top of page
  • Skribentens bildTor

Livet tar fart.

Som du som läser sidan kommer att märka så kommer det vara väldigt många jobbfrågor framöver. Efter ett drygt år av omställningar, utmaningar och stillestånd börjar världen äntligen röra på sig och det med högre och högre hastighet.


hjulen börjar snurra rejält på jobbmarknaden under hösten

På försigkommen anledning kommer jag därför prata lite om vad stjärnorna säger om arbetsmarknaden nu under hösten:

Inledningsvis så kommer mycket att släppa nu under slutet av augusti och början av september. Det blir lättare och lättare att få jobb och utbudet är större och bredare än vanligt eftersom en del av de jobb som skapats under det sista årets konstigheter kommer finnas kvar medan det finns stora luckor på traditionella arbetsmarknader.

Men många är oroliga och det som finns i framtidstro saknas i buffertar så det ställs väldigt ofta en hel del villkor under hösten innan folk känner att vändningen är på riktigt och det går att lita på omsättning och villkor.

Det gör att det är lätt att på provanställningar, vikariat, projektjobb och tidsbegränsade anställningar - även inom branscher där detta brukar vara ovanligheter - men det är svårare att få fasta tjänster direkt vanligt.

När det kommer till CVn och kvalifikationer är det mer kluvet. En del jobb kommer kräva bättre och mer fulla CVn än vanligt medan andra kommer luta sig mer på provanställningar eller helt enkelt gå på rekommendationer och känsla.

Ofta vet du inte vem som är vem innan du frågat så har du ett fett CV har du alltid goda chanser medan du med ett tunnare ska veta att du inte förlorar något p att chansa och söka drömjobb du vet att du klarar men egentligen väger för tunt för.


Branscher som det går lätt för är restaurang/café, service, bygg (men kommer bli skakigt framöver typ om 6 till 9 månader), tillverkning och delar av IT.

Saker som blir svajigare är ekonomi, förvaltning och administration.


Utbildning lönar sig nästan alltid och vård och omsorg samt säkerhet är två branscher med behov. Båda kommer dock att få utmaningar under de kommande åren så om du jobbar i fältet och trivs men vill vara säker på att kunna fortsätta under kommande förändringar är vidareutbildning en väldigt bra investering (speciellt vård och omsorg).


För dig som vill öppna eget så är det en väldigt bra tid OM du är säker på din marknad, har en solid affärsplan OCH inte behöver finansiering för att komma igång. Alla tecken pekar åt rätt håll men se till att säkra finansieringen innan du kommer igång för krediter och lån kommer bli knepigt för bankerna är mer nervösa än de brukar vara.


Det var det, på det hela ljusnar det betydligt framöver efter det år vi haft har jag dock inte riktigt vågat kolla mer långsiktigt än en bit in på 2022 så jag återkommer med en längre prognos fram mot vintern.


med värme

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page