top of page
  • Skribentens bildTor

Dina bekymmer är allt annat än ytliga

Jag förstår om mitt bekymmer låter ytligt. Det finns andra problem jag borde ta tag i men tyvärr förvärrar detta allt och jag orkar inte tänka på annat. Snälla hjälp mig. För några år sedan fick jag för första gången "tonårshy". När jag i höstas "pluggade" utomlands kom besvären åter och blev snabbt värre. För 6 månader sedan fick jag den medicin som är sista utvägen för allvarlig acne. Den kuren slutar nästa vecka. Jag får fortfarande lite utslag men värst är alla illröda ärr... men jag försöker se bortom detta. På MITT sätt. Om några månader kan jag göra vid hyn och sedan förhoppningsvis börja leva igen. Det är där problemet börjar. Kanske förväntar jag mig för mycket. Hittills har jag misslyckats med mina planer här i livet och det jag vill börja göra nu är ju att leva. Det är svårt. När jag kom hem från utlandet isolerade jag mig helt. Jag vägrade visa mig ute och gick bara ut när jag var tvungen, till läkaren och vuxenpsyk. De senaste åren har jag varit nedstämd och i utlandet blev jag mycket deprimerad igen. Att sedan få den här synliga åkomman tog knäcken på mig ... så jag gömde mig för omvärlden. Först nu i sommar har jag kommit ut efter att ha träffat en jättebra terapeut och min släkting som tvingar ut mig. Men så fort jag kommer hem så blir allt som vanligt igen. Sover på dagarna, slarvar med maten men främst tänker sönder tillvaron. Nu börjar jag dock se slutet av tunneln men jag är så fruktansvärd rädd att besvären ska komma tillbaka. Hur ska jag våga börja leva och ta ansvar. Jag orkar inte gå igenom detta ännu en gång. Jag förstår hur tokigt det låter. Folk råkar ut för betydligt värre saker och så klagar jag över mitt utseende. Vill ni hjälpa mig i alla fall? Tror ni att jag får tillbaka acnen nu när medicineringen är slut och kan ni se om det är något jag själv kan påverka? Jag vill verkligen tillbaka till utlandet men denna gången tänker jag inte göra något förhastat. Tyvärr känns det som om jag aldrig kommer att komma ur nedstämdheten. Är det så mitt liv ska se ut? Har ni några tips att ge mig? Jag tänker ta ett steg i taget. Om jag ser bortom rädslan och osäkerheten så finns det mycket jag vill göra av mitt liv. Jag är för evigt tacksam om det går att hjälpa mig. "Zelda"

Dina problem går djupare än huden

Svar: För det första vill jag säga att ditt bekymmer inte alls låter ytligt. Absolut inte. Dels är ett socialt handikapp (och dit hör acne, när den blir svår) det sista man behöver när man redan är deprimerad och för det andra undrar jag om inte både hudproblemen och depressionen åtminstone delvis kan bottna i hormonförändringar. Jag hoppas att det har gjorts en ordentlig utredning men du skriver ju själv att du har haft kontakt med läkare, så jag utgår ifrån det.

Ett bekymmer är att jag trots fingranskning av ditt horoskop inte lyckas hitta skälet till vare sig hudproblemen eller din depression. Inget av de "säkra" tecknen på dessa ting finns där. Det närmaste jag kommer är att du tillhör en kroppstyp som mår bra av lätt mat, sallad, brysselkål, c-vitaminrik frukt och vitt mjöl (helst inte i vanligt vitt bröd dock, hellre i gröt, hårt bröd eller i kokt bröd typ bagels), medan du däremot far illa av tung mat, fet mat, sötsaker och starka kryddor - något som skulle kunna peka på att matvanorna i landet du åkte till passade dig hysteriskt illa rent fysiskt.

Behandlingen du nämner är väl antagligen östrogenbaserad? Antibiotika brukar ju också användas, för att häva själva inflammationen, men det gjordes troligen för länge sedan i ditt fall. Både antibiotika och östrogen kan f ö också orsaka depressiva tillstånd och allmän nedstämdhet, och förvärra sådana tillstånd som redan finns där.

Vanliga "naturliga" behandlingar mot just acne inkluderar ofta att man baddar huden med kamomill och med solhatt (röd Echinacea), båda finns i hälsokostbutikerna. Det här häver dock bara inflammationen och tar alltså inte alls bort det som orsakat problemen. Linfrö, och linfröolja, i maten kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och kan tillsammans med oliver minska suget efter fett och socker - också god hjälp. Fyra oliver på fastande mage på morgonen och ett par teskedar linfröolja före eller till middagen kan vara ganska lagom.

Jag skulle säga att med en kostomläggning kommer du ganska långt med ditt rent fysiska välbefinnande i alla fall. Och det är en viktig start, du skall inte behöva ta mediciner eller oroa dig för att besvären skall slå till igen. Inte bara för att de är smärtsamma för dig utan också för att acnen är ett tecken på att din kropp inte mår bra.

En annan sak är att det nog vore bra för dig att skaffa ett eget hem. Både Solen och Månen har oppositioner i ditt horoskop och det tyder ibland på att man har svårt att slita sig loss från föräldrarna och att en brytning av nödvändighet måste bli tämligen abrupt. Mittemot din Sol ligger Saturnus i nionde huset och det visar på att du avbryter din kontakt med din far (inte nödvändigtvis totalt dock) genom en eller flera utlandsresor, som dock också riskerar att föra med sig bekymmer och besvär, oro och dåligt samvete in i ditt liv. Mitt emot Månen ligger Uranus i elfte och visar att ett engagemang i samhällsfrågor, politiska aktiviteter eller möjligen en satsning på modern kommunikationsteknik och/eller högre studier är det naturliga steget bort från din mor. Hur som helst är du över tjugo år och mår du inte bra hemma - vilket du inte gör - är det värt besväret att satsa på att komma därifrån, även om det är trassligt och svårt.

Det finns ingenting i ditt horoskop som säger att ditt liv måste präglas av rädsla och osäkerhet. Tvärtom faktiskt, aspekterna i ditt horoskop lovar uppbrott och förändring. Det enda som egentligen pekar på depressioner är Neptunus placering i tolfte huset - du har så stora drömmar, mycket större än de flestas, och alltid känslan av att de är helt utom räckhåll. Bland annat längtar du efter total frihet och självständighet. När då detta känns helt ouppnåeligt finns risken att du ger upp, förlorar en del av verklighetsuppfattningen, gränserna blir luddiga och du tappar fotfästet helt enkelt. Men det här är inget som måste ske; inget säger att dina drömmar inte kan bli verklighet, och din framtid beror extremt mycket på dina egna aktioner. Främst behöver du komma loss från din nuvarande miljö, skulle jag tro, för du mår inte bra i den.

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page