top of page
  • Skribentens bildTor

Hjälp min son har problem

Hej. Ledsen över min son. Svår situation.

Söker svar på varför han gör detta och om han kommer hem igen.

NorrbottenSvar: Det är alltid svårt när ens barn går vilse och det är oftast inte en sak som gör att de styr iväg och hamnar snett.

Oftast är det en spiral där osäkerhet och känsla av otillräcklighet och utanförskap leder till att man söker utlopp som ger ögonblicklig lättnad men som i sin tur leder en djupare in i en känsla av otillräcklighet, skam och övergivenhetskänslor som sedan leder till nya utlopp och så vidare.

Vägen tillbaka är rätt tuff vare sig det är droger, självskadebeteenden, akut psykisk ohälsa eller något annat som är den tråd som är lättast att dra i. (för som jag sa – det är inte en sak, det finns ingen quickfix) för att börja komma tillbaka.

Det kommer ner till i grunden tre saker:

Hoppet om att det finns något annat och bättre som erbjuds.

Viljan att göra förändringen och vända sig bort från det som drar ner och förstör

Tron på att det är möjligt även de dagar då bakslagen kommer och det känns betydligt lättare att ge upp och bara försvinna in i den inre tystnaden.

Det är här det är viktigt att känna att det finns de som tror på en och kommer hjälpa. De är också en del av den hamn man vill tillbaka till. Den bank av ljusare dagar och finare minnen som lovade en framtid man sedan länge har sett som ouppnåelig för en själv.

Här gäller det att inte bara hoppas själv utan också vara förberedd på motgångarna och på att ställa krav utan att stöta bort.

Det är aldrig en självklarhet att det kommer gå bra och när någon kämpar med sig själv kan man bara greppa tag i repänden och hjälpa till att dra – men det går inte att rädda någon som inte hjälper till och räddar sig själv.

Du kommer få hem honom – i alla fall temporärt men för att hålla kvar honom behöver du hjälp.

Läs på om det han drabbats av. Sök hjälp va stödgrupper (finns massor – du är inte ensam om din rädsla och din smärta) och ta kontakt med proffs.i ämnet. Tro inte på allt de säger men lita på deras erfarenhet. Så När ditt barn kommer hem eller du alls får chansen att hjälpa honom rätt du vet vad du kan göra och hur du ska få honom att få hjälp.

Jo – en sak till – du är hans mamma och alltså mer eller mindre den enda som han har ett medfött förtroende för och alltid kommer vilja ha på sin sida. Bevara det förtroendet – ställ krav men försök aldrig, aldrig lura in honom i något vare sig det är behandlingar, läkarbesök eller avprogrammering. Du har ett vapen i din hand som ingen annan har – trovärdighet – så länge du vågar vara ärlig med vad du känner, vad du vill och vad du hoppas på för hans skull kommer han vilja ha och behöva dig.

Mina tankar är med dig och om du har följdfrågor eller vill ha mer råd – skriv – inget hamnar på sidan om du inte vill det – din och din sons framtid är det enda viktiga i det här fallet.

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page