top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Är framtiden värd att kämpa för?

Fråga Tor och Hanna:

Hej, går igenom en tuff period i mitt liv ...eller ah. Hela mitt liv de tar aldrig slut. Ibland känns de som jag har en förbannelse. Kan ni hjälpa mig se i framtiden om de är värt att kämpa för ?

”EKA”


När allt känns grått och genomskinligt kan ett nytt perspektiv göra en stor skillnad.

Svar:

Det stora hindret i ditt liv är inte uppförsbackarna du har att möta i den yttre världen utan uppförsbackarna du bär med dig inom dig. Det gör att de motgångar du möter känns dubbelt så tunga medan alla medgångar du har upplevs som flyktiga och sköra och hjälper dig inte att bygga någon varaktig lycka.


Att jag kan säga så beror på att det jag ser i dina kort är att du står inför förändringar, ganska många och definitivt rätt stor, men det verkar inte som om de kommer påverka din upplevelse av ditt liv särskilt mycket och det känns inte riktigt bra.

För ser jag bara till korten finns det vänner, familj, kärlek och äventyr framför dig och de är spridda över ett långt och definitivt spännande liv MEN vad gör det för nytta om upplevelserna inte kommer igenom till dig och ger dig glädje?


Och bara så att vi är helt på samma våglängd – det är inte ett krav att man ska uppskatta eller ens gilla saker bara för att de händer en och att andra ser dem som ”trevliga”. Man är inte ”motvalls” eller ”grinig” eller ”otacksam” bara för att det som andra kanske känner är upplyftande mest känns som en grå filt för en själv.

Däremot så förtjänar du att få glädje av alla de saker som väntar dig, särskilt eftersom det är många möjligheter som leder i riktigt spännande riktningar.


Så nu kommer jag byta kortlek till Craft som är bättre på brutalt goda råd men sämre på att se och beskriva livets nyanser:


Det du i första hand behöver är att prata – helt öppet och ärligt utan spärrar eller förbehåll – med någon om hur du mår och vad du känner. Inte i första hand för att få ”hjälp” utan för att få perspektiv. Att säga sånt man vanligen inte ens medger för sig själv är ett apbra verktyg för att få nya insikter och hitta andra vägar än de man brukar ta i tankar och handling.

Lyckligtvis finns det flera yrkesgrupper vars jobb det är att lyssna och bolla tankar och idéer utan att nödvändigtvis kladda på en sina egna uppfattningar och de har dessutom tystnadsplikt så att du kan låta allt du aldrig vågat, eller vetat att du kände, komma upp till ytan. Och det är dessutom gratis!


Din hälsocentral har kuratorer anslutna till sig och en kurator är ett jättebra första steg eftersom de inte bara har som jobb att lyssna utan dessutom ett kontaktnät av folk som kan hjälpa dig hitta nya vägar runt och igenom de bekymmer du har. Ta kontakt med en kurator via din hälsocentral och se vad det ger.

Om det inte känns som om ni får någon kemi eller att du inte blir tagen på allvar – byt kurator!!! Det är dina behov som är viktiga och du förtjänar femstjärnig service. Tänk på valet av kurator som valet av restaurang – om du inte vill ge fem stjärnor i omdöme efter första besöket, välj någon bättre!


För det är din framtid och du förtjänar att den ska kännas lika ljus och spännande som den faktiskt kommer att bli. Du är värd det och du kommer bli tagen på allvar så skaffa dig ett bra bollplank, gärna idag.

30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page