top of page

Har vår kärlek en framtid?


Jag har en ny kärlek i mitt liv och vi har nyligen börjat prata om att flytta ihop. Problemet är att vi har så olika politiska åsikter. Jag står väl ut med hans, men han avskyr mina. Politik är ingen stor del av mitt liv, jag är inte alls aktiv medan han däremot är medlem i sitt parti och går på en del möten och så. Jag hade inte ens tänkt på att det här kunde bli ett problem för för mig är det ju inte så viktigt, men jag börjar bli orolig eftersom han inte släpper det här utan tjatar om det hela tiden. Kommer han att fortsätta göra det och kan vår relation fungera ändå?

"G"


Svar: Även om det är lättare att ha en bra relation med någon som man delar intressen med så är det såklart inget måste. Kruxet här är att politiskt engagemang inte är som en vanlig hobby. Att ni tycker så olika kommer att störa er båda två varenda gång ni pratar om saker som händer i samhället eller något ni hört på nyheterna. Mina kort säger att det här blir svårt, och att det kanske är bättre att du ser dig om efter kärleken någon annan stans än med honom (de säger också att du inte saknar alternativ utan relativt lätt skulle kunna hitta någon som du tycker lika mycket om). Om du väljer honom ändå så måste ni prata ut om era grundläggande värderingar, för allvarligt talar tror jag inte att du mår bra på sikt du heller om du ska stå ut med att din partner avskyr dina åsikter. Du skriver att du inte är politiskt aktiv men det hindrar ju inte att du tycker saker om hur samhället borde se ut och vilket håll det borde styras åt. Att hela tiden få höra att det du tycker är fel kommer med tiden att komma åt dig.


Det finns ju också en mycket stor risk att ni inte alls trivs med varandras vänner. Kanske det inte är i hela världen men det gör det inte lättare att vara ett par.


Det kan gå bra att vara tillsammans trots olika åsikter (det borde jag veta, jag och maken är med i helt olika partier) men det förutsätter att man inte aktivt tycker illa om det som den andra gillar. Det är ungefär som när en köttätare bildar par med en vegetarian, det går bra men inte om de sitter och avskyr den andras livsval. Det räcker att den ena tycker att frågan är livsviktig för att det här ska bli ett enormt problem.


Mitt råd är att ni har ett riktigt långt och seriöst samtal om skillnaden mellan era åsikter. Kanske kan ni bygga en bro mellan er och kanske inte. Men flytta inte ihop utan att ha tagit itu med detta först.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page