top of page
  • Skribentens bildTor

Finns det en ljusning för mig?

Desperat, kontaktar er igen. Önskar så se någon ljusning. Så hårt drabbad av "empty nest syndrome" när sista barnet snart ska flytta ut. Hittar ingen glädje någonstans, gråter varje dag och ändå är det 3 månader tills hen flyttar. Känt av depression och utmattning i 3,5 år men inget jag gör ger någon förbättring (motion, psykologsamtal m m)

Ledsen


Det viktiga är inte det du lämnar utan det du åter till.

Svar: Din identitet har varit centrerad runt din familj mer eller mindre hela ditt liv och nu när den biten ser ut att vara ”över” har du hamnat i ett vacuum som hotar att sluka upp dig. Det finns vägar ut men det är svårt då alla kräver att du mer eller mindre bygger en ny identitet för dig själv – att du helt enkelt bestämmer dig för att bli någon annan.

Det finns sätt att göra det på och det enklaste för dig är att satsa på arbete och inte vilket arbete som helst utan något nytt, något utmanande och något som skakar om de ramar du är van vid.

Det bästa är att välja något helt nytt som du aldrig gjort förr och gärna i en sfär som traditionellt ses som ”manlig”. Lager, spedition, industriarbete (inte kontor utan mer som svets, VVS, snickeri eller bygg).

Lyckligtvis är tröskeln för att kvalificera sig till ett "manligt" jobb väldigt låg (jämfört med skolning och träning som krävs för "kvinnliga" jobb som socionom, lärare eller sjuksköterska) och du hittar korta utbildningar genom vuxenutbildning, privat eller via företag som desperat söker kompetens som gör att det är relativt enkelt att starta om även om man inte är 35 längre.

Det är en drastisk väg och det finns alternativ men kom ihåg du har gått igenom en dramatisk förändring av din identitet och står inför en dramatisk förändring av din livssituation och att ändra detaljer eller försöka hitta nya ljuspunkter i en vardag som inte längre finns kommer kanske hindra dig från att gå sänder men det kommer inte ge dig en ny lycka.

Jo en sak till, ett byte av karriär är troligen nödvändig och vare sig du gör en eller inte – fundera på att byta hemort. En flytt skakar också om och ger dig möjlighet att vända blad. Bäst går det om ett nytt jobb väntar dig på en ny ort.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page