top of page
  • Skribentens bildTor

Lån är en farlig väg till rikedom!

Hej! Jag har börjat investeringar som är väldigt lukrativt och chansen finns nu att expandera ytterligare. Kruxet är att jag behöver ta ett större lån för att kvalificera mig till den nya nivån. Jag är ambivalent ang att ta lån då jag idag är helt skuldfri. Till saken hör att jag skulle kunna betala tillbaka lånet väldigt snabbt med den avkastningen jag får. Tyvärr är många låneförmedlare ovilliga att låna ut till mig pga låg inkomst i dagsläget, men som kommer bli högre i.o.m investeringen. Känns som ett moment 22! Kan ni se någon klarhet i hur jag bör göra? Tack på förhand!

”Vill bli rik”

Pyramider är fantastiska turistmål men helt värdelösa affärsmodeller

Svar: NU kommer jag låta suuuupertråkig men – OM något låter för bra för att vara sant behöver man titta oerhört noggrant på det innan man lånar till investeringar.

SÅ du säger att det du gör är väldigt lukrativt redan nu – om det är så ska ju det du tjänar på verksamheten snabbt ge dig kapital att satsa på att köpa in dig på nästa nivå utan lån, eller hur!?!

SÅ om det inte är fallet – hur lukrativt är det egentligen??

Det finns många typer av affärer men i grunden kan man bryta ner dem i två sorter.

Det ena är investeringar i fysiska värden.

Det andra är investeringar i förväntade värden.

Investeringar i fysiska värden innebär att det du köper i sig har ett värd när det hamnar i din hand. En aktie är en andel av ett företag, mark (skog eller tomt) har ett värde per kvadratmeter, guld är en metall med ett värde i sig. Samma gäller för diamanter, ansiktsmasker, garn, råvaror, mm, mm.

Värdet på dessa varor kan gå upp eller ner men de har värden i sig eftersom de alltid finns ett behov av dem eller att de är ett kvitto på rent ägande av något som är förvärderat.

Att investera i dessa saker kan vara lång eller kortsiktigt men utvecklingen av priset är rätt förutsägbart och framför allt långsiktigt. Säg att du köpte 100.000 ansiktsmasker för 300.000 kronor med 3 års hållbarhet i december förra året.

I mars kunde du sålt dem för 3 miljoner eller mer. Nu får du säkert en miljon.

Om ett halvår är de värda runt 500.000 om du säljer dem. Om två år kanske 200.000 oavsett finns det ett värde i varan som baseras på varan – inte din insats eller din investering i första hand. Din vara kan förlora lite i värde men det ska mycket till innan den blir helt värdelös.

Att investera i förväntade värden är en HELT annan sak. Här handlar uppgången i värde om att andra gör som du eller att du kan göra något som höjer värdet själv. Det kan vara att man ”köper in sig” i ett företag som eventuellt producerar något som ska säljas men affärsidén är att du ska få dina vänner att köpa in sig och bli återförsäljare under dig. På så sätt kommer du få procent på deras försäljningar mm, mm.

Det kan vara att köpa in sig i en kryptovaluta och sedan, tillsammans med alla andra som köpt in sig prata så bra om valutan så att fler köper och värdet stiger.

Eller det kan vara att beställa tjugotusen T-skirts med ”världens häftigaste tryck” och sedan sälja dem för fyra gånger inköpspriset. Det kräver dock att du orkar sälja minst femtusen tröjor bara för att komma tillbaka på noll.

Alla de här metoderna kräver att andra människors beteenden gynna dig och din satsning.

Det gör att ALLA investeringar kommer ner till en gyllene regel: Vad kan jag förlora???


Handlar du i fysiska värden kan du räkna med att förlusten ligger i samma spann som vinsten – det vill säga – om du ”i bästa fall” kan tjäna 10% kan du i "värsta fall" förlora 10% - ja det finns undantag och särfall men mellan tummen och pekfingret.

Handlar du i förväntade värden finns inte det sambandet alls. Här hänger inte vinst och förlust ihop. SÅ om man ska investera i förväntade värden – räkna alla investerade pengar som förluster. Det är som att köpa lotter. Om jag lägger 100 spänn på trisslotter så slängde jag just hundra spänn i sjön. Jag kan ha tur och ”hitta” tusen spänn på vägen från sjön där jag slängde min hundring men det är ju inte så att jag går och funderar på vad jag ska lägga pengarna på innan jag haft tur och faktiskt har slantarna i min hand.

En lott är i bästa fall välgörenhet för en sak du tror på som också kommer med en spännande återbärningschans (om än liten) men köper du en lott gav du i praktiken bort pengarna till någon annan.

Samma sak är det med att investera i alla slags ”nivå” företag och komplicerade strukturer.

Det finns två varningstecken: Det ena är att framgång kräver att andra människor ger dig pengar på samma sätt som du ger andra pengar (inom företaget)

Det andra är att framgång kräver att du köper grejer som du sedan ska sälja direkt till privatpersoner.

Låter något av det ovanstående lockande har du med all sannolikhet vid något tillfälle sålt jultidningar. Alla såna här företag går att likna vid jultidningsförsäljning. Du tittar på det som finns högst upp i premielistan och ser hur mycket du måste sälja för att komma dit och bygger drömmen om att du kommer lyckas och att du kommer få Den-Där-Belöningen. Sen jobbar du som en slav och blir mer och mer besviken på hur svårt det är att komma dit. Till sist ”barmhärtighetsköper” dina mormor och dina föräldrar grejer så att du kommer upp i nästa premieklass från där du står nu så att du avslutar det hela med att känna dig lite nöjd ändå.

Den typen av investeringar du pratar om är nästan alltid exakt så – minus grejen med att dina föräldrar och din mormor lyfter dig till nästa nivå så att du slipper ett olyckligt slut.

SÅ efter denna lååååånga genomgång kommer ett par enkla råd:

OM du år efter år maxade ut på premielistan när du sålde jultidningar – grattis – du fattar vad som krävs för att lyckas med att handla i värdeförväntingar. Chansen finns att du redan nu driver ett pyramidföretag eller jobbar med pensionsförsäkringar.

OM du INTE tillhör den superlilla gruppen var försiktig. Om din ”jättelukrativa” investering inte betalar tillbaka sig fort nog för att du ska kunna återinvestera dig upp till nästa nivå så är det inte lukrativt nog för att investera mer i än du redan gjort - sitt still i båten och se det kassaflöde du har in redan nu förstärka kassan (så länge det varar).

OM du trots det vill investerar mer i verksamheten (jag säger inte att alla såna här idéer är dåliga eller onda, du KAN ha hittat den där som faktiskt är en sedelpress för alla som är med): räkna ALLA pengar som förlorade rakt. Ta inga lån som du bara har råd med när investeringen lyckats. Räkna det som om du just köpt en riktigt dyr lott, jobba hårt och hoppas på turen.

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page