top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Livsförändrande studier

Inom kort kommer mycket i mitt liv att förändras. I januari flyttar jag hemifrån för att börja plugga i Jönköping. Det blir ett stort steg för mig och det känns spännande samtidigt som det känns lite skrämmande. Det känns också som att flytten förhoppningsvis kan öka mitt självförtroende. Jag har länge haft ganska dåligt självförtroende och jag tror att en orsak kan vara att jag har lite problem med rösten, den blir väldigt lätt ansträngd i vissa situationer vilket kan vara mycket jobbigt. Är det något som kan bli bättre i takt med ett ökat självförtroende eller vad beror det på? Nu till vårterminen ska jag läsa två kurser, och till hösten kommer jag med sannolikhet att börja läsa till 1-7 lärare. Kommer det gå bra med studierna? Bostad är redan fixat. Jag kommer att bo på ett ställe med många studenter från världens alla hörn och de verkar trivas mycket bra där. Men kommer jag att trivas? Kommer jag komma in i gemenskapen och hitta nya vänner? Jag har redan några vänner i staden, "nätkompisar", och det är särskilt en jag undrar över om vi kommer att umgås även i verkliga livet när jag flyttar dit. Vi verkar vara väldigt olika som personer, på många sätt tycks vi vara varandras totala motsats och vi har olika syn på t.ex. kärlek, det är i alla fall den uppfattning jag har fått. Så egentligen har jag inga större förhoppningar om att vi kommer att umgås så mycket, men det är klart att jag hoppas på det. För på något sätt tror jag kanske att vi kan bli bra kompisar just pga att vi är så olika. Kommer vi ha någon slags relation? Hur kommer det att gå med kärleken? Jag har ingen brådska, men kommer jag träffa någon speciell? "Pisces"


Photo by Aleksi Tappura on Unsplash
Det kommer gå bra - fritidsaktiviteter är sättet att hitta vänner

Svar: Det kommer att gå bra för dig i ditt nya liv och din nya stad. När det kommer till varför vissa platser fungerar bättre än andra så finns det många olika saker som spelar in. I grunden är det dock så att det som avgör är att dina förutsättningar och erfarenheter i den ålder som du är i just för tillfället kommer fram bäst under vissa förutsättningar. Eftersom alla städer och orter har sin egen puls och sitt eget sätt så premieras olika personlighetstyper. En person som är helt rätt i Stockholm kan verka ohyggligt överdriven i Karlskoga och Det som går hem i Göteborg är inte det samma som fungerar bra när man umgås med människor i Uppsala. Just nu så får du bäst utdelning av vem du är och vad du kan i den miljö som finns i Jönköping. När du är klar med din utbildning så kan det mycket väl vara så att den du då har blivit fungerar bättre i någon annan stad - kanske till och med i ett annat land. Det som du dock bör veta är att det aldrig bara finns ett alternativ. Det finns alltid många platser som du gör dig bra på men vissa sticker ut alldeles särskilt.

Du kommer att uppleva mycket som jobbigt de första veckorna och det kommer att finnas ögonblick då du hellre bara vill ge upp allt ihop och åka hem. De stunderna är dock inte många jämfört med alla bra tillfällen. I stort kommer det att gå jättebra för dig. Rösten bör du försöka träna upp. Det bästa sättet är att sjunga. Gå med i en kör och ta några lektioner av en sångpedagog så kommer du att ha sätt att gå runt dina problem på om rösten börjar krångla. Dessutom är det en oväntat rolig hobby.

Som vän är mannen i Jönköping en riktigt bra kontakt. Som kärlekspartner är det lite mer tveksamt att det kommer att fungera. Att umgås med honom kan ge dig en vän för livet. Kärleken finns också för dig. Den kommer inte som en självklarhet men innan sommaren har du åtminstone en lovande förälskelse på gång. Avslutningsvis så blir det en upplevelse att bo som du kommer att göra. Se bara till att vara dig själv så kommer du att hitta en naturlig roll i kamratskapen med dina grannar. Du har jättebra förutsättningar för att lyckas i ditt nya liv, både som privatperson och med dina studier

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page