top of page
  • Skribentens bildTor

Jag kan inte gå ner i vikt

Jag är en tjej som har stora viktproblem. Vill verkligen gå ner i vikt men klarar inte av det, börjar så bra men efter någon eller några dagar så har jag fallit tillbaka. Jag mår inte direkt dåligt av min övervikt utan det stora problemet är att jag insett att så länge jag bär på övervikten så kommer jag aldrig att träffa någon ny man och jag längtar efter kärlek. Övervikten skrämmer bort dom. Och kom inte och säg att utseendet inte har någon betydelse för det har det. När jag går ut och dansar så får jag knappt dansa med dom jag känner, trots att jag får veta att jag dansar bra. Jag är 172 cm och väger ca 115 kg.

Min fråga till er är hur jag ska hitta ett bra sätt att komma igång med viktminskningen, det behöver inte gå så rasande fort men gärna en snabbstart.

Kommer jag att lyckas med att gå ner i vikt och kommer jag att hitta någon ny kärlek. Har levt ensam i många år.

"Nättjejen"


Kalla drycker och stärkelsemat är inte bra för dig

Svar: Visserligen ger en snabbstart lite hjälp åt självförtroendet, men ser man inte upp resulterar en snabb viktminskning i att ämnesomsättningen går ner och att det i själva verket blir svårare att tappa vikten. Därför skall man aldrig inleda en bantning med en fasta eller "snabbkur" av typen flygvärdinnediet. Om man väljer en bra metod brukar det ändå gå rätt fort i början om man är överviktig och inte bara behöver tappa trivselkilon. Sedan bör man gå ner runt ett halvt till ett kilo i veckan. Absolut inte mer, om kroppen skall må bra.

Grundläggande gäller det att hitta just rätt metod för dig. Det generaliseras alldeles för mycket kring viktminskning. Varenda vecka är det någon ny fantastisk upptäckt som rapporteras i tidningarna.

Vi har tittat på ditt horoskop för att få en bild av din kroppstyp, personlighet och viktproblem. Och du har ett synnerligen komplicerat horoskop som är utomordentligt aspektrikt men där det samtidigt inte finns några aspekter alls till Solen, vilket innebär att ditt grundläggande jag inte har någon anknytning till ditt liv i allmänhet och alltså har svårt att komma till uttryck. Väsentligt i sammanhanget är att du har ett yrke du verkligen trivs med; företrädesvis ett där du får vara aktiv, ta egna initiativ, men samtidigt ha en antingen vårdande eller andlig funktion. Detta skulle stärka din Sol som befinner sig i sjätte huset (som är arbetets hus).

För att börja med din kroppstyp: Enligt den orientaliska metod som vi använder är du en vattenmänniska. Det innebär att du är klarsynt, diskret, sensuell och lyhörd, och du har en förkärlek för sociala yrken och sådana som kräver fingertoppskänsla (jurist t ex) eller involverar vätska i rörelse (t ex ett badhus, en mack, en restaurang med levande fisk, en zooaffär). Du har en sympatisk attityd och är lätt att umgås med samtidigt som du håller ditt inre för dig själv och långtifrån alltid säger vad du verkligen tycker. Rent fysiskt har du stora mängder inneboende energi som befinner sig i ständig rörelse men sällan får ett direkt utlopp. Den ständiga rörelsen kan, om den får tillta alltför mycket, orsaka en hunger, både efter känslor och i rent fysisk bemärkelse. Saker som du bör undvika eftersom de ökar din inre energi förbi det som är nyttigt, är: Mer vätska än du grundläggande behöver, saltrik mat, rå mat (sushi, inlagd sill, surströmming, råbiff) , sötsaker, överkokt mat (all mikrougnsmat, det mesta som är färdiglagat, allt som är förstekt eller förkokt - t ex förvällda majskolvar eller dillkött - och tyvärr nästan alla grytor), stimulantia (kaffe, kakao, svart te, att röka tobak, ginseng och energidrycker), kall mat och dryck (drick alltså inte kall läsk, t ex, inte ens dietläsk. Ta istället ett glas ljummet vatten eller en kopp grönt te eller örtte. Du behöver inte dricka varmt hela tiden, bara undvika kallt = kylt. Svalt går bra, kylskåpskallt är inte bra).

Om du tänker på att hålla dig undan det ovanstående, så kommer din kropp att uppleva ett inre lugn och större harmoni. Det ökar dina möjligheter att gå ner i vikt - också.

Och så bättrar vi på det med saker om ökar din hälsa och din balans: Bovete, bönor och linser (dock ej förkokta vilket tyvärr utesluter vita och bruna bönor på burk), tång och sjögräs, mat som av naturen smakar salt (som skaldjur), skockor (som kronärtskocka t ex) och majs. Det vore bra om en eller flera av dessa saker ingick i din kost varje dag.

