top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

En dröm med många starka symboler

Har haft en dröm som jag undrar om ni kan tolka, för själv går jag bet. Jag drömde att jag hade en djurgård med mindre djur, alla i sina egna inhägnader och själva gården inhägnad med nät även som tak. När jag skulle hämta vatten till alla djuren och öppnade kranen i diskhon, visade det sig att det rinnande vattnet var kolsvart. Jag vågade inte testa om det smakade som vatten, inte heller använda det (förstås). Grannarnas vatten var också svart men klarnade när det hade hällts upp och blev "vanligt".

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash
Mörkt vatten som renas tyder på förlåtelse eller att nå känslomässig klarhet

En väldigt mångbottnad dröm som definitivt går att tolka på flera olika sätt.

mFörst måste jag säga att du lever ett komplext själsligt liv och det märks inte minst på att du får in så många starka drömsymboler i en sådan intensiv och ganska specificerad dröm

Låt oss börja med djuren. De symboliserar dina många åtaganden och allt och alla du känner dig ansvarig för. Drömmen antyder att du har svårt att se deras eget ansvar för sina liv och situationer utan tar på dig själv att bära mycket av den oro och känsla av ansvar som nog egentligen faller på dem själva. Samtidigt är det ett ansvar du har svårt att släppa. Även om du medvetet ser deras gärningar och tillkortakommanden som deras kan du inte låta bli att tänka på vad du kunde gjort, eller till och med borde gjort för att hjälpa dem att inte hamna där de gjort – eller till och med oroar dig för vad som kan hända i framtiden och att du lägger den bördan på dig. (detta är de många ”djuren” som du dels har i häng och dels har ett hägn över så att även om de ”kommer ut” – dvs går sina egna vägar – så är de fortfarande ”under ditt tak” och alltså under ditt ansvar.

Att det också är mindre djur betyder att de antingen är barn eller människor du av olika själ inte känner riktigt är herrar över sina egna öden.

Att vattnet är svart och odrickbart antyder att du dels känner att, trots att du ger ditt allt, inte lyckas ge din ”flock” det de behöver. (Det svarta vattnet är dels en representant för okända hot men främst en bild av din känsla av tillkortakommande) Att grannarnas vatten också är svart men ”renas” när det hälls upp betyder att du troligen lägger en betydligt större ansvarsbörda på dig själv än du gör på andra. (De drar vatten ur samma källa men du anser inte att de har tillkortakommanden eller skuld på samma sätt som du).

Min närmaste tolkning är att du bör jämföra dig med din granne.

Det låter kanske kryptiskt men gör så här – tänk in att någon annan levde ditt liv och bar dina bördor.

Tänk in att denne kände exakt det du känner.

Hur skulle du förhålla dig till den människan?

Skulle du tycka att någon annan i exakt din situation borde känna för sig vad du känner för dig?

Det drömmen försöker säga är att du tar på dig ansvar som inte är ditt och du förhåller dig till dina tillkortakommanden på ett sätt du aldrig skulle tänka om någon annan i exakt din situation.

Här bör du döma dig som du skulle din granne och inte värt om.

Lite kryptiskt svar men jag tror att du kommer förstå det bättre än jag.

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page