top of page
  • Skribentens bildTor

Hjälp - jag sjunker!

Hej! Jag blir så irriterad på alla horoskop just nu och nymånen som öppnar upp för ny energi och att vi ska släppa det gamla och gå vidare. Det är så ljust och bra. Mitt liv är inte så just nu. Det sitter fast, har gjort i flera år, och rör sig inte alls och det känns ibland som att Gud glömt mig eftersom jag inte kommer ur allt det negativa. Jag försöker verkligen. Tänker positivt. Renar hemmet med salvia. Har stenar/kristaller. Problemen är för många och jag bär hela familjen på mina axlar. Det har börjat kännas som att varje dag är en kamp. Jag har börjat fundera på skilsmässa men har ingen ekonomisk möjlighet att få eget boende. Jag är låst. Jag är ständigt orolig för mina två tonåringar och deras bekymmer tar också energi men de är mitt allt. Snart finns inget kvar av mig. Kan ni se något kring min situation och om jag har något positivt att förvänta mig framöver?

Kram från förtvivlad själ

Att sätta sig själv först är svårt när man är på botten - men det går att sätta sig själv som likvärdig

Svar: Jag förstår precis vad du menar med din inledning och hur generella råd oftast får en att fokusera på de stora sakerna och glömma det lilla och framför allt det som rör dig som person.

Nymånens tysta samling är visserligen trevlig men månadens mörker följt av nattljusets återkomst händer tolv gånger om året och våra liv funkar inte så att vi kan släppa det vi bär med oss tolv gånger per år, Lika lite som vi kan fokusera våra krafter på det som verkligen är viktigt de tolv gångerna vi står under fullmånens vägledande ljus.

Månens och planeternas rörelser har betydelse och påverkar hur vi ser på saker och vilka verktyg som för tillfället fungerar lite bättre än vanligt MEN det avgörande är alltid de val vi gör och hur vi hanterar de problem vi står inför. Man kan se planeternas rörelser när det kommer till hur de direkt påverkar individen lite som man kan se på en verktygslåda. Bara för att du äger en borrmaskin hamnar inte tavlorna på väggen och en hammare är bra till mycket men den skruvar sällan ut skruvar.

Att ha verktygen är bara halva lösningen och det är därför våra svar väldigt ofta innehåller råd om vad som vore bra att göra och vilka institutioner det kan löna sig att vända sig till och inte bara påpekanden om vilka energier som är aktiva. Har du Merkurius i en gynnsam position kan ett samtal med rätt person ge lösningar medan en stark Jupiterposition gör att praktiska förändringar och nystarter kan vara vägen framåt. Men i båda dessa fall är det insatsen och övertygelsen som gör arbetet – inte och aldrig stjärnorna.

Och när det kommer till månkraft skulle jag snarare säga att du har mest hjälp av dem ett par dagar innan fullmånen då månen är i ”din” månfas och att den vändning du kanske känner i samband med nymånen snarare har att göra med att månen då just lämnat den opposition som du går in i dagarna FÖRE nymånen.


Med det sagt – Det finns mycket du kan göra som förbättrar din position och det förstas, mesta och inledande måste vara att ta hand om dig själv och låta dina närmaste vara ett stöd och inte ett hinder.

De vet delvis hur du mår och hur mycket du kämpar men eftersom du gör det i så stor utsträckning för deras skull har du inte alltid varit helt tydlig med hur du mår och de har inte heller velat eller kunnat lyssna på dig. Delvis av respekt (när du säger att det är tungt men att du klarar det väljer de att lyssna på den andra halvan av meningen) och delvis av lättja och egenintresse (det kräver mindre insats av dem när de lyssnar på andra halvan av samma mening).

Vändningen kommer när du får dem att ge dig tillbaka hälften av vad du ger dem.

Prata med dem! Säg hur du mår! Säg vad det är som får dig att må så men be inte om hjälp av dem – det är deras uppgift att komma till dig – inte din att vägleda dem.

