top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Är det spökerier eller något annat?

jag undrar över saker som händer i sovrummet. Jag har sett så mycket konstiga saker där i mörkret när vi släckt för natten. Jag ser dåligt och jag "ser" dessa saker när jag tagit av mig glasögonen och släckt lampan. Först blir det alldeles kolsvart men efter en stund kommer det in lite ljus utifrån en gatlampa genom persiennen. Först såg jag mörka skuggor uppe i taket. Det kunde vara ansikten eller en stor (½meter) spindel t ex. Alla kom från samma hörn i taket. Jag blev inte rädd utan var mest fascinerad. Sen somnade jag gott. Men en natt vaknade jag upp med ett ryck, framför mig såg jag två ljusa skuggor i storlek och form som två finska pinnar (kakorna). Jag tolkade det direkt som ögon. Jag blev livrädd hjärtat dunkade och efter det fick jag sova med ljuset tänt ett tag. Några veckor senare hade jag gått och lagt mig före min man. Jag somnade (med lampan släckt), och vaknade åter igen med ett ryck. Bredvid mig i min mans säng (med fötterna i golvet genom sängen antar jag) står en manlig skepnad. Jag säger utan att tänka först: - Vem är du? Jag är inte rädd. Då försvinner mannen, han bara bleknar bort. Då var det till att sova med ljuset tänt igen. Senare en natt innan jag somnat såg jag liksom en gyllene spaljé som sänktes ner, i samma hörn i taket som vanligt. Den var smyckad med blommor och blad och ner kom en fantastisk vacker fjäril. Det var mycket vackert men när jag tog på mig glasögonen försvann alltihop. En väninna till mig sa att jag såg detta med det tredje ögat och inte med mina andra ögon. Jag kan tillägga att jag inte är psykiskt sjuk och äter inga konstiga mediciner. Men jag undrar ju över vad allt detta är. Om ni har möjlighet att svara skulle jag bli glad och ursäkta att det blev så långt. "GH"


Photo by Stefano Pollio on Unsplash
Det du upplever är troligen fysiska problem och inte spökerier

Svar: Dina symptom är lite oroande. De tyder på att du har en synförändring på gång som kan höra ihop med antingen naturliga åldersförändringar i ögat eller med blodtrycksförändringar. (Att vakna med ett ryck och se udda saker är ofta ett tecken på dålig syresättning av hjärnan.) Att du sover bättre med lampan tänt visar också åt det hållet eftersom ljuset stör sömnen och gör den ytligare vilket minskar effekten av säg ett lågt blodtryck eller ett litet hjärtfel, eller dåligt blodsocker för den delen. Dock stör det vilan och är inget jag skulle rekommendera under lång tid.

Det finns också en del mer "magiska" förklaringar till det du upplevt men eftersom det du ser skiftar så mycket i form och färg och ännu mer i tematiken - dvs vad bilderna föreställer så skulle jag vilja att du går till din vårdcentral och gör en hälsokontroll. Be dem särskilt kolla ögonen efter förändringar, blodtryck, blodvärden, hjärtfunktion och blodsocker. När det gäller ögenen så kan en ny synundersökning hos din optiker ge många svar för, som du vet, kollar de moderna maskinerna de använder också hornhinnans klarhet och trycket i ögongloben och har du det med dig till vårdcentralen (om det finns förändringar) kommer du fortare få rätt hjälp. Om allt är OK och de inte hittar något på din vårdcentral kan du höra av dig igen för i det läget pratar vi om saker jag och Hanna faktiskt är riktigt bra på att hjälpa till med. Men, som sagt, allra troligast så är det du har upplevt tidiga varningstecken på förändringar i din kropp och genom att du lyssnade på dem kan du ha sparat in en massa onödigt besvär och vunnit dig många friska år.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page