top of page
  • Skribentens bildTor

Allergi eller annat?

Hejsan! Har funderingar kring om jag har någon form av allergi eller överkänslighet? nyser från och till i hemmet och är ofta täppt! Kan ni se om så är fallet? Har testat mig tidigare för olika allergier men det är inget som visar sig! Har ju katt så hoppas inte det är problemet! Ha de fint!!


skilnaden mellan en allergi och en överkänslighet mot något är rätt stor

Svar: Någon nytillkommen allergi är det inte men möjligen en överkänslighet. Det finns troligen någon nytillkommen omständighet i ditt hem som du reagerar på. Det lättaste är att testa att ta en antihistamin som till exempel Loratadin när du får nysningar eller blir täppt. Om det hjälper (vanligen inom 5-15 minuter) så är det något i omgivningen du reagerar på. Det kan vara något litet och banalt så lägg märke till om det fanns någon doft eller att du kom i kontakt med något direkt innan attacken kom. Det kan vara lite detektivarbete men det ger utdelning fort.

Om det inte hjälper med en antihistamin är det troligen något annat och i det läget antingen årstidsbundet eller kroppsligt. Håll koll på symptomen och om de kommer febertoppar eller konstiga känslor i kroppen i samband med attackerna kan det vara läge att kolla med din hälsocentral vad det kan vara.

Troligen är det något som går över om det inte är en överkänslighet men blir det besvärande så kolla upp det. Det skadar aldrig att bli lite extra säker.

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page