top of page
  • Tor Tolander

Hur får jag råd med en bil?

Hej! Jag har blivit tvungen att göra stora förändringar i mitt liv, ny bostad och ett liv som ensamstående. Detta har inneburit en stor förändring av min ekonomiska situation och jag har idag ingen bil, jag kan inte se hur jag skulle kunna ha det idag. Detta gör mig ledsen och stressad och jag känner mig instängd och bakbunden. En bil är en stor frihet för mig och skulle berika och förenkla mitt liv otroligt mycket. Jag är också orolig över ekonomin, hur jag ska klara mig, har mycket ångest över den. Kan korten säga något om jag kommer kunna ha en bil inom snar framtid, och om det finns några lugnande besked ang pengar? Stort Tack på förhand!

Mimmi


Sätt rätt mål. Det är bilen du behöver du är ute efter inte bilen du vill ha.

Svar: Tiden framför dig är väldigt svart vit. Det är allt eller inget som gäller så nar något går bra så drar det med sig det andra och det gäller både mående och materiella ting.

Det gör att fokus inte nödvändigtvis behöver ligga på bilen i första hand. Löser sig något av det andra så kommer bilbekymren att lösa sig som en del av helheten, närmast på köpet, eller rättare sagt som en följd av att allt annat går åt rätt håll.

Två vägar öppnar dörrar just nu.

Det ena är arbete. Att söka nytt jobb, söka ny position på ditt nuvarande arbete eller jobba fler timmar är alla sätt att få en känsla av lättnad och flyt. Baksidan är naturligtvis att det äter din tid och att det dessutom gör att många andra sker kommer få vänta – särskilt eftersom du inte direkt får den tidsbesparing en bil ger.

Den vägen tar ungefär 4 månader innan du har de marginalerna du behöver för att skaffa dig en körbar bil. Notera körbar – målet är inte en bil du vill ha utan en bil du behöver. Den kommer inte bli långvarig men du behöver den bara i ett år medan vinsterna av att ha en bil blir så stora att du har råd och möjlighet att skaffa en ny.

Återigen den här vägen kommer att ta mer tid av ditt liv varje dag medan du går den och du kommer känna av den ökade bördan men den är snabbast.


Den andra vägen går genom att hjälpa andra. Delade motgångar och att hjälpa andra i svåra situationer hjälper också dig. Dels får du ett kontaktnät (av andra hjälpare) och dels ger det dig en omedelbar tillfredsställelse att känna att du behövs och duger som ett arbete naturligtvis också ger men inte på samma sätt.

Ta kontakt med ditt lokala Röda kors förening, Svenska kyrkan eller någon annan välgörenhetsorganisation och se vad du kan hjälpa till med. Det här tar också lite tid men det går mer att styra över själv och ingen vare sig tror eller önskar att du ska göra allt.

Att göra lite hjälper en lång väg och ger dig också hjälpfulla tips på nya vägar att komma dit du vill. Den här vägen kommer att göra att du känner dig behövd, kapabel och nödvändig vilket hjälper dig lättare och snabbare men den tar lite längre tid. Du får en lättare resa men den tar ungefär ett halvår till ett år längre innan du är framme.

Du befinner dig i en jobbig period men den är övergående och det bästa med den är att du har verktygen du behöver för att komma fram och hitta ut själv. Dessutom finns det hjälp och stör att få – särskilt om du väljer den andra vägen.

Att försöka båda samtidigt går naturligtvis också men det finns stora risker med att du inte orkar i mål med någon av dem om du sliter ut dig och försöker allt samtidigt.

Ta ett steg i taget – du är närmare dina mål än du tror.

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page