top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Har jag författartalang?

FRÅGA TOR OCH HANNA

Hej. Jag har i mina studier lite otippat börjat skriva, vilket inte alls var i kursen från början. Det är både utmanande och roligt när man får till några rader i historien. Men det är något som funnits i bakhuvudet sedan yngre dagar och spökat, om det är något som skulle passa mig! Att skriva är svårt att leva på, det vet jag, men jag undrar ändå om det är något jag ska göra framöver, något som jag ska förmedla eller bara för nöjes skull? Eller om det är "Nej, du fångar inte någon läsare så fundera inte ens på't!! 😂 Tack.

”novellisten”

PS: Känns som det var en kortfråga men vill ni kika på både horoskop och med kort så är det absolut fritt fram! 😊 Tack


Du har talang och idéer - det du behöver är tålamod och tur.

Svar: Det är faktiskt en fråga för både astrologi och kort. Astrologin avslöjar talang, fallenhet och vad som är dina styrkor och svagheter. Det ger också en färdplan för framtiden när det kommer till vad som är gynnsamt när och när du troligen får idéer och möter svårigheter.

Korten kan mer direkt säga vad resultaten av dina handlingar blir och i lite större utsträckning ge råd om vem, vad eller vilka saker som kan hjälpa dig på vägen.

Så jag kommer definitivt använda både och.

Låt oss börja med talang. Ja du har definitivt talang för att skriva och särskilt när det kommer till att skriva lättsamt och underhållande, gärna om status och glamour och möjligen om dess baksidor. Genrer som skulle passa din stil bra är romanslitteratur och möjligen deckare men inte mörka polisdeckare utan snarare deckare om huvudpersoner med ljusare och mer glammiga livsvägar och glöm för all del inte romans-sidan, du har talang för att förmedla känslor och framförallt erotik skrift på ett naturligt och fångande sätt. (Dock tror jag att det kan komma som en överraskning för dig att du är bra på det för chansen är stor att du inte provat skriva i den riktningen).

Nu till baksidorna (fortfarande astrologi) din talang är inte självklar utan det kräver slipning och arbete med det tekniska. Dina idéer är bra och det lönar sig att du skriver ner dem och väljer bland dem för du blir lätt entusiastisk och risken är stor att du trycker in för många idéer i samma bok. Spara dig, ofta är två eller tre huvudidéer tillräckligt för en hel bok och de andra kan bli en eller tre nya böcker.

När jag pratar om det tekniska så är det så att din talang ligger åt det lättsammare hållet – tänk underhållning snarare än nobelpris - .och det gör att böckerna behöver följa en rytm eller ett tempo som man behöver lära sig. Det finns kurser och information om det online och du är lättlärd så det borde inte vara ett problem för dig.

Skrivande är också en process som har många steg och det är sällan som ens första verk är det som hamnar i boklådorna. Men se inte motgångar som ett misslyckande. Det du skrivit som inte blivit utgivet är dels läromaterial som du kan gå tillbaka till och inspireras av eller skriva om och dels den bokskatt du kan ösa ur efter att du blivit publicerad första gången och behöver fler böcker snabbt; ”bak-katalogen” är en författares sällan pratade om räddningsplanka.

Nu till korten och mer i detalj vad som väntar: Satsa inte för mycket på skrivandet – skriv och skicka in. Lär dig efterhand, låt dig inte nedslås och skriv igen.

Börja med att se det som ett extrajobb (inte en ”hobby” en hobby är något man gör för att det är kul du skriver för att det ska leda någonstans, så se det mer som ett oerhört dåligt betalt, jättekul, spännande traineejobb).

Framgången kommer inte genom planering eller idogt slit utan av passion och tur. Var också öppen för oväntade vändningar och tacka inte nej till ”knäppa” chanser (som att spökskriva åt någon annan eller samverka med någon eller skriva på filmmanus eller erotiska noveller för nätutgivare) att skriva är att skriva och det är genom att göra det av lust och med lätthet som du kommer framåt. Korten säger också att du kommer tjäna pengar på skrivandet långt innan du blir känd för det vilket är hoppfullt.

Dock är framgången – som jag sa inte given utan beror på lika delar slump och passion för det du gör och tidsperspektivet är snarare år än månader.

Det tar troligen kortare innan du ser dina ord i skrift men det dröjer tills de ger dig ära och blir en försörjningschans

Du har en bra dröm och en bra chans att den fungerar.

Lycka till (och skicka gärna ett signerat ex av debutboken om några år när den kommer ut)

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page