top of page
  • Skribentens bildTor

Besatt av astrologi

Jag är just nu lite "besatt" av astrologi och har bl a köpt en bok av Linda Goodman som heter Relationstecken. Min fråga är om böcker som denna har nåt med verklig astrologi att göra eller om de bara är till för vinstens skull? Denna bok beskriver väldigt ingående aspekter som att man ska vara själsfränder, aldrig kunna skiljas, kommunicerar bra etc. Är det verkligen så enkelt att man aldrig skiljs åt bara för att två personers planeter står i en viss relation till varandra? Har inte själva grundhoroskopet och vad som hänt under ens liv nånting med saken att göra? Om man inte läst Linda Goodmans bok så kanske man inte vet att man ska vara ihop för resten av livet utan separerar vid någon motgång? Vad säger ni som sysslar med detta professionellt?

"En tvivlare"Svar: Jag har tyvärr inte läst boken ifråga. Men generellt kan man gott säga att böcker som baserar sig på enbart soltecken eller på någon enstaka detalj i horoskopet skall man ta med en nypa salt. De kan ju vara roliga att läsa ändå, förstås, och en inkörsport till "riktig" astrologi. Det trista är bara att för att böckerna skall sälja ordentligt framställs de ofta som "hela ditt horoskop" eller "allt om dina stjärnor" och det är ju inte sant.

Samma sak är det med veckohoroskop och årshoroskop, som vårt kinesiska astro här på siten. Det stämmer självklart inte in till 100% på alla. Med noggranna beräkningar och en hel del huvudbry går det att göra ett horoskop för ett helt soltecken eller en hel årskull, som i de kinesiska horoskopen, som visar tendenserna ganska tydligt, och det går att peka ut vad som är sannolikt och vad som inte är det. Men närmare går det inte att komma utan att studera varje individs horoskop för sig.

Vad just relationer angår är det min övertygelse att horoskopet ger oss förutsättningarna, vad vi gör av dem är faktiskt upp till oss. Det finns inga "dömda" förhållanden och inga "givna vinnare" heller. Däremot finns det förstås relationer som lättare blir bestående och andra som innebär en ständig kamp om de skall hålla. Och så finns det en del relationer där man kan se på horoskopet att just dessa två kommer att tära på varandra och även om förhållandet håller är det knappast ett bra val.

Nu vet ju inte jag hur Goodman valt att lägga upp sin bok, men visst är det födelsehoroskopet för de inblandade man tittar på i första, andra och tredje hand. Sedan finns det astrologer som gör på andra sätt, bl a finns ett par metoder där man "sätter ihop" de två horoskopen. En sådan går ut på att man ställer ett horoskop för "mittemellan" de två, både tid och plats, om den ena t ex är född i Stockholm och den andra i Uppsala ritar man upp horoskopet för förhållandet med Märsta som bas ... samma sak gör man med tiden. Jag har testat den metoden också men har inte funnit att den fungerar. Ändå är det många astrologer som föredrar den.

Det jag tycker är intressant är att man jämför "personkemin" mellan två människor, genom att titta på deras respektive horoskop. Om den ena t ex tycker att romantiska filmer med Meg Ryan är det bästa som finns och den andra föredrar actionfilmer med Mel Gibson så kan man ju gissa att kemin inte är perfekt.

Naturligtvis färgas vi också i allra högsta grad av våra tidigare förhållanden, av sättet vi växte upp på, o s v. Dessa saker syns i horoskopet men det krävs en fenomenalt noggrann, nästan övermänsklig, tolkning om man skall finna varenda detalj. Så även om jag har sett det enstaka paret som av allt att döma varit ämnade för varandra, så tycker jag att man i allmänhet inte kan säga mycket mer än "goda chanser", "hyfsade", eller "dåliga" - och så kan man ofta se var problemen kommer att dyka upp, var olikheterna blir för stora och var missförstånden kommer att uppstå.

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page