De som bara snackar är de som ska börja SEN – när något speciellt har hänt som ger dem möjligheten.

Och sanningen är att din pojkvän ALDRIG kommer få bättre möjligheter att börja förändra sig än han har just nu!

Han sitter på en plats som aktivt erbjuder chanser till utbildning, nya vägval och stöd till förbättring OCH han har TIMMAR varje dag att bara ostört studera och göra något med sitt liv. Om inte annat så för er skull – särskilt eftersom han har dig.


Så frågan är inte om du tror på att han kan ändra sig eller om han kommer att ändra sig. Frågan är vad gör han aktivt för att ändra sig JUST NU?

Vad gör han för att förbereda det liv som ni skulle kunna få när han kommer ut?

Utbildar han sig?

Stöder han dig i dina planer att bli större och bättre som människa?

Hur visar han i sina val JUST NU att han inte bara älskar dig utan också vill göra sitt bästa för att leva med dig.

Att jag trycker på detta är därför att han på sätt och vis är nyckeln till de tre livsvägarna som väntar dig.


I den ena väljer du att gå din väg och då får han lov att följa dina val om det ska bli ni. Då MÅSTE han bli en annan människa för annars växer du ifrån honom och då handlar det om att du genom att aktivt välja dig också tvingar honom att välja att bli en bättre människa om han vill vara med dig. Det är ett starkt sätt att hjälpa honom och det är tufft för det kommer han troligen inte att gilla eftersom han är rädd för att inte vara tillräcklig.


Den andra vägen är att han faktiskt inte väntar utan börjar bygga ett bättre liv NU och fortsätter efter det att han kommit ut. Att du finns där och stödjer hans planer. Att han lyckas och tar med dig på sin resa. Chansen till det finns BARA om han inte pratar om vad som ska hända eller vilka ”planer” han har nu utan att det faktiskt händer saker NU och att han genomför dem NU.

Det här är en väg där du ställer krav på honom och hjälper honom genom att ändra på honom. Eftersom att det kräver att han lyssnar så är chanserna att du får det här livet med just honom inte 100%iga MEN det sättet att tänka kommer föra dig till det livet, antingen med honom eller med någon annan.


Den tredje vägen kommer du till genom att inte gör något aktivt alls och inte ställa några krav. Du kommer hoppas att SEN är en dag som kommer men det finns många, många dagar som det går att skjuta upp SEN till en annan dag på.

Det bästa du kan göra här är att sopa för honom och leva ett mindre liv än du kan och borde. Problemet med det är att du inte hjälper din pojkvän att bli bättre – du ger honom bara möjligheten att låta bli att utvecklas. Du är lika viktig i er relation som han och han ska ge dig lika mycket tillbaka som du ger honom. Inte SEN utan varje dag. Inte genom enstaka stora gester utan varje dag i det lilla – precis som du gör för honom.

Så genom att lösa hans (och era) akuta problem. Genom att inte ta tillvara på din talang utan att välja att jobba direkt, genom att flytta ihop eftersom han/ni behöver någonstans att bo, genom att skaffa barn tidigt, delvis i hopp om att det ska ge honom den motivation han behöver för att SEN ska bli NU (det kommer inte hjälpa i det läget – har han inte börjar ändra sig nu när han sitter inne kommer han inte göra det sen vad som än händer), så kommer han att lämna dig och era barn.

Det kommer inte ske på en gång men det kommer ska och först då kommer du komma igång med det liv dina stjärnor talar om. Men som jag sagt med den starten kommer du inte flyga lika högt eller komma lika långt.


Jag kan dock inte säga åt dig vad du ska välja – det är ditt liv och det är ditt val.

Det finns lycka i alla tre livsvägar.

Det finns barn i alla tre (åtminstone väg 2 och 3 väg 1 kräver att du aktivt väljer att skaffa barn)

Det finns motgångar och sorger i alla tre.


Det jag kan säga med säkerhet är att dina känslor för din pojkvän är äkta. Men med kärlek följer också rädsla.

Frågan är är din kärlek till honom större än rädslan att förlora honom.

Om du älskar honom mer än du är rädd är det din uppgift att hjälpa honom att bli bättre. Att ställa krav och stötta honom att växa och om han säger att han vill men inte går den vägen älskar han inte dig lika mycket som du älskar honom.


Om du är mer rädd att förlora honom än du älskar honom kan du bara hoppas på att han blir bättre. Blir han det kommer han så småningom komma på att du inte hjälpte honom när han behövde det. Eller så blir han inte bättre och då kommer han börja ta dig för givet och en vacker dag kommer det dyka upp någon som älskar honom mer än hon är rädd att förlora honom och då kommer han överge dig.


Jag är ledsen att det säkert är stentufft att höra men just nu hänger inte bara din framtid på dina val utan hans också. Han behöver någon som älskar honom tillräckligt mycket för att kräva att han väljer en bättre väg JUST NU och som har modet att gå ifrån honom om han inte håller vad han lovar. Har han inte det så kommer han inte bli den du hoppas på och det kommer inte bara drabba ditt liv – det kommer också göra hans liv sämre.

117 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page