top of page
  • Skribentens bildTor

Jag sover dåligt och går inte ner i vikt

Hej Varför har jag så stora sömnproblem och vad ska jag göra åt det? Har hyfsat lätt för att somna men vaknar efter ca 1,5 tim i princip varje natt och kan inte somna om. Ibland kan det ta ett par timmar innan jag lyckas. Är jättetrött på jobbet sen om dagarna. Försöker med allt, mörk och kallt i sovrum. Ingen mobil i närheten mm mm. Testat allt vad som finns tycker jag. Jag har också stora problem med att gå ner i vikt. Har ingen större övervikt men behöver gå ner 7- 8 kg för hälsans skull. Medicinerar mot högt blodtryck och har tendens till högt blodsocker. Tränar kontinuerligt på gym - kondition och styrka, men har under 2 mån tid ökat lite på detta. Rör på mig på något sätt 6-7 dagar/vecka. Äter också förnuftigt och borde gått ner ett par kg minst på denna tid. Men nej, nästan ökat i vikt och mäter jag mig istället har dessa mått istället ökat. Jag ser till att få i mig extra Vitamin B12, D-vitamin, Magnesium och Omega3, för att se om det hjälper. Även receptfria läkemedel mot sömnproblem, men allt utan resultat. Vad är galet med mig?

Marie.


För mycket träning kan faktiskt ställa till mer än det hjälper

Svar: Det finns många saker som hänger ihop när det kommer till sömn och varför man har svårt att sova och på din berättelse så låter det som om ditt största problem är att du tar dig för många saker samtidigt och att det krockar. Men det kan bli lite klarare om vi tar det ett steg i taget:


Mediciner – Du tar medicin regelbundet och det är bra och nödvändigt eftersom du behöver det. MEN mediciner har ofta biverkningar. Med medicinerna kommer en ofta väldigt omfattande och skriven i liten stil bipacksedel. På den står all information om medicinen och bland det en lista på biverkningar. Kolla om det står att sömnrubbningar kan vara en av dem. OM så är fallet prata med din läkare om det finns någon annan medicin som inte har de biverkningarna.


Blodsocker/blodtryck – Om du vakna med ett ryck som om du just fallit eller med känslan av att du snurrat runt långsamt, lite som om du är sjösjuk, så är det troligen blodsocker eller blodtrycksfall som väck dig. Kroppen brukar i det läget ”larma” genom att ge en stor puff adrenalin för att väcka en. Efter det tar det ofta en lång stund innan man kan somna igen (tills adrenalinet går ur systemet) och det blir inte bättre av att man äter något (vilket ofta är impulsen) för då går sockret upp och man blir ”pigg” och får ännu svårare att somna om.

OM detta är problemet är det bästa du kan göra att antingen sätta på en ljudbok (gärna en du gillar men har läst/lyssnat på förr) och ligga kvar i sängen och slölyssna på låg volym (precis så hög att du hör vad som sägs tydligt men inte högre). Chansen är att du somnar ganska fort och om du inte gör det så får kroppen vila och det är det näst bästa. Dessutom gör du det till rutin kommer din kropp och din själ lära sig vad som väntar när du vaknar och att det är en lugn, lagom trevlig men rätt långtråkig sak. Det kommer skapa trygghet och göra det lättare för dig att inte vakna (det finns liksom inget att vinna på det för de rastlösa delarna av dig). Det gör inte heller något att du somnar med ljudet på. Det kommer påverka dina drömmar lite men bättre det än att inte sova alls.

Om du känner att du MÅSTE äta något testa en kopp te – gärna kamomill med lite honung i och om du måste en knäckebrödmacka med antingen ost eller korv eller hellre båda. Det är egentligen inte en jättebra idé men kan hjälpa inledningsvis eftersom det ger blodsockret en liten knuff och också kan stabilisera blodtrycket då matspjälkningen tar lite energi.


Stress – I ditt fall dels stressen av att du vet att du kommer sova dåligt men också och framför allt den fysiska stress din kropp lider av. Det du säger om hur du tränar och äter beskriver hur du hamnat i den tränings- och matspiral som ställer till det för väldigt många. Om du tränar för hälsans skull och inte för att tävla eller ha det som hobby så är det viktigaste faktiskt inte att du tränar hårt eller mycket utan att du tränar regelbundet och med ganska låg intensitet.

Din kropp är en maskin som inte fattar varför du rör dig utan reagerar på ATT du rör dig – det vill säga att den förbereder sig på att ”stå ut med” och skydda sig från den typen av slitage som du utsätter den för.

Det betyder att om du tränar hårt ofta så skyddar sig kroppen från skador genom att lägga på sig vatten som buffert. Det gör att du ökar i omfång trots att du borde minska. Samma sak med maten – om du äter små mängder och ännu värre små mängder energifattig mat så tror din kropp att du svälter och drar ner alla ”onödiga” funktioner till ett minimum för att spara energi. Så JA alla de där träna mindre och ät mer för att komma i form mupparna som man hittar i youtubereklam har faktiskt rätt i sak (att de sedan försöker lura på dig dyra prylar och sina ”specialträningsprogram” är en annan sak och inte riktigt lika hederligt).

Inte bara gör matregimen och träningen att du blir besviken på dig själv det leder också till att du sover sämre för stress – både psykisk och fysisk påverkar det som kroppen behöver göra när du sover och det leder till att du sover sämre.

Det finns många, många, många ”mat och hälsogurus där ute – en del bra andra…. ”framgångsrika”. Men en bra inspiration för att tänka nytt och tänka rätt är Sten Sture Skaldeman. Hans första bok var en ögonöppnare för mig och mer om honom hittar du här.


Avslutningsvis – du skriver inget om drömmar eller hur du drömmer så jag utgår ifrån att du oftast inte hinner sova så mycket eller länge att du drömmer särskilt djupt eller bra. Annars kan det ge en del tips också.

Under alla omständigheter – i ditt fall är det en kombination av saker som gör att du sover dåligt och det bästa du kan göra är att börja ändra en sak i taget och när du gjort det gå vidare till nästa för om man ändrar allt samtidigt så blir det en rejäl chock för kroppen och kroppen och själen reagerar ofta på sånt med att slå tillbaka – ofta med inledande sömnproblem som effekt så det kan göra att även om du gör rätt så tror du att det går åt fel håll.

Mitt tips är att titta på vad som kan vara problemet i den ordning jag beskriver dem ovan och beta av dem ett efter ett.

Lycka till och sov gott :)

31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page