top of page
  • Skribentens bildTor

Horoskoptolkningar och transiter

Min fråga är en fråga om horoskoptolkning. Ni kanske tycker den är fånig men jag har funderat mycket över detta. Min f d pojkvän och jag träffades tydligen när vi båda hade Saturnus i sjunde huset. Enligt en astrolog jag tidigare varit i kontakt med så möter man ofta den som man ska tillbringa livet ihop med då? Vårt partnerhoroskop är för övrigt bra men det råder en viss osäkerhet i kärlek, vad nu det betyder. Min pojkvän träffade en ny kvinna för ett tag sedan. Vad är det i hans rörelsehoroskop som säger att han ska träffa henne? Är planetaspekterna i partnerhoroskopet, t ex Sol i kvadratur till Saturnus och konjunktion till Månen starkare än rörelsehoroskopet? Vi har ju sol och måne i bra aspekter också, vad jag förstår. Tydligen, om jag fattat allting rätt, har de mycket att lära varandra och ska jag då bara ta det som slutgiltigt att nu är hans och mitt möte enligt Kosmos över? Tycker ni att jag ska tro på det här överhuvudtaget eftersom det gör mig upprörd på nåt sätt? Jag grubblar och grubblar och får varken svar eller ro. Jag undrar också vart man ska vända sig om man vill veta mer om astrologi och tarot. Har läst några böcker men de är så ytliga tycker jag. Jag skulle vilja lära mig mer om rörelsehoroskop. "En undrare"

Svar: Det är ingenting fånigt över din fråga, tvärtom förstår jag att det här orsakar dig mycket obehag. Astrologi, i mitt tycke, bör inte bli något vi använder för att "foga oss i det oundvikliga". Istället bör man använda den för att påvisa hur svårt eller lätt något är, t ex, och när. Visst kan man välja att leva med någon som man har besvärliga aspekter till - men vet man om dessa kan man med lite tur undvika en del låsta konflikter. Om man nu t ex vet att han inte står ut med att erkänna att han har fel ... så är det troligen klokast att bestämma sig för att leva med att han är sådan eller så kan man komma fram till att det inte går, helt enkelt. Men hans egenhet kommer inte att komma som en komplett överraskning - man slipper köpa grisen i säcken ... och så kan ju astrologin belysa problem som man har haft svårt att förstå skälen till. Men därifrån till att acceptera att ens partner går till en annan därför att de har mycket att lära varandra?? Nej, du är arg och sårad och det skall du vara, för det ligger ingen rimlighet i att du skall vara förstående eller tröstad av att det finns någon form av kosmisk mening med något som de facto skadar ditt liv.

Det är svårt att få tag i bra litteratur om astrologi. Och särskilt om transiter (rörelsehoroskop), progressioner och fixstjärnor - det är sorgligt obelysta områden just nu. Stefan Stenudd är bra men beror dessa ting mycket knapphändigt. En annan vettig bok är Forums stora astrologibok (av paret Parker), ja d v s jag tycker hemskt illa om den på många punkter men den är bra på just transiter och progressioner utan att vara alltför komplicerad. Noel Tyl är också acceptabel. Sedan kan man ju gå med i mailinglistor om astrologi också, det kan vara väldigt givande även om den bästa svenska (Neptunus) är väldigt tyst just nu.

Nu över till din konkreta fråga. I allmänhet är födelsehoroskopet betydligt starkare än det rörliga horoskopet (transiterna). Man kan beskriva det såhär: Födelsehoroskopet ger grundmaterialet (t ex en lugn Oxe). Transiterna visar inflytande utifrån (Jupiter rör sig in i vår lugna Oxes sjätte och Oxen får möjligheten att skaffa ett bättre jobb, t ex) medan progressioner visar drifter som kommer inifrån (Vår Oxe är 22 år gammal, så vi "flyttar fram" Venus 22 grader i Oxens horoskop och då hamnar Venus, säger vi i vårt exempel, på femte husspetsen - nu vill vår Oxe skaffa sig en mer kreativ fritid). Men grundmaterialet som vi fick genom födelsehoroskopet försvinner aldrig.

När du träffade ditt ex befann sig Saturnus på 23 grader Fiskarna och det är nu det blir egendomligt. Det är nämligen i era respektive sjätte hus, inte sjunde. Nu finns det flera olika hussystem (jag använder lika hus) men även med Placidus, det vanligaste systemet, hamnar Saturnus prompt i sjätte huset hos er båda två. Så vad jag undrar är vad för metod astrologen använde? Använde hon era födelsehoroskop som bas så hade hon något udda hussystem. Eller också pratade hon inte om transiter.

