top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Hur illa blir Coronaviruset?

Uppdaterat: 29 feb. 2020

Fråga Tor och Hanna:

Hej, jag undrar vad era kort säger om Corona viruset. Kommer det drabba Sverige hårt, världen? Så klart är många oroliga för viruset men kan korten ge någon information om vad det leder till? Tack på förhand!

Orolig


Inte bra men en utmaning vi kommer klara av

Svar: Innan jag tittar på korten vill jag säga några ord om influensor i allmänhet och Coronaviruset i synnerhet.

Alla influensor medför att människor blir sjuka och faktiskt också dör. En vanlig influensa har en dödlighet på runt 0.1% det betyder att 1 person av 1000 som smittas dör. Enligt statistiken gör det att varje år dör mellan 300 och 700 personer direkt eller indirekt av influensa.

Coronaviruset har en dödlighet som är ungefär 20 gånger så hög vilket innebär att man kan räkna med att dödligheten kommer hamna på runt 6000 till 14000 personer per år och av dessa kommer nästan alla vara gamla eller sjuka i sådant som försvagar luftvägarna eller immunförsvaret. Det gör inte saken bättre men det gör att om man är under 70 och normalfrisk kan man vara rätt säker på att klara sig även om man får viruset.

Och 6 till 14 tusen är fortfarande inte jättemycket jämfört med att det varje är dör lite drygt 90000 personer i Sverige totalt.


MEN


Det som gör Corona lite läskigt är att det inte finns något vaccin eller bra behandlingsmetoder mot det ännu och det tar tid att ta fram dessa. Man brukar säga att det tar ungefär 18 månader att ta fram ett vaccin mot en ny influensa.

Det är därför alla jobbar så hårt för att begränsa spridningen. Tanken är inte att lyckas utrota sjukdomen (det är nästan omöjligt) utan att se till att den inte sprider sig innan influensasäsongen är slut och smittspridningen minskar av naturliga orsaker. Man vill helt enkelt vinna tid så att man hinner få fram ett vaccin och en bra behandlingsmetod innan det blir en pandemi.

Och låt oss ha en sak helt klara för oss – Coronaviruset är INTE en sjukdom som riskerar att slå ut civilisationen eller få mänskligheten att gå under.

Den är helt enkelt inte dödlig nog för det.

MEN om vi inte gör allt för att minska spridningen nu så att man hinner få fram vaccin och behandlingsmetoder så kommer många att dö i onödan.

Det är för att undvika det som man gör allt detta – inte för att man är rädd för att det här är början på något som kan utplåna mänskligheten.

Jag ska snart fråga korten men innan dess ett par avslutande reflektioner.

OM vi inte gör allt för att vinna tid och stoppa smittspridningen så är Coronaviruset statistiskt sett ungefär lika farligt som viruset som orsakade Spanska sjukan där drygt två av hundra som fick diagnosen dog.

Spanska sjukan var fruktansvärd men världen gick inte under.

Samma gäller här MEN om vi gör rätt och bromsar smittspridningen så kommer det, när den kommer hit ordentligt och vi har vaccinerat oss, bli mer som en riktigt jobbig influensasäsong och inte en jättesmäll.

Vi kan alla hjälpa oss själva och alla andra genom att göra rätt.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten MINST efter att vi varit på toaletten samt före OCH efter vi äter mat (och gärna ha med oss en burk handsprit när vi är ute och rör på oss).

  • Nysa i armvecket och inte rakt ut.

  • Snyt sig i pappersnäsdukar (som gärna ska slängs i en plastpåse i väskan och inte bara ner i fickan)

  • Använda handsprit efter att vi snutit oss.

  • Undvik att röra vid ansiktet. Det är jättesvårt att låta bli men viktigt. Dels för att du riskerar att föra smittoämnen från din insida till dina händer men framför allt eftersom det kan föra smitta från dina händer till din mun, näsa och ögon

Gör vi alla dessa enkla saker så har vi gjort vårt för att minska smittspridningen och vill du dessutom ha extra bonuspoäng i smittspridningsprevention – Strunta i att skaka hand med folk!

Det finns många artiga sätt att hälsa på varandra som inte inbegriper att ta tag i den del av en annan person som troligast varit i kontakt med dumma grejer. Samma regler gäller här som för bilkörning: Det spelar ingen roll hur rätt du gör för du kan aldrig veta om andra gör rätt. Därför är det alltid smart att hålla avstånd och hastighet i trafiken och det är på samma sätt alltid smart att utgå från att andra inte är lika hygiensäkra som du.


Nu till korten om Corona:

Det får bli Craft som tar det han är rakt på och ofta brutalt ärlig och rätt nyanslös:


Många små insatser ger stora resultat. Vågen sveper över oss men lämnar få skador. Irritation följer då känslan är att vi offrat mycket för ingenting.


Tolkning: Vi kommer få göra ganska stora uppoffringar som INTE har med sjukdomen att göra (inställda konserter, jobbigare att resa och brist på vissa varor i affärerna) och sedan när vi drabbas kommer det kännas som vi lika gärna kunnat låta bli eftersom ”det inte blev så illa”.


Detta är ett ruggigt feltänk eftersom det är just de där jobbiga småsakerna som gjort att det ”inte blev så illa” och utan dem skulle det blivit värre. Det korten inte kan svara på är hur mycket värre eftersom de ser vad som kommer ske (om vi inte ändrar på något utan fortsätter längs den ”klara” vägen) inte det som inte kommer att ske.

Så det är inte läge att andas ut men inte heller att ge upp. Det är faktiskt fortfarande helt upp till oss som individer och kollektiv att avgöra om det här blir jobbigt, värre eller rent av illa.


Personligen är jag hoppfull – i alla fall för oss i Sverige – vi är bra på att följa regler och göra rätt.

280 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page