top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Kommer jag nånsin bli fri från mina skulder?


Hej, jag undrar om min ekonomi kommer att ordna sig snart. Blir halvt galen på att jag bara får avslag på avslag på min skuldsanering ansökan. Tack på förhand.


Svar: Avslagen beror på att en eller två personer gör en annan bedömning än du på vad du har för möjligheter och vilja att uppfylla villkoren för att få en skuldsanering.

Med alla sannolikhet är det den som har sista ordet på din huvudsakliga bank och din handläggare på kronofogden. Men det är inte deras ”fel” även om det är deras ansvar för de går efter strikta mallar och enligt dem finns det något som skaver.

Du kommer få den skuldsanering du vill ha men mina kort säger att det finns några mycket specifika saker du måste göra:


Photo by Ian Espinosa on Unsplash
Det känns som om det är hopplöst men du kommer få den hjälp du behöver

1 – läs avslagen och reglerna för skuldsanering mycket noga i dem finns svaren på varför du får avslag.


2 – var beredd på att du måste göra orättvisa uppoffringar! Det finns en personlig kostnad för dig som med all sannolikhet berör boende, närstående eller husdjur som känns helt absurd men som är ett krav.


3 – ha tålamod! Att få en skuldavskrivning är en process som tar sina år att genomföra. När du väl börjat processen är det många steg innan den är över och det kommer bli frustrationer på vägen


4 – skulderna är ett symptom inte problemet! Om dina skulder försvann över natten skulle du fortfarande sitta i samma tågvagn bara längre ifrån slutstationen. Ditt egentliga problem stammar inte ifrån det du är bra på (att hitta lösningar, arbeta och tjäna in). Den biten kommer du att lösa eftersom du är en passionerad, lojal och effektiv medarbetare. Hittar du rätt arena (vilket jag tror du redan gjort) är den biten inte problemet – bekymren ligger på utgiftssidan och inte i första hand vad du unnar dig utan det du gör för andra. Det kommer göra ont men du behöver tydligt få dig själv att förstå att din omgivning visserligen behöver ditt stöd men att du behöver ge det (och inte minst de behöver acceptera att du ger det) i andra former än materiell hjälp.


Det finns en tunnel och du kommer få komma in i den i och med att du får din skuldsanering godkänd (men det kräver som sagt att du fixar punkt 1 till 3) och det finns ett ljus i slutet på tunneln (som kräver att du lyckas med punkt 4) och när du klarat dig igenom den kommer du aldrig att hamna här igen.

Det är en lång väg framför dig men du kommer klara det här och sedan ser det betydligt ljusare ut.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page