top of page
  • Skribentens bildTor

Max 3 år sedan har det vänt

Jag har tidigare ställt frågor kring relationer och jobb. Men missade i min tidigare fråga om hur min ekonomi kommer se ut. Jag har alltid varit bra på att spendera pengar, utan att veta vad jag spenderar det på. Har verkligen ingen bra lön då jag jobbar inom vården men har en lägenhet som kostar massor, massa räkningar, husdjur, billån och skulder till mina föräldrar. När jag betalat allt så har jag knappa pengar kvar, har inte heller ett sparkonto. Då behöver jag ofta låna mer av mina föräldrar. Har ingen säkerhet alls att backa tillbaka på om jag blir sjuk, något händer min hund eller vad som helst. Lever med daglig ångest och min ekonomi är ett stort problem. Har sedan många år tillbaka slutat handla på avbetalning så det problemet har jag i alla fall inte. Och hur mycket jag än försöker att leva på minimum så räcker min lön inte till. Kommer jag någonsin komma ur detta?

S.S

Bra ekonomi handlar inte i första hand om vad man tjänar utan om vad man spenderar

Svar: Ja du kommer komma ur det! Men det går inte över natt och det är en stege med många pinnar innan du är där du vill vara.

Du säger att du är bra på att spendera och det stämmer på sätt och vis – du lever på den nivå vi alla är lärda att leva, att vi slösar lite mer än vi tjänar. Världen brinner men vi ska ha en ny Iphone, en ny jacka, ett nytt kök och det leder till att du och många andra ligger på gränsen eller går lite, lite back varje månad.

Lyckligtvis kan man vända det och det är ofta lite lättare än det låter. Dessutom kommer dina inkomster öka lite fortare än dina utgifter framöver (särskilt om du inte drar på dig nya utgifter).

De första stegen är enkla och de flesta av dem antingen gör du eller kan göra lätt:

Jaga bra priser – Särskilt på sällanköpsvaror finns det mycket att tjäna. Secondhand är ett bra alternativ för kläder, husgeråd och ibland till och med möbler. Använd pricerunner eller liknande för att kolla var du får bäst värde. Köp din hundmat i bulk – det finns fantastiskt mycket att tjäna på stora säckar från rätt säljare (mina egna hundar har bättre mat till lägre pris sedan många år tillbaka). Det lönar sig ofta att handla på flera olika butiker när det kommer till mat – ofta har kedjorna kompletterande erbjudanden så at man kan köpa mer eller mindre bara lockvaror till bra priser (kräver dock att man har tid till det).

Tänk efter vad du verkligen behöver och köp det som täcker behoven – inte det som boostar egot. En Iphone är cool, en Samsung ger mervärde men en bra Huawei kanske ger dig det du faktiskt använder telefonen till för halva eller en tredjedel av priset.

Sälj istället för släng – Tradera är din vän och ger ofta bättre priser än att till exempel byta in sin gamla telefon när man byter upp sig.

Nu till det som ger mest: Bostad, försäkringar och fasta kostnader.

Det snabbaste (och knökigaste) sättet att minska boendekostnaderna är att skaffa en inneboende hälften av mycket är definitivt mycket mindre. Alternativet är att kolla om du kan byta till ett billigare boende. Som ensamstående med din hyra borde det finnas alternativ för dig som fungerar och du har en lägenhet att byta med.

Sedan kommer de andra fasta kostnaderna – mobilabonnemang – är det du har verkligen det du behöver? Försäkringar – har du rätt bolag, kan du få bättre villkor om du byter? Går det att samla försäkringarna för bil och hem under ett paraply och spara några kronor där? Samma gäller ditt internetpaket hemma, kabeltv, streamingtjänster. Vi har ofta fler än vi behöver och fler än vi har tid att använda. Dumpa det du inte behöver.

Jag säger inget om bilen eftersom du både är hundägare och har vårdjobb lär du behöva den. Men kolla försäkringen – rätt försäkring för rätt antal mil per år är inte småslantar.

Det finns också appar som man kan använda för att hålla koll på utgifterna.

Det var det tråkiga – nu är det dags för framtidsutsikter: Det närmaste året kommer inte intäkterna öka nämnvärt men du kommer klara dig. Du får möjlighet att göra en förändring mot sommaren som kommer ge högre inkomster men den kommer till ett pris och det är ändrade tider och , troligen, längre reseavstånd. Dock lockar erbjudandet.

Det finns också en möjlighet till vidareutbildning som kommer ge dig både bättre lön och nya framtidsutsikter. Det är en utbildning som kan gå parallellt med ditt arbete (deltids/halvtids utbildning eller distanskurs i eget tempo) Bästa tiden att börja den är till höstterminen 2021 (du har goda studieförutsättningar då).

Nästa sak som hjälper ekonomin är kärleken. Den kan komma nästa år men kommer egentligen inte påverka ditt boende och dina utgifter förrän tidigast 2022. Att bo tillsammans och handla tillsammans är inte bara mysigt utan också betydligt billigare.

Långsiktigt väntar bättre ekonomi och betydligt vidare horisonter och dessutom – din dåliga ekonomi nu kommer ge dig mer styrka att stå emot dumheter och frestelser i framtiden. Du vet vad som verkligen är värt något för du har gått igenom detta. Men det förutsätter att du verkligen tänker efter nu och rättar munnen efter matsäcken.

Du har en strålande framtid – detta är du igenom på tre ¨år om du inte gör alldeles fel.

52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page