top of page
  • Skribentens bildTor

Är min butik rätt väg?

Hej! Jag har några frågor som rör min framtid. Jag har en liten butik på vår tomt, med inriktning på alternativ hälsa. Den har gått enormt trögt, särskilt förra året, och jag undrar vad jag kan göra bättre. Kan det vara så att det tar tid för en butik av detta slaget, att gå bra i en liten stad som denna? Är folk rädda? Eller är det för att jag inte lyckats marknadsföra mig tillräckligt? Eller är läget fel? Vad kan jag själv göra åt saken? Jag är lite rädd för att folk kanske tycker att jag kan för lite, eftersom jag inte velat göra mig gällande som expert på något område. Kommer det att gå bättre än så här eller borde jag lägga ner butiksverksamheten?

Jag har en del funderingar över hur jag kanske kan få det att gå bättre, men vill gärna veta om det är värt att satsa energi och pengar på. Först och främst har jag planer på att gå en energimassagekurs. Skulle dels vilja jobba med det i anslutning till butiken, och dels åka ut till olika företag. Är detta något för mig att satsa på, kommer jag att få tillräckligt mycket jobb på företagen? Vi har såpass dåligt med pengar att jag inte vill slänga pengarna i sjön, då det kostar rätt mycket att utbilda sig. Jag vill ju också att butiken skall få lite fler kunder om jag även har energimassage, men är rädd att jag kanske är för optimistisk. Jag trodde ju på min affärsidé, men det visade sig ju vara väldigt svårt. Detta är ju vad jag vill göra, men kommer det att funka? Vill gärna syssla med healing och ev lära mig göra tarottolkningar åt folk också. Skulle det fungera i min butik? Det är viktigt för mig att folk ser min verksamhet och mig själv på ett seriöst sätt. Vad bör jag akta mig för och vad bör jag satsa på och utveckla?

"Villrådig Oxe"


rätt presentation är viktigt

Svar: Det är egentligen ett helt paket av tänkbara åtgärder som du kan ta till och saker som du kan titta på. Från hur läget och inredningen påverkar kundunderlaget hela vägen till produktsortimentet. En del av den hjälpen säljer vi själva (Feng-Shui till exempel). Det viktigaste är att du ser till att en sak funkar innan du funderar på att lägga in nya delar. Energimassage är en toppenidé men den kommer att ta tid från butiken och minska kundunderlaget så frågan är om du har råd med det just nu. Alternativet kan ju vara att göra tvärtom. Lägga ner butiken tillsvidare och jobba med annat medan du utbildar dig och skaffar energimassagekunder. Det finns många vägar att gå. Det viktigaste är att du driver en linje tills du får ett genombrott eller det står pinsamt klart att just den vägen är körd. Vad gäller butiken så ska den kunna fungera men det är svårt att vinna kunder utanför de som redan tror på produkterna om upplägget är för "alternativt". Hälsoprodukter och liknande tror alla på och uttrycket alternativ hälsa är inte bra. Hälsa är hälsa och det enda alternativet till hälsa är ohälsa. Testa en striktare approach "Ren Hälsa" låter tex mycket bättre, eller Bara Hälsa eller Mer Hälsa, alla de går väldigt bra, PrV vet vilka namn som är upptagna. Sedan måste butikslokalen vara förtroendeingivande, visst kan du sälja andefällor och kristaller och liknande men saknas en viss "apotekskänsla" minskar förtroendet. Det finns många metoder att få fram den. Du bör annonsera och du bör (som du redan förstått) vända dig direkt till företagen. Kanske kan du sätta ihop ett skräddarsytt "hälsopaket" direkt för ett visst företags anställda. T ex skulle en sopfirma eller en dagisfröken behöva en mix av energihöjande och immunförstärkande produkter, medan ett callcenterföretag behöver ett paket där koncentrationshöjande medel kombinerat med en muskelavslappnande salva och en ögonmask för trötta ögon att använda efter jobbet. Sök upp företagen och erbjud produkter som höjer effektiviteten för dem och ta på dig att sälja dem produkterna paketerade i snygga "dagspack" så att varje anställd får en just för honom eller henne skräddarsydd "hälsopuff". Naturligtvis har "dagspacken" din butiks namn och adress i snyggt tryck. När effektiviteten sedan stiger på företagen som anlitar dig så ökar ditt renommé, ditt kundunderlag ökar så fort de anställda som tar dina produkter upplever ett välmående. Det här är bara en idé och du kommer säkert på massor av egna själv. Det viktigaste är att du fokuserar dig på att få det du har att gå runt innan du går vidare - eller att du skrotar hela konceptet och börjar om med ett nytt.

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page