top of page
  • Skribentens bildTor

Hallisar är inte drömmar

Jag vet inte om detta är ert ämnesområde, eftersom det nog inte är innehållet i drömmarna som är viktigt. Jag vill mest av allt veta varför dessa drömmar uppkommer! Det handlar i alla fall om våldsamma mardrömmar som drabbar en dagarna efter att man kommit hem efter en vecka då man supit varje kväll. Jag kom hem i söndags, och den natten så gick det bra. Men nu i natt så var det kört. Det börjar med att man ligger och ska sova, och skräckkänslan ökar i takt med att man blir tröttare, och oftast ligger man och skakar...inte så mycket av rädsla, utan liksom mer p.g.a. att kroppen är slutkörd efter allt festande, eller nåt. Sen så kan det tänkas att man får små chocker, typ som att man tvärt tror att det är nån i rummet. Sen kommer den slutliga nådastöten, man blir helt paralyserad, är halvvaken, och det känns som att nån manglar, drar, pressar eller borrar på en. I natt var det som att nån tog tag i mina höfter och försökte dra ner mig från sängen, och jag hörde nån inre röst som sa med barnslig röst "Men "T"...lilla du...uhuhuhu..."T" då...hehehehuhuhu" och lät hur ondsint som helst. Men i och med att jag var rätt så förberedd på det hela så låg jag bara still och koncentrerade mig på att vara modig, och mumlade "håll käften din jävel" eller nåt sånt. Sen slutade det, och jag blev alldeles varm överallt, och det kändes som att jag låg i tältet på en festival, i morgonsolen. Men det hemska var inte riktigt slut, för jag kunde av nån anledning inte sluta tänka på deformerade barn och människor med skitlånga smala armar som skrämde livet ur mig. Har upplevt ännu hemskare tillfällen flera gånger tidigare, då det verkligen känts som att någon försökt döda mig, på riktigt. Jag använder inte droger, och det här händer bara då man kommit hem från supande som överstiger 3-4 dagar. Nån sa att det var kroppens sätt att bearbeta alla intryck, som man inte kunnat drömma om tidigare eftersom man varit så full. Förstår dock inte varför det alltid ska utmynna i terror. "T"


Det är inte mängden alkohol som är oroande i första hand utan att din lever inte kan hantera den

Svar: Ur uppslagsboken: "Delirium Tremens - ett akut förvirringstillstånd med bl a hallucinationer, vanföreställningar och desorientering, ofta förenat med darrningar och ryckningar i kroppsmuskulaturen. Delirium Tremens är en form av förvirring som uppträder efter perioder av svårt alkoholmissbruk. Tillståndet, som kan vara livshotande, varar i regel några dagar och är ofta förenat med epileptiska kramper. Patienten behandlas med lugnande medel och stora doser vitamin B."

Det du har är akuta symptom på Delirium och i medicinsk korthet kommer det sig av ditt dryckesmönster. Min gissning är att du nu säger - Men vad fan, jag drack ju mindre i år än förra året. Hur kan jag då drabbas av det här nu?

Jo Delirium Tremens kommer sig av att levern börjar missa sitt jobb. Först går man igenom en period av ökande alkoholtolerans under vilken man dricker mer och sedan - helt plötsligt - går det åt mindre sprit för att bli full. Du och din omgivning tror då att det betyder att du har fått ditt drickande under kontroll men i själva verket är det tvärt om - Din lever är på väg att kollapsa och det gör att mer alkohol går ut i blodet per glas sprit du dricker.

Ångesten kommer när mängden alkohol i blodet går ner och mardrömmarna - eller hallucinationerna vilket det egentligen är - är ett resultat av att levern nu desperat gör sig av med slaggprodukter i kombination med att signalsubstanserna i din hjärna skriker efter mer sprit för att uppnå det de nu anser vara en normal nivå (abstinens).

Det är därför mardrömmarna kommer på andra eller tredje natten efter att festandet slutar. Din lever är helt enkelt i så dåligt skick att du fortfarande har en "tillräcklig" alkoholpromille i blodet för att din hjärna ska känna sig på topp.

Det djävulska är att du egentligen inte behöver vara någon alkoholist i normal bemärkelse för att drabbas av DT, på samma sätt som alla alkoholister inte får DT. Det räcker med att du är född med en något försvagad lever för att ett ganska "normalt" drickande ska räcka för att kasta dig in i det helvete som du beskriver.

Mitt råd är att söka vård - inte för att du dricker för mycket för det tror jag faktiskt att du kan kontrollera - utan för att om du inte får vård kan då dra på dig leverskador som både förkortar ditt liv och tvingar dig att leva det helt utan vare sig alkohol, insjöfisk, snabbmat eller dietläsk vilka alla innehåller ämnen din sargade lever inte kommer att kunna hantera.

Det du har är inte mardrömmar utan symptom på ett mycket farligt alkoholbeteende, ta varningen på allvar och gå och kolla dina levervärden så ska du se att du kan lägga det här bakom dig.

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page