top of page

Förblir vänskapen stark?


Min bästa vän och största stöd i livet och tillika kollega har träffat en tjej" fast att han är gift och ska nu skiljas". Det jag undrar över är om vi två kommer att fortsätta att vara lika goda och stöttande vänner.

"I"


Svar: Mina änglakort säger att det blir svårt. Din vän gör något du verkligen vill avråda från och även om du förstås inte styr hans liv, så är det här ett avbrott i den ordning er vänskap brukar ha. Ingen av er brukar göra saker som den andra verkligen ogillar och det är ju delvis därför ni är så goda och stöttande vänner. Vilket gör läget nu ganska knepigt. På något sätt förändras vänskapen oavsett om du vill eller ej, eftersom du står inför fullbordat faktum: Din vän tar nu flera rejäla steg i en riktning som, ur ditt perspektiv, är helt fel.

Det här sätter också dig i en bekymmersam sits. Du kan ju inte gärna stötta något som du tycker är galet. Och om du är ärlig och kritisk så kommer det sannolikt också att störa er relation. Det är helt enkelt mycket lättare att vara ett stöd när den andra parten gör saker som man tycker om (eller åtminstone inte ogillar).


Vill du rädda vänskapen måste du släppa taget om just det här livsvalet. Men det innebär samtidigt att du på sätt och vis lämnar din vän i sticket, i och med att du låter honom begå det du ser som ett misstag, utan att du säger något om det. Jag är rädd att det här är ett moraliskt dilemma utan ett uppenbart svar. Det måste helt enkelt bli upp till dig.


Det tillkommer en nyans till, och det är förstås om han kommer att uppskatta er vänskap lika mycket när han nu kastar sitt liv in i en intensiv och kaotisk fas. Det är svårt att veta men det kan mycket väl bli så att du blir hans trygga punkt och att du - ur hans perspektiv - blir en ännu viktigare del av hans liv. Men även detta kan förändras åt olika håll beroende på vad du väljer att göra och säga.


Jag frågade korten om ni fortfarande är goda vänner om fem år, men det gick inte att få ett svar - det beror på så många tänkbara vägval, både dina och hans. Så det går inte att komma närmare än "kanske".

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page