top of page
  • Skribentens bildTor

Chefen vill inte släppa mig!

Hej! Jag är just nu i en situation där jag studerar och arbetar som timvikarie inom min kommun. Jag har fått erbjudanden om andra vikariat som jag vill ha men min chef vill ha kvar mig.

Eftersom båda jobben är för samma kommun är det lite känsligt och komplicerat att byta jobb eftersom jag kanske både behöver och vill ha min chefs ok för att byta.

Löser inte detta sig så måste jag kanske säga upp mig för att få jobba där jag vill. Min fråga lyder: kommer allt detta lösa sig för mig? Snälla hjälp mig! Hur kommer allting se ut framöver om jag kommer behöva antingen säga upp mig eller sjukskriva mig.

C23


Svar: Att vilja jobba och stå i den situation som du gör av att vara eftertraktad av flera är naturligtvis jobbigt men också ur ett perspektiv ett ”trevligt” problem. Det visar att du är duktig, eftertraktad och bra på det du gör och du ska verkligen inte behöva säga upp dig eller sjukskriva dig för att få byta.

Lyckligtvis finns det hjälp att få, särskilt eftersom du jobbar i en kommunal verksamhet.


För det första så ska du prata med din fackrepresentant så du får klart för dig exakt vad du har för rättigheter och skyldigheter som timanställd (du har faktiskt i din situation ganska bra rättigheter som du kanske inte känner till).


För det andra ska du kolla upp om din kommun erbjuder kostnadsfri rådgivning för sina anställda. Många kommuner har till exempel avtal med olika juridiska tjänster som de anställda kan använda sig av och i princip alla har en företagshälsa som man har avtal med. I vissa fall innefattar de tjänsterna en möjlighet för anställda att ta kontakt med den direkt för att adressera sånt som är eller kan bli hälsoproblem utan att behöva gå genom sin chef. Detta är egentligen inte ett medicinsk problem men eftersom det får dig att tycka att det är så jobbigt att du kanske behöver sjukskriva dig räknas det definitivt.


För det tredje har alla kommuner en, oftast strålande bra och hjälpsam, personalavdelning. Den kan du också ta kontakt med direkt och presentera ditt problem.

Så länge du är rak i kontakterna med dem och lägger upp dina bekymmer som något som du vill lösa och som gynnar din arbetssituation och därför är bra för både dig och kommunen så kommer de vara väldigt intresserade av att hjälpa dig.

Att ta hand om sina anställda är något alla kommuner är väldigt måna om att vara och ditt fall är precis den typ av ”solskenshistoria” som kommer göra dem glada att kunna hjälpa till med att lösa.

Det är ofta så att enhetschefer hamnar i att få tunnelseende när det kommer till att skydda den egna verksamheten, särskilt när tiderna är pressade och resurserna få, så ibland uppstår såna här situationer där någon hamnar i kläm mellan nödvändigheten att få den egna verksamheten att fungera och vad som långsiktigt är bäst för helheten.

Det betyder inte att chefen är ”ond” eller ”dålig” utan oftare på att hen är satt under enorm press.

Det här kommer gå jättebra – särskilt eftersom du håller på att utbilda dig. Det gör att din kommun kan räkna med att du kommer bli ännu viktigare i framtiden och det kommer definitivt göra att deras vilja att hjälpa dig går upp. Att du trivs är bra för kommunen och är något de som inte direkt ”sitter fast” i den dagliga verksamheten kommer att se och uppskatta.

60 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla