top of page
  • Skribentens bildTor

Drömmen handlar om sex och fortplantning

Härom natten drömde jag en konstig dröm som jag skulle vilja ha hjälp med att tyda. Jag är ute i skogen vid ngt intill liggande slott. Där regerar en väldigt galen person och har beordrat att alla som befinner sig i skogen ska dödas. De kastar spjut från tornen och har även vakter ute i skogen. Jag springer allt vad jag kan men som vanligt i mina drömmar så väger mina ben bly och jag får kämpa järnet för att ta mig någonstans. Jag kastar mig bakom stubbar och stenar och hör hur spjuten far förbi nära mig. Plötsligt har som mig på kornet och en av vakterna ska döda mig. Men han tittar på mig och jag ser på honom att han kan inte döda mig. Han kastar spjutet bredvid mig och låtsas att han fullgjort sitt uppdrag. Denne man träffar jag senare i skogen och han har ett gott hjärta. Jag blir på nåt konstigt sett förtjust i honom fast än jag hatar honom för att han dödar. Jag står sedan inne i slottet och smeker hans bringa och slickar på hans bröstvårtor. Som om att jag vill att han ska beundra mig så mycket att han inte kan döda mig. 1. Vad betyder detta ? 2. Varför upplever jag att mina ben väger bly eller är som spagetti när jag ska springa i en dröm? Nästa konstiga dröm lyder! Är i kapellet i min hembygd. Min fästman är också där. Jag står på alla fyra uppe på altaret. och böjer mig över min katt Rasmus som ligger avsvimmad där. På golvet står en stor tjur och frustar med huvudet nedböjt. Han har bara ett horn i pannan som är långt. Han är arg. och har knockat min katt så att han svimmat. på var sida om tjuren står min lillebror och min storebror (som jag har dålig kontakt med) och håller i varsitt rep som dom har kopplat på tjuren. Dom står och håller tillbaka tjuren så att inte den ska komma och stånga mig och Rasmus. På sidorna om dom står min fästman, Lillebrors fästmö och mamma, pappa och min lillasyster och tittar på. Vad betyder detta? "Idiz"Svar: Den första drömmen är i stora delar en "underhålldröm" det vill säga en dröm till för att förstärka och förenkla kroppen signaler när kroppen testar hormoner, nervbanor och impulskontroller. Det är ju inte bara det undermedvetna som får sitt välbehövliga spelrum under sömnen, allt annat underhållsarbete ska också göras - från att njurarna jobbar 70% mer effektivt till att synapssystemet i nervbanorna bränner bort slagg och mjölksyra transporteras ut ur cellerna vars depåer fylls på till max (om det finns energi nog för det). Medan allt det här sker behöver hjärnan hållas igång med något och, som sagt, hjälpa kroppen med sitt arbete. alltså drömmer man under de tillfällena "baklängesdrömmar" det vill säga det är inte tankarna som styr vad som händer i drömmen utan impulserna som tolkas av det undermedvetna och sedan målas upp till en passande dröm. Först testas hormonsystemet och när adrenalinet drar igång alstrar det skräckkänslor och handlingsimpulser som din hjärna tolkar till ett nära förestående dödshot (folk som kastar spjut på dig). Sedan testas ordervägarna och syn/hand koordination (du blir jagad och nästan träffad) sedan testas hjärt-kärl-lymfatiska systemet och det känner din hjärna igen som upphetsning - därav hångel och kyss scenen.


Meningen är att man ska glömma bort de här drömmarna men beroende på hur vaken man är kan det hända att man kommer ihåg dem (som i det här fallet) Ofta beror det på att drömmaren har en god fantasi men också en stor portion logik. Det som gör att man minns drömmen är - mycket riktigt det du märkt - att den inte går ihop. Du skulle ju aldrig göra så korkade grejer om det var verklighet och inte en dröm och det som oftast väcker tänkarens uppmärksamhet är "att springa i sirap" känslan. Man vet hur mycket effekt allt det springande man gör ska få men det leder ju ingenstans i drömmen. Benen rör sig inte i drömmen av två skäl (oftast är ett av dem i funktion men det kan vara båda samtidigt): Det ena är att kroppen skickar ut en dämpningssignal till alla muskler under sömn för att man inte ska ligga och sparka och fara varje gång man drömmer eller får slumpmässiga nervsignaler. Det gör att när du skickar ut medvetna order till musklerna i drömmen (som SPRING t ex) så kommer automatiskt kontrollsvaret genom musklerna som säger att mycket ringa muskelsammandragning skett. Det tolkar din erfarenhet till hur långt du faktiskt kommit "rent fysiskt" och lägger in i drömmen, vilket leder till att du trots din insats inte kommit mer än en liten, liten bit. Det leder till en ännu kraftfullare order som ger dig känslan av hårt arbete och utmattning tills svaret kommer att intet arbete utförts och tolkningen bli ytterligare en liten meter. Allt detta sker sekundsnabbt naturligtvis men leder till konstigheter och frustration i drömmarna. Det andra skälet är att meningen är att du inte ska komma någon stans. Säg att kroppen testar adrenalinnivåerna. Adrenalinet stiger så länge du är i direkt fara men sjunker blixtsnabbt när du rör dig bort från faran (eftersom adrenalin skapar handling men hindrar eftertanke, fara handling mindre fara – planläggning) vi är ju en art som överlever på våra smarta beslut - inte våra vassa tänder. Det gör att kroppen som vill testa maxvärden hindrar dina ansträngningar från att få effekt vilket leder till mer rädsla - högre hormonvärden och bättre "testresultat" Alltså - ibland behöver din kropp få dig att känna skräck och vad funkar snabbare än att du inte kan röra dig medan faran kommer närmare och närmare.....


Den andra drömmen är en betydelsedröm som går att tolka och den handlar om sex, fortplantning och familjebildning. Kapellet och vilka som är där är ju en typisk bröllopsscen (skulle kunna vara en begravning också men det fattas ingen och tjuren talar om nytt liv snarare än död). Din inställning och den medvetslösa katten tyder på att du känner tveksamheter inför att fördjupa din relation eftersom det innebär uppoffringar - troligtvis en rädsla att förlora frihet och initiativrätt (att det är just en katt). Tjuren med ett horn som hålls tillbaka av dina bröder tyder på att familjen har förväntningar på att du ska gifta dig och att det ska leda till barn mycket snart - något du i hemlighet är ganska rädd för (att få barn alltså) och känner dig tvingad till (tjuren representerar manlig sexualitet och det enda hornet är en - ja - penis liknelse). Det kan också innebära att de vill se dig i en kvinnlig roll snarare än som en jämlik medmänniska. Under alla omständigheter tyder drömmen på att du bör tänka igenom dina framtidsplaner och verkligen känna efter vad det är du vill och vad du har planerat som egentligen bara är vad andra förväntar sig av dig. Du kan vara på väg att göra rätt saker av fel skäl och då är det bättre att hitta rätt skäl innan du tar några avgörande steg.

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page