top of page
  • Skribentens bildTor

Hur bryter jag cirkeln

Varför får jag inget jobb? Jag söker i genomsnitt 1-2 arbeten i veckan och det har jag gjort nu i snart 2 års tid. Jag tycker själv att mina chanser ökar att få jobb eftersom jag går kurser med jämna mellanrum (en del mindre givande, men en hel del som verkligen är bra och som jag har och haft nytta av). Dessutom har jag haft lite tillfälliga arbeten under det senaste året, men ändå händer inget på jobbfronten. Jag kommer inte ens till en intervju. Detta känns och är så fruktansvärt frustrerande och jag är så less på hela situationen att jag inte orkar med det mer. Vad är det för mening att söka några jobb när jag redan vet att jag kommer att få tillbaka svar som börjar "Tack för visat intresse men..."? Jag orkar snart inte mer. Andra tycker att jag ska ta ett jobb "vad som helst, bara det är ett jobb" för att komma ut och träffa lite folk och få en lite bättre ekonomi. "Det är alltid lättare att få ett annat jobb om man redan har ett", lyder standardrepliken. Stämmer verkligen det? Situationen nu är inte bra för varken mig eller min sambo. Jag känner mig så värdelös, kass och dålig. Har aldrig några pengar och jag vill inte att min sambo ska försörja mig. Därför kan vi aldrig hittat på något. Vi har inte gjort någon resa eller kunnat åka bort en längre tid på länge. Kommer ekonomin att bli något bättre? Givetvis vill jag göra rätt för mig, men jag vill inte ta vilket jobb som helst. Är jag tvungen att i det sista göra det ändå? Jag har en otrolig stark press på mig att hitta ett jobb, från mig själv och andra och den pressen är snart helt olidlig. Det finns ju så många jobb att söka och dem söker jag ju, men varför får jag dem inte? Vad mer måste jag göra? Hjälp mig, för jag klarar snart inte detta mer.

"Nina"

Just nu är det viktigt med ett jobb - vilket som helst - för att bryta mönstret

Svar: Låt oss först avhandla det rent praktiska. Ja, det är lättare att få jobb om man har eller har haft en fast anställning. Tyvärr gäller det fortfarande kanske särskilt om man är kvinna (det finns fortfarande 2020 en tyst förväntan att kvinnor skall vara mer stationära än män). Så om du rent konkret vill lösa dina problem, så vore det enklast om du nappade på "första bästa" jobb. Vill du inte göra det, finns den andra varianten: Sikta riktigt högt istället. Sök alla jobb som låter intressanta, även sådana som det är riktigt osannolikt att du får, inklusive chefsjobb. Det skadar inte och det kan faktiskt ge utdelning.

Det viktiga, rent praktiskt, är att du bryter den onda cirkeln. Hur spelar mindre roll, bara du kommer bort från den. Därför måste du överge din nuvarande metod för att hitta ett jobb.

Tittar man sedan på vad det är för yrke du behöver, så står det klart att det bör vara självständigt och utmanande. Skall du trivas, måste du få mycket uppskattning och dessutom mycket eget ansvar samt gärna ansvar för andra. Du trivs med att arbeta ryckvis, inte i ett stadigt tempo utan hellre i intervaller.

Förr i tiden hade du med ditt horoskop sannolikt blivit föreståndare för något, eller rektor. Eller också hemmafru med stort ansvar, antingen för många barn eller för arbete bredvid hemmet. Det finns hos dig en ådra för att vara uppfostrande som nog gärna blir uttalad just på jobbet.

Det finns också en stor oro hos dig för att du inte skall klara av eller orka med ditt arbete. Att arbeta i sig har en extrem tyngd för dig och mängden ansvar du får ta på jobbet blir lätt måttstocken för din självkänsla. Den här oron kan gå så långt att det blir svårt för dig att våga ta risken att faktiskt satsa på jobbet. Det kan yttra sig i en oro för det rent fysiska, för ohälsa helt enkelt. Bristen på ett vettigt arbete gör också att du får svårt att uppfatta hur andra ser på dig och din bild drar sannolikt åt det negativa.

Kort sagt, det är verkligen viktigt att du kommer ur det här. Mitt personliga råd vore att du testar att ta ett jobb, vilket som helst, och avancera därifrån. Men det finns andra varianter (som sagt, du kan söka arbete helt hämningslöst t ex, en annan sak du kan göra är att satsa på egenföretagande eller frilansarbete, särskilt det senare borde också passa dig) värda att testa. Det viktiga är att du gör allt för att förhindra att det bara fortsätter att vara som det är.

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page