top of page
  • Skribentens bildTor

Kan jag sluta med min ovana

Kommer jag bli fri från min ovana (beroende) hoppas det går bra utan att nämna vad för sorts beroende?

J


Det är inte vad du är beroende av som är problemet utan beroendet i sig du måste ta i tu med

Svar: Stort tack att du skickade med din födelsetid eftersom utan husen är det mycket svårt att tackla just beroenden.

Men som det är går det att hjälpa till en hel del:

Ditt stora problem är att du på många sätt behöver utlopp för dina inre demoner och att du behöver känna att ditt liv har mening vilket i ditt fall översätter till att ta risker och ägna dig åt saker som ligger ”på gränsen”.

Det gör att ditt beroende blir svårt att komma över eftersom det per automatik leder till en brist på utlopp om du ”bara” slutar och blir kvitt det.

Det du behöver är att ersätta ditt beroende med något som ger samma typ av upplevelse och utlopp. Vore du yngre skulle jag nästan föreslå kampsport som boxning eller MMA eftersom tävlingsmatcher och sparring innehåller moment av risk och belöning. Som det nu är kan bergsklättring, segling, fallskärmshoppning eller forsränning fungera om du har möjlighet att ägna dig åt sport. Det finns annat också som inte är fysiskt ansträngande men kombinationen risk, fysisk utmattning och tidsåtgång gör mycket för dina möjligheter att bli kvitt ett beroende och hålla dig ren från det efteråt.

Två andra saker som skulle hjälpa är att dela med dig av ditt liv och livsöde. Att uttrycka det du varit med om och sätta dig själv i centrum skulle ge dig både feedback och dessutom eventuellt en extra inkomst.

Om du väljer att göra det är formen mindre viktig så länge du når ut till andra. Gör det som känns rätt för dig vare sig det är att skriva en bok, hålla Ted Talks, göra en blogg eller videokanal. Att dela ditt öde och dina erfarenheter kommer hjälpa inte bara dig utan också andra.

Avslutningsvis. Ditt beroende av att vara beroende (det som jag beskrev ovan, att du söker riskbeteenden) gör det jättesvårt för dig att klara det här på egen hand och det gäller vare sig du är beroende av kaffe, spel eller droger. Det är inte farlighetsgraden som är jobbigast för dig utan cirkeln det för in dig i. Det gör att du borde ta hjälp av en beroende terapeut eller ett program för beroende. Att få stöd och ha någon att bolla mot kommer kunna bli avgörande för ditt tillfrisknande.

Avslutningsvis. Det kommer bli en tuff resa men du har alla chanser att bryta cirkeln och hitta det liv du vill ha och bli den människa du faktiskt redan är och förtjänar att vara.

Lycka till

42 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Eva
Eva
Jul 29, 2020

Tack för svaret.

Like
bottom of page