top of page
  • Skribentens bildTor

Drömmen är en varning och en bekräftelse

Hej! Jag har ganska nyligen börjat ”hålla på me en kille” eller typ blivit på g. Han är en av världens snällaste människor och betyder jätte mycket för mig, sen jag träffade han har jag dels slutat med självskadebeteende och min depression har gått ner jätte mycket eller vad man ska kalla det. Dock har han ganska mycket problem med att han ofta slåss, tar mycket droger, har folk efter honom och han verkar inte tycka om sina föräldrar så mycket. Men i alla fall flera gånger nu har jag drömt att han dör. För tillexempel en vecka sen så hade han sagt att han skulle knarka mer även fast han hade tagit alldeles för mycket dagen innan och jag ringde han gråtandes för ville inte att något skulle hända. Sen under natten drömde jag att han hade skickat ett sms till mig där han skrev att hans hjärta höll på att stanna och att jag behövde komma ut och hjälpa honom och sen så hörde jag hans röst som bad om hjälp. Och inatt drömde jag också att han dog när han blev jagad av polisen. Denna natten drömde jag även att min farmor och farfar skulle dö och att jag gjorde en massa pinsamma saker och dessutom att jag höll på att komma sent till en viktig middag för att jag var med honom istället. Undrar bara vad allt det här betyder och varför jag drömmer att den där killen dör så mycket.

Orolig


Du är starkare än andra tror men detta kommer du troligen inte klara på egen hand

Svar: Drömmar om döden handlar inte om att någon ska dö utan mer om att något kommer at förändras och framför allt en inre förberedelse för att kunna hantera förändringar när de kommer.

Dina drömmar handlar också om något annat och det stämmer väl överens med att dina självskadebeteenden minskat sedan den här killen kommit in i ditt liv och det är känslan av att du behövs och att du är viktig för någon.

Alla dina drömmar handlar på ett eller annat sätt allihop om att du kan eller skulle kunnat göra något åt situationen han sitter i. Att du kan rädda hans liv, att du kan påverka och att det du gör får effekter.

Att det är ett viktigt behov för dig att någon ser dig och behöver dig är också en av de sakerna som gör att en ”dålig” kille lyckas få dig att må bättre. Alla andra är så upptagna av sig själva ur ditt perspektiv och det gör att du alltid känner att du är minst viktig vilket eldar på de känslor som leder dig till destruktivitet och depression.

Nu till den viktigaste biten med dina drömmar – de är också en varning från ditt undermedvetna om att den här killens livsval kommer att leda honom in på en livsväg som kommer sluta illa – inte bara för honom utan för dig också. Dina drömmar säger att du är viktig och du har värde i dig själv.

Jag kommer inte säga till dig att du har gjort dåliga val eftersom dina val just nu faktiskt gynnar dig och får dig att må bättre än du gjort på länge. Men jag kan också säga att om du vill hjälpa din kille så behöver du se till att han får hjälp av andra också eftersom risken är stor att du inte kan rädda honom på egen hand.

Det är som att hjälpa någon som är större och tyngre än du upp ur en isvak – risken är större att han drar ner dig än att du orkar dra upp honom så det bästa du kan göra är att dels vara det stöd du kan samtidigt som du ropar på hjälp och får fler att dra åt rätt håll. Genvägen dit är att du får hjälp för om du har någon som håller tag i dig minskar risken att du dras ner och chansen att du kan dra upp honom ökar.

Så mitt råd här är att du pratar med skolsköterskan om hur du mår och om dina behov och känslor om dig själv. För ju starkare du blir, ju mer stöd du har, desto större är chanserna att du kan vara den personen som räddar honom på lång sikt.

Just nu klarar du att hålla honom flytande men på sikt kommer han behöva mer än du kommer klara själv. Så genom att du får stöd nu när du mår bättre kommer du vara starkare när han behöver dig mer.

50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page