Saturnus var dock med i leken, kan jag tänka mig, för han hade just passerat över ditt ex konjunktion Solen-Chiron - pojkvännen ifråga bör alltså just ha varit på väg ut ur en ganska allvarlig kris, antingen fysisk eller arbetsrelaterad, och jag skulle tro att du kände igen dig till viss del (du gick igenom något liknande när Saturnus passerade din Jupiter-Chironkonjunktion, i ditt sjätte hus, våren -95). Eftersom ni har varsin Chironkonjunktion i samma hus spelade detta säkert in när ni blev ett par. Säkert fanns en känsla av gemenskap. Ni har också gemensamma mål (ni har Medium Coeli på nästan exakt samma ställe) och andra uppfattar er som väldigt lika och samspelta (era Ascendenten är bara två grader isär). Jag har tittar på ert synastriska horoskop och ni passar bra ihop på många sätt (exempelvis matchar din Måne i Skorpionen hans Fisk-Sol väldigt väl). Ett krux kan vara att ni är så lika på många sätt att en del olikheter faktiskt kan se ut som likheter om man tittar slarvigt. T ex är du en utpräglad fullmånemänniska och han en lika utpräglad kvartsmåne (krympande). Så det finns en stor skillnad mellan ditt yttre jag och dina känslor, och så är det för honom också, men det är inte samma skillnad. Det som hos dig är en kontrast (du är lugn och sansad och dina känslor glödande intensiva) är hos honom en konflikt (han är känslosam och vill tänka med hjärtat, men hans känslor är ombytliga och har svårt att finna fokus).

Exemplen du tar upp, Sol kvadratur Saturnus och Sol konjunktion Måne finns f ö inte mellan ditt ex och hans nya. Bara om man räknar mycket slarvigt. Han har visserligen Månen i Tvillingarna, där hon har sin Sol, och ja, det spelar roll (han har väldigt lätt för att känna sig trygg hos henne), men någon konjunktion är det ändå inte för det skiljer nästan nio grader mellan dem och det är (enligt de flesta astrologer) för långt för en konjunktion, särskilt i ett parhoroskop. Samma sak mellan hans Sol och hennes Saturnus, tecknen är i kvadratur, ja, men det skiljer över tio grader så någon aspekt mellan Solen och Saturnus uppstår ej.

Ni har inga kompletta aspekter mellan Sol och Måne, men de befinner sig i tecken som harmonierar (Fisk/Skorpion) respektive kan växa med varandra (Oxe/Tvilling). Och det brukar räcka hyfsat långt. Man kan inte bygga ett helt förhållande bara på det men det är en lovande bas i alla fall.

Nej, jag tycker inte att du skall acceptera ett dugg på grundval av kosmiska läxor hit eller dit. Titta på den här separationen ur en mer neutral synvinkel istället. Framför allt därför att ditt liv och dina känslor förtjänar att få stå i centrum. Vad gäller hur det kommer att gå framöver är det möjligt att det håller mellan dem, de passar hyfsat bra ihop - men sannolikheten krymper något därför att basen för deras förhållande sannolikt är en erotisk gnista och att hon ser upp till honom (särskilt hans intellekt) - en obalanserad grund som måste växa bort om förhållandet skall bestå. Du frågade också vilka transiter som inverkade när de sågs. Där hade hon flera, varav en av verklig betydelse (Chiron över Månen - dock på en plats som främst påverkade boende och vänner), medan han inte hade någon av vikt - ytterligare ett tecken på att förhållandet är starkare från hennes sida än tvärtom.

Så varför gick han? Hans horoskop ger mig inget tillfredsställande svar. Kanske var det uppskattningen, att han ville bli beundrad på ett sätt han inte får av dig. Kanske var det hans Tvilling-Måne som plötsligt kände igen sig i hennes Tvilling-Sol och längtade efter att bli totalt accepterad. Ofta är det ju så att många små saker spelar in ...

Jag hoppas att det här i varje fall varit dig till lite hjälp. Men om du vill ett personligt råd - leta inte efter orsaker till vad som skett i horoskopen, i första hand, utan i direkta iakttagelser. Och släpp fram alla de där jobbiga känslorna som du bär inom dig, låt dem få ett konkret uttryck. Det finns absolut inget skäl att snällt acceptera att man blivit övergiven.

84 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page