top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Delade bekymmer krymper och försvinner

Fråga: Jag vill få en gnutta "hopp" i livet.. allt gick bra, jag fick jobba massor.. men nu har det gått käpp rätt åt helvete.. nu känns allting mörkt å dystert, jag borde vara van då det alltid blir så, så fort det börjar gå bra för mig så går det tvärt rakt åt skogen. Jag vet inte hur mycket mer jag ska orka? Svårt att se det lilla positiva när det negativa ständigt "tar över" :(

"Ständig otur"


Photo by youssef naddam on Unsplash
En hjälpande hand är första steget

Svar: Jag har tittat på dina kort och på ditt horoskop och du hamnar inte där du borde vara av något skäl. Ofta när sådant som borde vara en ”säkra kort” inte ger den trygghet det borde upplever man att man tappar fotfästet och att hela verkligheten börjar vika och glida iväg.

Lite som att stå på ett isflak och känna hur det spricker under fötterna på en och man vet inte vilken väg som leder en till trygghet – bara att man säkert kommer att drunkna om man står kvar eller om man väljer fel.

Det känns som om du sitter i en sådan negativ spiral där du upplever att allt du gör och allt som händer leder i fel riktning och att varje försök att ändra på det om möjligt bara gör saker värre.


Det är ofta oerhört svårt att komma ut ur den här spiralen på egen hand eftersom allt man griper tag i själv snarare dras ner till där du är än känns som en livlina till något bättre. Därför är det bästa råd jag kan ge dig just nu att hitta någon som kan hjälpa till att dra dig ut ur spiralen du sitter fast i. Det du behöver är egentligen inte en livlina utan någon som aktivt hjälper dit tillbaka på trygg mark.

Någon att prata med, någon som kan ge dig nya verktyg att möta motgångarna med och någon som kan visa på andra vägar framåt. Det finns många olika instanser som kan ge den hjälpen men det som är billigast, bäst och snabbast att börja med är ofta att prata med en kurator. De har erfarenhet och kan hjälpa till att skilja bort det som är problemen man behöver lösa och det som är sådant som kommer ordna sig när man väl börjat ta hand om de grundläggande bekymren.


Det finns ljus i änden av tunneln och det är inte så långt dit men vägen börjar med att du behöver sträcka ut handen och låta någon ta den och dra dig mot fastare mark.

Ta kontakt med din Hälsocentral – de kan hjälpa dig hitta rätt person att prata med och det ingår i sjukförsäkringen så det kommer inte kosta dig så mycket heller.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page