top of page
  • Skribentens bildTor

Ett litet steg inleder en vacker resa

Jag har gått vilse i livet. Jag upptäckte det när det redan var för sent. Efter det fastnade jag, vilse som jag var. Ibland undrar jag om jag någonsin hittar ut igen och om jag gör det, finns det något kvar för mig? Det känns som att livet har tagit slut för mig fastän jag har så mycket kvar. Ser ni något i min framtid som innehåller något som kan ge mig hopp? Något som får mig att plocka fram kompassen igen?

JennySvar: När man sitter fast upprepas samma mönster om och om och om igen och det gör att man får det svårt, ibland nästan omöjligt att hitta nya vägar och se utanför den cirkel av hopplöshet som man först hamnat i och sedan trampar runt i så många varv att man inte ser att vägen framåt går alldeles vid sida av där man står.

För trots att du sitter fast är det inte långt bort du hittar ny kraft och nya mål att se fram mot.

I ditt fall är det tre saker som får dig vidare: fritid, stöd och umgänge. Det du egentligen behöver är annat som har med arbete och kärlek att göra och det kommer du att få men vägen dit gör via att du får upp livsandrarna före dess.

Kärleken kommer inte till dig förrän du är redo att möta den och karriärslyft inte fören du är nyfiken på att följa den och därför behöver du börja nerifrån och bygga uppåt.

Det kanske låter som om det är en lång väg men det är det faktiskt inte, du kommer komma fram fortare än du anar och bör kunna fira både lucia, jul och nyår i gladare toner än du tror det möjligt just nu.

Vi börjar med fritidsintressen: Vägen till inre hälsa går genom yttre hälsa och i ditt fall är vandring eller promenader rött val. Att gå för gåendet skull, gärna med en vän och om det känns avlägset med musik du gillar eller en ljudbok du tycker om i öronen. Är du ovan att gå är ett par halvtimmespromenader tillräckligt, är du van kanske det dubbla. Efter någon vecka kommer du märka att andra saker börjar kännas intressanta – lägg till dem då men sluta inte promenera, det ger en ”nollställningspunkt” i tillvaron och från där du står ligger den över ditt normalmående och kommer ge dig ett lyft.

Det andra är stöd: Du kommer inte klara hela resan på egen hand men lyckligtvis finns hjälp att få: För själsliga bekymmer är en terapeut eller en präst i Svenska kyrkan de som har rätt utbildning och erfarenhet för att leda dig på rätt väg. För ekonomiska bekymmer har du kommunens konsumentvägledning, socialen eller faktiskt kronofogden!!! Som kan hjälpa få ordning på tillvaron. För direkta och akuta problem finns hjälp genom kyrkan eller hjälporganisationer. Som du vet behöver inte du hjälp i alla dessa avseenden men andra som är i din situation och läser detta kanske hittar det de söker i det här svaret. Det viktigaste är att du erkänner för dig själv att vägen fram inte är en du vare sig kan eller ska gå på egen hand. Viss kan du klara det men det tar onödigt lång tid och risken att du ramlar tillbaka in i din svarta cirkel är hög.

Det tredje är umgänge. Det spelar in mot stöd men är inte samma sak utan istället de människor du har runt dig som sporrar, skänker glädje och får dig att känna dig sedd och behövd. Det finns såna människor runt dig men också såna som tär på dig och får dig att känna dig mindre än du är och du behöver stärka banden med de första och kapa dem till den andra. Det betyder inte att du ska umgås med peppiga människor som vill att du ska göra massa saker utan med såna som genuint får dig att må bra. Det kan vara alltifrån nån som får dig att le under en fika till den där kursledaren på studieförbundet som inspirerar. Det viktiga är att du hamnar i en miljö där du känner dig delaktig på lika villkor.


De här tre delarna kommer bidra i olika hög grad till att du hittar ditt fotfäste igen men de kommer alla spela en roll.

Om några veckor kommer det göra att du ser de chanser som dyker upp som möjligheter och inte hinder för det är förändringar på gång. En gammal bekant kommer höra av sig och vilja ta upp kontakten och det kommer bli en förändring i arbetssituationen som verkar jobbig först men som kommer visa sig leda till förändringar som ger dig ett lyft.

Det viktigaste är att du bryter cirkeln nu så kommer vägen öppna sig och när våren närmar sig är du inte längre den människa du ser si spegeln idag.

Du har mycket roligt framför dig, faktiskt mer än du redan upplevt.

Lycka till och tänk på att allt börjar med – bokstavligen – ett enda steg.

43 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Jenny Lindèn
Jenny Lindèn
Oct 26, 2021

Tack så hemskt mycket för svaret! Det betyder väldigt mycket för mig! Det var så mycket som gav mig hopp, vilket var väldigt längesen jag kände. För andra låter nog min fråga underligt "luddig" och jag kan höra fraser som "ryck upp dig och ta tag i dig själv" från olika håll. Här hos Er hörs det inte alls, men det gör det dessvärre här hos mig. Jag är nämligen den som sagt de där fraserna mest. Inte till någon annan givetvis, men jag har sagt det väldigt ofta till mig själv, eftersom jag inte visste bättre. Men efter att jag läst Ert svar ett par gånger och verkligen känner texten inom mig, så är det som att det har…


Like
bottom of page