top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Drömmar om närstående som gått bort

Drömfråga.... Till saken hör att jag tidigare blivit spådd att jag ska ha 2 barn. 1 pojke och en flicka. Misstänker att jag haft ett tidigt missfall så en flicka kom iaf aldrig.


Nåväl.... härom natten drömmer jag om att jag föder en flicka. Välskapt och vacker men jag får total panik. Jag vill verkligen inte ha barn, har inte tid och det stör i mitt liv. Jag åker iaf hem med barnet men glömmer henne hela tiden. Samt att jag åker ifrån barnvagnen vid en taxistation.... i samma dröm kommer en annan taxi hem på gården och ur skuffen hoppar min hund som varit borta några år.


Jag säger men hur kom du hit? Chauffören säger att han åkt långt för man får inte ha hundar i alla bilar. Jag sätter mig på huk och hunden hoppar upp mot mig och står och kramar och " snusar" mig i håret... jag blir så rörd och tagen för han var mitt allt när han levde Vad kan man tolka detta som ?


Photo by Vruyr Martirosyan on Unsplash
Saknad är aldrig envägs - inte ens när vännen är på andra sidan

Svar: Dina drömmar har två bottnar. En med ett förenat syfte som handlar om ett val du kommer att göra. Och ett som handlar om att bearbeta din sorg och din relation till en bortgången vän.

Den första betydelsen kombinerar drömmarnas innebörd till en. Det handlar om den kärlek och den närhet du känner till din underbara hund och det faktum att du innerligt gärna skulle vilja göra om den resan.

Du vet att det inte kan bli samma (drömmen om dottern du aldrig haft och inte känner att du har tid eller ork med) men du vet också vilket kärlek du kan dela med en ny hund du tränar, växer och lever tillsammans med (drömmen om din älskade hund).


Men du är inte framme vid ett beslut ännu och ska inte forcera fram ett heller eftersom den andra lika viktiga betydelsen av drömmen säger att du inte är reda att ta det steget – oavsett i vilken riktning du väljer – för den andra tolkningen handlar om att bearbeta sorg.

Båda drömmarna är nämligen också en del av ett sorgearbete. Efter en större förlust tar det ungefär 7 år innan man fullt bearbetat sorgen och lagt den bakom sig samtidigt som man gjort minnena och känslorna till en del av sig.


Eftersom du säger att din hund lämnade dig för några år sedan är du alltså någonstans mitt i den sorgeprocessen och dessutom närmar sig allhelgona då avståndet till de som gått vidare och lämnat oss kvar här är som kortast.


Det kommer vara många som drömmer mycket detaljerat om älskade vänner, partners, föräldrar eller djur den kommande veckan. Och om vi någonsin har chansen att återigen hålla dem, känna deras doft och få deras – mer eller mindre goda – råd igen är det nu.

Drömmen om dottern handlar också om en ovilja att ersätta den du förlorat med någon ny eftersom du inte vill att någon ska ta dennes ”plats”. Att du helt enkelt vägrar ersätta eller glömma någon men att du är rädd att du skulle göra det.

Detta är en naturlig farhåga i sorgearbetet och svaret kommer med taxin med din hund – den platsen är för alltid tagen och din vän är oersättlig. Däremot visar drömmarna sammantaget att det finns mer plats i ditt hjärta.

Men återigen detta är ingen dröm som bör eller ska vägleda dig till ett beslut. Det här handlar om att hitta var du står just nu.

Allhelgonahelgen nalkas och det är en bra tid att minnas de vi lämnat och hedra deras minnen, sakna dem och hålla dem nära våra hjärtan och hjärnor.

Tänd gärna ett ljus för din vän och bli inte förvånad om ni ses igen i drömmarna någon av de närmaste dagarna.

47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page