top of page
  • Skribentens bildTor

Drömmer samma sak om och om igen

Jag skulle vilja veta varför man drömmer samma dröm flera gånger? Och varför man kan 'fortsätta' drömmen, dvs, antingen om man vaknat till lite och somnar om igen, eller att man kan drömma samma/mera nästa kväll?

Detta hände mig ofta som barn. Då hade jag tre-fyra olika drömmar som återkom hela tiden. Varför återkommer dom ? Som barn har man ju svårt att tolka drömmar.

Jag har även gjort detta i vuxen ålder men inte lika ofta. Eller så är det lika ofta men jag kommer inte ihåg dom...

En dröm jag hade för ett par år sedan var väldigt tydlig i minnet när jag vaknade. Jag förstår den inte alls....

Jag var i en lägenhet med min mamma och två systrar. Det kändes som om det var i USA, lägenheten låg högst uppe i huset och vi var på resa (vi hade resväskor), det var sent på kvällen och jag tittade ut genom stora fönster på människor och bilar nedanför, det var sommar och varmt.

Dom andra hade somnat och helt plötsligt sitter det en man utanför fönstret, han var bara ca 150cm, men såg fullvuxen ut. Han bara satt där och tittade på mig i övre hörnet på fönstret. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra och började gå närmre, för det kändes som om han ville något, då försvann han bara, liksom flöt/flög iväg.

Därefter började det flyga i en massa duvor igenom ett annat fönster, det var duvor överallt! Hela golvet var fullt, både vuxna och ungar. Mamma och mina systrar hade vaknat och vi försökte fösa bort duvorna in i badrummet och ut genom fönstret men dom kom bara tillbaka. Jag minns att jag tänkte att jag måste akta mig var jag sätter fötterna så jag inte trampar på ungarna. Flera av duvorna hackade/pickade på mina ben så dom blev blodiga. Dom liksom flaxade omkring på golvet, en del flög upp lite och sen ner igen. Allt kändes lite panikartat att få bort dom. Sen minns jag inget mer, jag tror att duvorna bara försvann och att drömmen slutade sedan.

"Marie"Svar: Det är ganska vanligt att man återupptar drömmar och det sker på två sätt. Det ena är att din hjärna helt enkelt inte hinner vakna helt under din korta vakenhet (om du t ex går upp och går på toaletten och sedan går och lägger dig igen) Då fortsätter drömmen längst in i ditt undermedvetna under tiden som du är uppe och när du sedan lägger dig igen så återkommer den direkt. Det andra är att det egentligen är en helt annan dröm men ditt undermedvetna är på väg att bearbeta samma tema så för att vinna tid och igenkännande så "fuskar" det. Vanligen genom att helt enkelt få dig att tro att det är samma dröm. Det är lätt gjort då vi alltid söker samband i tillvaron vare sig det finns där eller inte så det enda som behövs är att något i tematiken är likt och gärna någon av de personer som finns i drömmen och sedan hör du liksom en något mer vaken tanke (vanligen precis i början av drömmen) som konstaterar att det här är samma dröm.

OBS - Detta samband gäller bara "bra" drömmar. mardrömmar som upprepar sig är i princip alltid samma dröm om samma sak och bör tas på största allvar.

Poängen att drömma samma dröm är en av tre (det här är egentligen överkurs men jag har oväntat mycket tid idag) Om det händer under samma natt så är det egentligen samma dröm som helt enkelt inte han sluta. Om det sker under ett par nätter i rad eller två-tre gånger under samma tvåveckorsperiod handlar det vanligen om en "underhållningsdröm" eller ett "testprogram". Underhållningsdrömmen är en behaglig dröm som mest iscensätter alla små bra ögonblick i vardagen. Det är i princip onödigt att tolka dem eftersom de är utformade för att bara vara interna "egoförstärkare" och inget annat. Testprogrammet är en vanligen roligt dröm som berör din muskelkontroll och dina nervbanor snarare än ditt medvetna (under den här typen av drömmar ler man ofta i sömnen, rör sig (rycker till) och kanske också skrattar). Din hjärna testar reflexer och nervimpulser och för att det inte ska vara obehagligt så handlar det ofta om nonsenssaker som att vara lycklig, springa, bli kittlad av ett grässtrå mm.

Din dröm om USA tyder i sin utformning på att du har ett mycket rikt drömliv, att du har bra fantasi och en i allmänhet positiv livssyn. Den visar också att du önskar ha ett nära förhållande till din familj (vilket du nog också har) men att du saknar att ni gör saker tillsammans. Duvorna antyder i det här fallet att du känner dig stressad av dina rutinuppgifter. Att du känner att du aldrig riktigt hinner med, och framför allt att det finns väldigt lite tid för dig själv när du har hunnit med alla måsten. Det är en huvudsakligen bra dröm men vill du dra nytta av budskapet (inte alls nödvändigt) bör du lägga lite mer av rutingörat på din livskamrat då det finns en antydan av att du gör mer en din del i sättet du drömmer (du leder duv-jakten, trots att de andra är din syster och din mor).

233 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page