top of page
  • Skribentens bildTor

Ett drömhopp utan fall

Jag har under de senaste 20 åren (ända sedan sena tonåren) ibland drömt att jag kunnat hoppa upp och ”stannat” hoppet en decimeter eller så från marken och där sedan kunnat sväva. Men aldrig mer än 1-2dm över marken. De senaste veckorna/månaderna har dessa drömmar ändrats och nu kan jag lägga eller sätta mig ner när jag ”stannat” hoppet och sen kunnat sväva upp liggande eller sittande ibland ett par meter ovanför ytan. Försökt googla kring detta men inte hittat något vettigt. Har ni någon vettig tydning av detta

J


Att drömma att man flyger, faller eller svävar är inte ovanligt - men att det sker så här regelbundet sker väldigt sällan

Svar: Jodå att drömmen är återkommande på det sättet tyder på att det är en ”fysisk” dröm snarare än en som har sina rötter i det undermedvetna. Det finns naturligtvis en undermedveten komponent också som vi kommer till men i grunden är det ditt sätt att tolka kroppens signaler medan du sover.

När du sover gör kroppen massa olika grejer. Bland annat så kör den koller av muskler, blodomlopp, nerver och hormoner. Det går till så (grovt förenklat) att det först går ut signaler som gör att musklerna inte rör sig mer än mycket lite och därefter skickar samma impulser som hjärnan skickar när vi går, hoppar, springer eller vad det nu är som hjärnan vill testa. Från musklerna kommer sedan svarsimpulser som visar att systemet fungerar MEN ibland (och för vissa ofta) funkar inte riktigt ”blocken” som den ska. För en del funkar den för dåligt vilket gör att man kan sparka rakt in i en vägg eller till och med gå i sömnen medan det när det funkar för bra, eller man är lite för ytligt sovande så att ens mer medvetna hjärnfunktioner är ”vakna(re)”, leder till att impulserna som kommer tillbaka tolkas som de ”ska” och inte som de ”borde”. Det vill säga – hjärnan skickar ut impulsen ”spring” och får tillbaka svaret ”det rycker lite, lite i benen”. Det är det som oftast leder till drömmar där man rör sig i slow motion eller att man sitter fast i lera när hjärnan skickar ut starkare och starkare ”spring” signaler men fortsätter få svaga, svaga effektåterkopplingar.

Eller så leder det, som i ditt fall, till att signaler om att hoppa eller signaler till känselcellerna i huden om att känna smärta eller värme feltolkas.

Din hjärna säger ”hoppa upp” och dina fötter förväntar sig att det ska komma en duns när du landar. En duns som aldrig kommer eftersom du ju faktiskt inte hoppade men nu har hjärnan registrerat det och tolkar det, mycket riktigt, som att du svävar. Du hoppade upp (check) men ramlade inte ner (check).

Troligen var tolkningen inledningsvis en ”panikreaktion” men eftersom den händer om och om igen så är det nu en vedertagen tolkning din hjärna gör vanemässigt.

Det som är spännande och ovanligt är att det har blivit en så integrerad del av dina drömmar och att det utvecklas är intressant det med.

Som du förstår innebär detta att man inte ska lägga allt för stora innebörder av detta eftersom det har fysiska och inte emotionella eller undermedvetna rötter men

Ska man tolka det betyder drömmen att du står inför något som du av stress eller oro tror kommer få jobbiga konsekvenser men som du någonstans undermedvetet ”vet” kommer gå bättre än du tror (du hoppar – handling – utan att landa – konsekvens).

Att du nu börjat sväva har också vissa fysiska förklaringar som hänger ihop med hur djupt du sover när det händer och lite annat tekniskt) men faktiskt mer undermedvetna.

Tolkningen här är att du har ett växande självförtroende och har börjat se situationer som brukade stressa dig som möjligheter att utvecklas istället. Helt enkelt att du börjar lita på att saker ordnar sig på ett sätt du inte gjorde förr. Dessutom spelar Coronan in eftersom den gör att alla ”vardagliga” bekymmer nu ställs i ett helt annat perspektiv. En jobbkonflik som du är rätt säker på kommer att lösa sig med lite ursäkter och en vänskaplig gest känns mindre ”farlig” i skuggan av en epidemi som kan rycka kollegor ifrån dig.

Så, det var lite om varför man drömmer den typen av drömmar och hur den bör tolkas.

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page