top of page

En fråga om skrämmande förutsägelser


Det vore roligt att få veta lite om nästa år men jag undrar, vad händer om ni ser något hemskt? Jag vill inte få veta att nån kommer att dö eller att det börjar brinna eller nått. Kan man be om bara snälla saker?

"F"


Svar: Det är väldigt sällan som framtiden är helt förutbestämd, det allra mesta går att påverka eller undvika på olika sätt. Det gäller för övrigt även bra saker, förstås, och inte bara negativa förändringar och händelser.


Tarotkorten talar om det du behöver veta (och ibland också sådant som de tror att du kommer att bli glad av), och om det är något otrevligt så tar korten antagligen upp det för att du ska kunna undvika det. Jag har aldrig varit med om att de har sagt "ditt hus kommer att brinna ner". Däremot "var försiktig med tända ljus och sådant för risken för brand är större än vanligt".

Det går inte att be om bara "snälla" spådomar, av två skäl:

1. Om jag censurerar korten så kanske du inte får en förvarning som du kunde ha haft stor nytta av.

2. Det är omöjligt för mig att veta vilka saker som skrämmer dig. Det beror helt och hållet på vem du är och hur ditt liv råkar se ut just nu. Därför litar jag på att mina tarotlekar vet vad de gör.


Låt mig ta ett exempel. Tre människor får samma förutsägelse. Den lyder: "Ditt kärleksliv lyser med sin frånvaro nästa månad."

En av människorna är singel och har massor att göra nästa månad så hon blir inte ett dugg förvånad eller upprörd. Det är precis vad hon redan trodde.

Människa nummer två är i en relation som hon misstänker går mot sitt slut. För henne så bekräftar spådomen att relationen nog är över. Det är ledsamt men väntat.

Människa nummer tre däremot är nyförälskad och har just börjat dejta Drömprinsen. Hon blir verkligen inte glad av att få veta att det inte kommer att utvecklas som hon hoppats.


Men som sagt: Tarotkorten är aldrig ute efter att skrämmas, de vill tvärtom hjälpa dig att få en så bra framtid som möjligt.


Astrologi är en lite annan sak. Det fungerar ungefär så här: När jag tolkar ett horoskop ser jag två saker, karaktärsdrag och tendenser. Jag kan till exempel se i ditt horoskop om det skulle löna sig för dig att byta stil nästa år, eller om din karriär kommer att få ett lyft, eller om det kommer att krävas lite extra arbete för att lyckas med studier. Jag kan också se vilka talanger och förmågor du har som du behöver använda för att må bra (om man till exempel är kreativ men aldrig skapar något så mår man dåligt).


Däremot syns inga specifika händelser. Man kan (med hjälp av ganska besvärliga och extremt tidsödande matematiska formler) räkna ut om en viss sak kommer att inträffa under en viss period, till exempel om ens bostad kommer att börja brinna, men bara om man ställer en mycket exakt fråga. Och ovanpå det är risken stor att svaret är fel, för det krävs att födelsetiden är väldigt, väldigt exakt för att det ska fungera. Om den uppgivna tiden är 20:40 och personen det gäller egentligen föddes 20:41 så är alltsammans bortkastat.


Horoskop är med andra ord inte rätt verktyg för att räkna ut sådant här. Det finns gott om astrologer som inte håller med mig, och det är kanske för att det är väldigt roligt när man förutsäger någonting på pricken och det blir rätt. Man känner sig som en trollkarl om man har sagt "Du kommer att tappa bort någon annans nycklar på onsdag mellan tre och halv fyra" och det visar sig stämma. Men är det till någon större nytta? Väldigt sällan. (Dessutom tog uträkningen antagligen flera timmar att göra, när jag istället hade kunnat fråga en tarotlek och få ett svar på fem minuter.)


Nu blev det här väldigt långt men jag hoppas att du nu känner att du inte behöver oroa dig, varken för tarotkort eller horoskop.


(Om det ändå känns lite skrämmande fortfarande så kan du be mig använda änglakorten. De är väldigt, väldigt inställda på mjuka och vänliga budskap och kan kanske vara bra att börja med om man aldrig blivit spådd för och är lite rädd för att prova.)

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page