top of page
  • Skribentens bildTor

Lurad av en "Spådam"

Fråga Tor och Hanna: Hej, jag har varit i kontakt med en spådam för att få hjälp i en besvärlig situation. Vid första konsultationen betalade jag henne 6 000 kronor. Hon begärde senare (och fick) 20 000 kronor till och lovade att se till att allt skulle ordna sig till det bästa för mig. Någon vecka senare hade hon sett att en av mina söner hade stora problem, men att hon skulle kunna rensa ut allt, bara jag betalade 150 000 kronor. Jag tog ut pengarna från min pensionsförsäkring och gav henne, men nu säger hon att min son kommer att drabbas av en olycka och att jag kan komma att mista honom. Om hon får 100 000 kronor till, så kan hon stoppa olyckan. Jag har pratat med henne flera gånger om detta och hon säger att hon är säker på att något kommer att hända honom, men att hon också är säker på att hon kan klara av att stoppa det, bara hon får pengarna av mig. Hon säger också att jag klarar av det och att ekonomin kommer att lösa sig. Om jag ger henne 100 000 kronor till, så är hela mitt pensionssparande slut, så jag tvekar naturligtvis. Samtidigt känns det oerhört svårt att höra att något katastrofalt kommer att hända min son, något som jag kan förhindra genom att ge henne pengarna.

Jag har inte sett något resultat av det jag sökte henne för och inte heller har något förändrats för min sons del. När jag påpekar det för henne, säger hon att hon måste rensa bort olyckan först, för den hindrar allt annat som hon ska göra för honom och för mig.

Är jag lurad? Finns det människor med sådana förmågor att de både kan se och förhindra olyckor? Har ni hört talas om såna här fall förut? Vad ska jag göra?

"Olycka?"


Om det låter för bra för att vara sant är det oftast det - detsamma gäller åt andra hållet också.

Svar: Du ska polisanmäla henne. Helst ska du spela in ett av era samtal så att du har något att styrka att du har gett henne pengarna men det är inte nödvändigt. Det finns en fackterm för det som den spådamen ägnar sig åt och det är bedrägeri och möjligen också olaga hot och utpressning eftersom hon har sagt att något ska hända din son om hon inte får pengar. Jag ska titta på dina barns horoskop och dessutom lägga mina kort för att se om jag inte kan stilla din oro men innan jag gör det vill jag säga ett par ord om de etiska regler som borde vara självklara för alla i den här branschen och som du, och alla andra, bör räkna på vare sig ni söker råd av spåmän, läkare, företagskonsulter eller psykologer:


- Hjälpen skall vara vederhäftig. Du har frågan - inte rådgivaren. Se till att du får svar på din fråga och inte en massa utvikningar om annat. Visst kan din frågeställning leda till flera andra men det är du som ska ställa frågorna. Så fort rådgivaren öppnar en helt ny linje på egen hand är det dags att dra öronen åt sig.


- Kostnaden skall vara i proportion till det utförda arbetet. Inte ens den bästa tandläkaren eller psykologen får mer än runt 1000 kronor i timmen för den rena arbetsinsatsen och där går smärtgränsen även för spåfolk. Till det kan det komma kostnader för material och eventuella köpta tjänster men då ska också resultatet tillfalla dig. Köper du en guldkrona hos en tandläkare så är ju guldet faktiskt ditt, du "lånar" det inte av tandläkaren.


- Du har rätt att veta hela kostnaden i förväg och rätt till en specificerad räkning. Dessutom skall du alltid ta kvitto på alla konsulttjänster, vare sig du får dem av legitimerade psykologer eller av spåtanter. Sedan kan arbetet växa efterhand men då ska du ha haft möjlighet att säga ja eller nej till varje enskilt nytt steg innan ni påbörjar det.

Det här är hårda bud men inte mer än vare sig du eller jag förväntar oss av en sotare, en bilhandlare eller en husläkare. Du har samma rättigheter även mot en utövare av spåkonst. Det gör i ditt fall att om hon inte redan har gett dig en skyddsamulett som är gjord av rent guld och väger minst 350 gram eller att hon har jobbat minst 200 arbetstimmar enbart med dina bekymmer så har hon blåst dig.

Det enda sättet att bli av med den här typen av bedragare är att gå till polisen. Du ska ha tillbaka dina pengar och hon ska i fängelse. Det kan hända att hon hotar dig om du gör det och i så fall skall du polisanmäla det också och det kan du göra helt utan risk för hur farlig kan en person vara som inte lyckats med en enda grej trots att hon fått arvoden på nästan 200 000 kronor. Oavsett vad hon säger kan hon inte få några olyckor att hända dig.


Nu till dina barn: Om din yngste son säger mina kort " Han har just missat en chans tack vare ödets spel men snart kommer lyckan han alltid bär inom sig åter till ytan. Han har materiella framgångar och sällskap men håller sitt innersta för sig själv. Framtiden blir inte lika omvälvande som han tänkt sig men materiell framgång saknas inte." Astrologiskt sett är din son dessutom inne i en väldigt aktiv period just nu då välbefinnande och hälsa är något han har i överflöd. De enda risker han löper är att han tar i för mycket och sträcker sig. Om dina tvillingar säger korten "Den äldsta är stark och självsäker. Han har det inte alltid lätt och hans stora planer lyckas sällan som han vill. Lyckan kommer dock till honom för i sin hand har han alla verktyg som behövs för att nå sina mål, det är ingen frågan om den saken. Den yngste är en delande, konstnärlig natur. Det han söker kommer inte lätt och bristande uppskattning och uteblivna triumfer har luttrat honom. Framtiden är dock sorgfri och munter även om den materiella succén uteblir." Inte heller i dina tvillingars horoskop syns några hot eller bekymmer. Ingen av dem lär ha sitt livs bästa sommar men med ett utåtriktat juli och en väldigt kärleksfull augusti är det dumt att klaga.


Det finns inga hot mot dina pojkar eller din familj mer än de som finns mot allt levande varje dag. På din fråga om det finns de som kan både förutspå och åtgärda stundande olyckor så är svaret ja. De finns men den du har vänt dig till är inte en av dem och är hon det så är hon ändå ingen du vill ha hjälp av. Bara dåliga människor kräver pengar för att rädda någons liv. Om det fanns ett hot (vilket det inte gör) är hon den typ av människa som skulle kräva en drunknande på pengar för att slänga i livbojen. Den typen av människor önskar jag så långt bort från mina barn som möjligt, jag ger dem inte pengar. Nu är det din tur att rädda andra. Både dem i din familj som hon lurat och alla dem som hon skulle lura i framtiden. Däribland alla mammor som, precis som du, är beredda att göra vad som helst för sina barn och som verkligen behöver sina få slantar till bättre saker. Polisanmäl och gör det nu. Brott som grovt bedrägeri, olaga hot och utpressning får inte löna sig

86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page