top of page
  • Skribentens bildTor

Drömmer om mitt ex och vaknar gråtande

Hej Tor och Hanna! Jag gick igenom en skilsmässa för många år sedan. Gifte om mig några år efter det. Min fråga är varför drömmer jag så mycket om mitt ex. I drömmarna är jag i huset för att hämta något, mitt ex lyckas övertala mig att komma tillbaka, vilket jag gör. Strax efter ångrar jag mig och vill komma tillbaka till min nuvarande man. Vaknar av att jag gråter o klamrar mig fast vi min man. Tycker att drömmen är jätte jobbig.


Drömmen handlar om rädslan att förlora det som är viktigast för dig.

Svar: Den här typen av drömmar är mycket, mycket vanligare än man tror och särskilt just i tider som dessa.

I ”vanliga” fall handlar den här typen av drömmar i princip alltid om att ens undermedvetna är redo att ta itu med de underliggande skälen att det gamla förhållandet gick sönder, ofta för att man känner sig väldigt trygg i sitt nuvarande (det finns också andra skäl men då är drömmen lite annorlunda utformad) och man kan ofta känna en skam över att man ens övervägde att gå tillbaka till exet i drömmen.

I verkligheten handlar de drömmarna just om att man avslutar det gamla för gott och på sätt och vis ”renar” de delar av sig själv som var den människan som valde att vara med exet.

I ditt fall och just nu är det dock annorlunda – det handlar om rädslan att förlora den man du har nu. Just nu står vi alla inför ett osynligt hot som vi inte riktigt kan få grepp om. Det hotar att ta ifrån oss det vi har närmast och kärast och många, många är rädda. Inte i första hand för vår egen skull – de flesta av oss har den ”odödlighetsgen” som får oss att tro att just vi kommer klara oss oavsett odds. På stenåldern var det en jättebra instinkt eftersom det hade varit tufft att få folk att driva en mammut utför ett stup om folk på allvar tänkte igenom riskerna – så det gör vi inte men i stället så har vi desto större förmåga att oroa oss för de vi har i vår närhet.

SÅ ditt undermedvetna fångar det ogripbara hotet mot din relation och familj som ett virus utgör och formulerar det till ett reellt hot som du kan relatera till. I det här fallet den man som en gång ”vann” dig. Så det drömmen handlar om är inte att du vacklar i din tro på din man och ert förhållande utan tvärtom, om hur rädd du innerst inne är för att förlora honom.

Det betyder också att en sak är klar och det är att du definitivt är helt över ditt ex eftersom han i din dröm inte representerar ”andra möjligheter” utan förlust, slut och död.

SÅ du behöver inte oroa dig för drömmen men däremot kanske prata med din man om hur rädd du är och hur mycket du hoppas att ni båda klarar er igenom detta.

95 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page