Om du känner att du behöver unna dig något extra är följande saker helt ok: Biff med bearnaisesås - men inte med pommes frites eller ugnsbakad potatis till. Gärna ris - men inte förångat. Fruktsallad med vispad grädde, nötter och russin. Ingen sprit, och inget vitt vin om det inte är mycket torrt, men däremot ett par glas rött, ost och kex om du avstår från de salta kexen, tacos och enchiladas.

Bra frukostvanor är förstås A och O. Hoppa inte över frukosten. Ät gärna: Ägg, fil eller mjölk med flingor (men inte kallt! Ja, vi vet, inte särskilt frestande men lite får man tåla), gröt - men söta inte och snåla med saltet, knäckebröd och fullkornsbröd - men ingen kaviar och ingen rökt skinka och ingen korv, ingen marmelad om du inte hittar en som är riktigt sockersnål, grönt te eller örtte (utan socker men med mjölk, om du vill).

Under dagen bör du få i dig mellan 1200 och 1800 kalorier om du vill tappa vikt. Inte mindre. Helst inte mer.

Och så motion. Viktigt, viktigt. Du måste hålla kroppen i rörelse. Promenader och simning är väldigt bra. Dans också. Regelrätt motion som t ex joggning bör du inte ägna dig åt mer än ett par gånger i veckan och inte ens det nu i början. Gå ut och gå en halvtimme till en timme istället. Minst en gång i veckan bör du ta ut dig, d v s bli riktigt rejält trött i kroppen. Övrig tid är det viktigare att du rör dig ofta än att du sliter ut dig. Tänk rörelse. Ofta. Små promenader, små motionspass, inga långa timmar av stillasittande om du kan undvika det, ett ståbord på jobbet är en bra lösning om det går Bara att sträcka på sig fem minuter varje halvtimme (eller om det inte går, varje timme) går stor skillnad. Och minskar lusten att öka energin genom "fusk" som t ex genom att dricka kaffe eller äta godis.

Rytm är viktigt. Helst skall det se ut såhär för dig: En dag i veckan äter du mer än annars. Dagen efter den dagen - eller betydligt senare samma dag - motionerar du tills du är riktigt trött i kroppen. Dagen efter det vilar du. Slappa så mycket du orkar. Men ät väldigt lite den dagen. Låt kroppen ta igen sig helt och hållet. En vilodag varje vecka är väldigt hälsosamt.

Nu till karaktären. Du är Vädur - du agerar väldigt direkt - och du har Ascendenten i Vågen och alltså sannolikt en tendens att småäta, särskilt i sällskap med andra. Du frestas av mat som ser god ut, av sötsaker och snacks. Kan du absolut inte låta bli, kan du börja med att inte ha frestande saker hemma. Säg till dina vänner alldeles ärligt att du försöker gå ner i vikt och be dem respektera att du inte gör dem sällskap med mat och dryck. Går inte det (och det kan vara väldigt tufft) så måste du tyvärr helt enkelt undvika att utsätta dig själv för frestande situationer tills du lyckats lägga om vanor (räkna med att det tar cirka tre veckor).

En annan sak som kan vara knepig är att du har Månen i Stenbocken. När du inte mår bra, känslomässigt sett, lockar robust mat, mackor och stora portioner. Är det detta du har svårt att motstå så är det din Måne som signalerar att du inte mår bra. Detta kan du försöka åtgärda genom att skaffa ett annat känslomässigt utlopp. Detta kan vara lite svårt med tanke på ditt horoskop som visar en rätt krånglig Månposition - en som antyder stark oro, kanske t o m ångest, komplicerade band till din mamma och faktiskt också en börda från tidigare liv. Det här är en av knutarna i ditt horoskop och det är svårt att komma med råd hur du skall lösa detta. Det kan vara så att ett medvetet arbete framåt är bästa sättet även om det tar lång tid. Det ser lite ut som om du egentligen vill vara mer öppet känslosam än du faktiskt är. Att acceptera sig själv och tycka om sig själv är naturligtvis hemskt viktigt men inte alltid så lätt. En bra terapeut kan vara en stark allierad i den här kampen. Ansvar för andra ger också en tydlig bild av det egna värdet - det kan m a o löna sig för dig att hitta någon som behöver dig, ett övergivet djur eller en ensam människa t ex.

Om du nu efter allt detta känner att du trots allt vill ha en kvick start på bantningen, så är Nutrilett faktiskt en bra bantningsproduktlinje som vi kan tänka oss att rekommendera.

Och sist då kärleken. En Våg skulle vara ett bra val, eller någon som liksom du har Ascendenten i Vågen - i så fall gärna en Tvilling. Tarotkorten säger att det dröjer med kärleken, mycket därför att du nästan gett upp. Men kärleken finns där. Det blir väldigt krångligt i början med starka känslor och skutt mellan hopp och förtvivlan men i slutänden kommer du inte att vara ensam. Din framtida kärlek är beläst, och har, tror vi, något mindre handikapp eller anlag för t ex migrän, och bådas era liv kommer att bli mycket ljusare när ni får varandra.

Lycka till med både vikten och kärlek. -Hanna och Tor

59 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page