Nästa steg – strunta i uppgifter du vanligen gör som kväver dig. Tala om för make och barn att du från och med nu bara har tänkt att bära din del av hushållsarbetet och var rättvis med det. Laga bara mat var tredje dag (maken tar en dag av tre, barnen delar på en). Tvätta bara var tredje tvätt (samma sak där) och gör så med allt där du vanligen bär mer än halva ansvaret, disk, gardinbyten, städning mm, mm

Gräla inte med dem om det utan säg bara att det är så här det är från och med nu tills du inte känner dig lika sönderslagen längre och ge dem ett schema. Om du misstänker att de inte kommer göra sitt jobb – gör dig själv en middagslåda, tvätta bara dina grejer och byt bara dina lakan på de dagar som inte är dina och låt dem lista ut hur de ska klara sig.

Visa dem hur mycket de behöver dig så kommer de också förstå hur mycket du faktiskt alltid gjort för dem.

Det här låter kanske skumt men ofta är det ett bra sätt att skaka om dina närmaste – de vill ju hjälpa dig men det lättaste sättet att känna att man gör nytta och undvika dåligt samvete är inte att hjälpa till utan att låssas att allt är bra. Genom att praktiskt visa hur du mår och att du inte orkar hjälper du faktiskt dem att se dig och det gör också att de får chansen att växa som människor.


Samma sak gäller dina tonåringars bekymmer. Det är en besvärlig och förvirrande tid och de behöver ditt stöd men de behöver också lära sig växa och bli människor som ser inte bara sig själva och de som de gillar/ogillar utan också samhället och att de är en del av något större. Att hjälpa någon annan är inte bara ett sätt att lära sig det utan också ett sätt att lätta sina egna bördor. Det man inte kan ordna i sitt eget liv känns ofta lättare när man kan ge avlastning till någon annan så att lägga din hälsa och oro lite på dem (om du gör det på ett praktiskt sätt som de faktiskt kan känna att de kan hjälpa med) kommer faktiskt också lätta deras egna bekymmer och ge dem perspektiv på tillvaron.


Och nu slutligen ska vi prata bara om dig: Kristaller, salvia, chakrarening och meditation är alla bra saker men de är också verktyg som inte fungerar av sig själv och ofta blir det så att när problemen man har är för tunga så väljer man att använda såna verktyg att gömma sig bakom snarare än som vägar framåt. Ett salviarenat hem är inte dumt för att hålla andras dåliga tankar och energier ute men de stillar inte de som kommer från dig själv.

Ovan har du råd som kommer avlasta dig och få dina närmaste att se dig och sig själva i ett nytt ljus men du behöver också hjälp själv. Dels praktisk hjälp men också själslig för du balanserar på kantin till utbrändhet och sammanbrott. Här kan din hälsocentral och eventuellt din företagshälsa hjälpa mycket. Du behöver prata med någon om hur du känner och via din hälsocentral och din företagshälsa kan du få hjälp att hitta en kurator eller psykolog att samtala med för att hitta rötterna till dina bekymmer och vägar att hantera vardagen. Din kommuns konsumentvägledare och eventuellt också din bank kan ge tips som hjälper ekonomin lite och det finns familjejurister som ger första konsultationen gratis.


Gud har definitivt inte övergett dig eller glömt dig men de som säger att ”Gud inte lägger mer på en människa än vad denne klarar av” är fulla med skit och vet inte vad de pratar om. Det finns en plan men den planen gäller oss alla och det gör att vi hanterar det som läggs på oss men bara som grupp. Det är därför en person kan få så mycket mer på sin tallrik än hen klarar för Gud räknar med att vi kan och ska hjälpa varandra.

SÅ hav förtröstan för det finns och kommer en ljusning och den kan komma ganska fort för när snön faller kommer ditt läge vara ett annat OM du orkar göra ditt eget välmående likvärdigt med det värde du ger andras. Det finns hjälp att få både av dina närmaste och av samhället – sök den hjälpen och tag den hjälpen. Det är via den du når en ljusare framtid.

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page